
Οι Τούρκοι διανοούμενοι συνηθίζουν να λένε ένα αστείο που έχει να κάνει με έναν πολιτικό κρατούμενο, ο οποίος, αρχίζοντας να εκτίνει την ποινή του, ζητεί να δανειστεί βιβλία από τη βιβλιοθήκη της φυλακής. Ο βιβλιοθηκάριος κοιτά τη λίστα του και του ζητεί εμφατικά συγγνώμη. «Να με συγχωρείτε», του λέει, «δεν έχουμε εδώ κανένα από αυτά τα βιβλία. Εχουμε μόνο τους συγγραφείς τους».
Η καταπίεση δεν είναι κάτι άγνωστο για τους Τούρκους. Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ήταν ένας δικτάτορας ο οποίος εξαπέλυσε επιχείρηση πολιτιστικής γενοκτονίας εις βάρος των Κούρδων της Τουρκίας. Οι Τούρκοι βίωσαν στρατιωτικά πραξικοπήματα το 1960 και το 1980, όπως επίσης το 1971 και το 1997, ενώ και μόνο η απειλή της επέμβασης του στρατού αρκούσε για να ανατρέψει κυβερνήσεις. Ο στρατηγός Κενάν Εβρέν, ο οποίος ηγήθηκε του πραξικοπήματος του 1980, ήταν βίαιος. Η κυβέρνησή του εκτέλεσε 50 ανθρώπους, φυλάκισε πάνω από 200.000 και καταδίωξε ένα εκατομμύριο ακόμη. Ο Ερντογάν και οι σύμμαχοί του δεν το ξέχασαν ποτέ. Απαίτησαν δικαιοσύνη και το 2014 τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε τον Εβρέν, ο οποίος τότε ήταν 96 ετών, σε ισόβια.
Οι διώξεις του Ερντογάν για παλαιότερες παρανομίες δημιούργησαν ένα προηγούμενο. Οι εκκαθαρίσεις και οι καταχρήσεις εις βάρος της κοινωνίας των πολιτών που χαρακτηρίζουν τη διακυβέρνηση Ερντογάν, ειδικά στον απόηχο του «Φωτιά στο Ράιχσταγκ» πραξικοπήματος του 2016, πλέον ξεπερνούν εκείνες της περιόδου του Εβρέν. Ο ίδιος ο Ερντογάν αποθεώνει την καταπίεση. Αποκάλεσε, άλλωστε, την υποτιθέμενη απόπειρα πραξικοπήματος «δώρο του θεού», επειδή του πρόσφερε τη δικαιολογία να κυνηγήσει, να βασανίσει και να φυλακίσει τους αντιπάλους του.
Οι δημοκρατικοί ηγέτες ξυπνούν κάθε πρωί γνωρίζοντας πότε θα τελειώσει η θητεία τους. Οι δικτάτορες, αντιθέτως, ξυπνούν συνειδητοποιώντας ότι κάθε μέρα μπορεί να είναι η τελευταία τους. Αυτό συμβαίνει και με τον Ερντογάν. Συνεχίζει να γραπώνει την Τουρκία με τη σιδηρά πυγμή του επειδή γνωρίζει πως η διακυβέρνησή του είναι παράνομη. Η αλλαγή θα έρθει σύντομα όμως. Ο Ερντογάν θα μπορούσε να πεθάνει όντας στην εξουσία ή να παραμεριστεί. Η καταπίεση γεννά εχθρούς και το κόμμα του κατακερματίζεται, καθώς αυτός προωθεί τον οικογενειακό περίγυρο αντί των στελεχών του.
Σε αυτό το φόντο, οι Ευρωπαίοι οφείλουν να αρχίσουν να κάνουν ό,τι δεν μπορεί να κάνει σήμερα η Τουρκία. Να καταστρώσουν σχέδια για την επόμενη μέρα από τον θάνατο του Ερντογάν. Οπως η Νότια Αφρική διέθετε μια Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης και η Ρουάντα εφάρμοσε μια ριζική διαδικασία για να δικαστούν εκείνοι που πρωταγωνίστησαν στη γενοκτονία, έτσι και οι Τούρκοι θα πρέπει να έχουν μια επιτροπή η οποία θα διερευνήσει και θα φέρει στην επιφάνεια τα εγκλήματα του Ερντογάν και όσων τον ακολουθούν, ανακτώντας και τα δισεκατομμύρια δολάρια που καταχράστηκαν. Η απουσία μιας τέτοιας επιτροπής θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη, καθώς Τούρκοι και Κούρδοι θα αναζητούν εκδίκηση για τους βασανιστές τους. Η ειρήνη απαιτεί δικαιοσύνη. Αμφότερες απαιτούν αλήθεια. {ARX}
Οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν τον Ερντογάν ως κάτι μόνιμο και αμετακίνητο. Τώρα είναι η ώρα να ορίσουν δικαστές οι οποίοι θα ξεκινήσουν να εργάζονται την ίδια μέρα που θα πέσει ο Ερντογάν, επιτρέποντας στους Τούρκους να ενταχθούν στην κοινότητα των ειρηνικών, δημοκρατικών εθνών.
Ο Μάικλ Ρούμπιν είναι συνεργάτης του American Enterprise Institute και διευθυντής πολιτικών αναλύσεων στο Middle East Forum. Θα πάρει μέρος στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί 10 με 13 Απριλίου στους Δελφούς.
Πηγή: Έντυπη Έκδοση Τα Νέα


Latest News
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Γ’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita-600x400.jpeg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα [Γ' Μέρος]
Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις

ΑΟΖ και Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Ο Πέτρος Λιάκουρας γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις εκκρεμότητες που κλείνει – Γιατί είναι καλή στιγμή να επανακκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/taxpayers-600x337.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]
Προσαύξηση βάσει ετήσιου κόστους μισθοδοσίας

Ο Δαίδαλος και οι Μινώταυροι
Η ανθρώπινη δημιουργικότητα – στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης – επιβάλλεται να σέβεται ηθικούς κανόνες και αξίες.

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο