Ανατροπές έρχονται στην πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και του χρόνου υποβολής του Ε9 αλλά και πλήρη απαλλαγή από το φόρο για τα ακίνητα που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.

Με τις νέες ρυθμίσεις ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα μπορεί να εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις αντί για 10 με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στις 30 Απριλίου 2024 και την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου 2025.

Ε9: Δήλωση αλλαγών στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων για το 2023

Τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να εκδοθούν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.

Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, οι φορολογούμενοι οι οποίοι το 2023 είχαν αλλαγές στην περιουσιακή τους εικόνα ή θέλουν να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους θα πρέπει να υποβάλουν το Ε9 έως τις 8 Μαρτίου 2024 και όχι έως και 31 Μαρτίου όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

ΕΝΦΙΑ: Ανατροπές και αλαλούμ

– ΕΝΦΙΑ 2024: Σε 11 δόσεις (αντί 10)

– Μεταβολή περιουσίας 2023: Δήλωση Ε9 έως 8/3

– Ειδοποιητήρια ΕΝΦΙΑ: Τέλη Μαρτίου

– 1η δόση: Απρίλιος 2024

– 11η δόση: Φεβρουάριος 2025

– ΕΝΦΙΑ 2025: Σε 12 δόσεις

– Έκπτωση έως 10%: Ασφαλισμένες κατοικίες

– Υποχρεωτικά: Ταυτόχρονα τριπλή ασφάλιση

– Να καλύπτει: Σεισμό, Πυρκαγιά και Πλημμύρα

– Αιτήσεις έκπτωσης 10%: myPROPERTY (www.aade.gr)

– Προθεσμία: Έως Πέμπτη 22/2

– Προσοχή: Αίτηση και από συνιδιοκτήτες

Από τον «πονοκέφαλο» της συμπλήρωσης του Ε9 έχουν γλιτώσει χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι μετά τον Ιούλιο του 2023 αγόρασαν ή πούλησαν ακίνητο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, περίπου 90.000 δηλώσεις Ε9 που αφορούν αγοραπωλησίες ακινήτων οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 έχουν ήδη συμπληρωθεί αυτόματα με βάση τα στοιχεία του myProperty.

Στην περίπτωση αυτή, οι φορολογούμενοι θα πρέπει μόνο να ελέγξουν το Ε9 και εάν δεν έχουν άλλες μεταβολές στην περιουσιακή τους εικόνα δεν χρειάζεται να κάνουν καμία άλλη κίνηση.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε από το ΥΠΕΘΟ στη Βουλή, από το 2025 οι αλλαγές στα στοιχεία των ακινήτων θα δηλώνονται μέχρι τέλος Ιανουαρίου κάθε έτους και ο φόρος ακινήτων θα εξοφλείται σε 12 μηνιαίες δόσεις.

Τα πιο συχνά λάθη, κενά ή  παραλείψεις στη δήλωση για τα στοιχεία των ακινήτων που φέρνουν έξτρα επιβαρύνσεις στο ποσό του ΕΝΦΙΑ και θα πρέπει να διορθωθούν αφορούν τον όροφο, την έκταση των κύριων και  βοηθητικών χώρων, τα εμπράγματα δικαιώματα, ποσοστά συνιδιοκτησίας, τα χαρακτηριστικά του αγροτεμαχίου και των κτισμάτων που βρίσκονται σε αυτά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
ΔΥΠΑ: Εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία» στον Πειραιά
Tax |

Εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία»

Στη σημερινή εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία» συμμετείχαν περισσότερες από 70 επιχειρήσεις από τη ναυτιλία, την ακτοπλοΐα, τα ναυπηγεία, τον θαλάσσιο τουρισμό και το yachting