Την πρώτη του επίσκεψη στην Αίγυπτο από το 2012 πραγματοποιεί σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι.

Ερντογάν: Κρίσιμη περιοδεία σε Ντουμπάι και Αίγυπτο

Ο Ερντογάν έχει δηλώσει πως οι συνομιλίες του θα επικεντρωθούν στην επίθεση που διεξάγει το Ισραήλ στη Γάζα. Οι δύο ηγέτες, οι σχέσεις των οποίων είχαν ενταθεί μετά το αιγυπτιακό στρατιωτικό πραξικόπημα του 2013 κατά των Αδελφών Μουσουλμάνων, πρόκειται να δώσουν αργότερα κοινή συνέντευξη Τύπου.

«Ξεπαγώνουν» οι διμερείς σχέσεις

Οι δύο πρόεδροι, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, αντάλλαξαν χειραψία κατά την κάθοδο του τούρκου ηγέτη από το αεροπλάνο, σύμφωνα με εικόνες που αναμεταδόθηκαν απ’ ευθείας από αιγυπτιακούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Η επίσκεψη αποτελεί το επιστέγασμα των διπλωματικών προσπαθειών των τελευταίων ετών για το ξεπάγωμα των τουρκοαιγυπτιακών σχέσεων. Πέρυσι οι δύο χώρες προχώρησαν σε αμοιβαίο διορισμό πρεσβευτών και αυτό το μήνα η Τουρκία ανακοίνωσε πως θα προμηθεύσει στην Αίγυπτο οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και το Κάιρο είχαν καταρρεύσει το 2013, αφού ο τότε υπουργός Άμυνας και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Σίσι είχε ηγηθεί της ανατροπής του συμμάχου της Τουρκίας τότε προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι, ο οποίος ήταν μέλος των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα