Τη γρήγορη αναβολή της απόφασης ύψους 355 εκατομμυρίων δολαρίων θα επιδιώξει κατά πάσα πιθανότητα ο πρώην αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της έφεσης – και ο λόγος είναι ότι η απόφαση της Νέας Υόρκης για απάτη κατά του Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να δημιουργήσει μεν ένα «κενό» στον τραπεζικό του λογαριασμό, αλλά και προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεών του.

Ο δικαστής Άρθουρ Ένγκορον στην απόφασή του την Παρασκευή απαγόρευσε στον πρώην πρόεδρο να υπηρετεί ως στέλεχος του Οργανισμού Τραμπ ή οποιασδήποτε άλλης εταιρείας της Νέας Υόρκης για τρία χρόνια, όπως και τους γιους του Έρικ Τραμπ και Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ για δύο χρόνια. Ενώ τόσο ο ίδιος όσο και η επιχείρησή του απαγορεύεται επίσης για τρία χρόνια να υποβάλουν αίτηση για δάνεια από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που είναι εγγεγραμμένα ή έχουν συσταθεί στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Νέα Υόρκη: Πρόστιμο-μαμούθ 355 εκατ. δολ. στον Ντόναλντ Τραμπ για απάτη

Η πιο σημαντική επίπτωση των περιορισμών είναι ότι θα αναγκάσουν τον όμιλο ακινήτων του Τραμπ να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο δραστηριοποιείται εντός και εκτός Νέας Υόρκης – και όλα αυτά υπό την αυστηρή εποπτεία ενός ανεξάρτητου ελεγκτή που έχει διοριστεί από το δικαστήριο.

 Ο δανεισμός

Η απαγόρευση κάθε δυνατότητας για δανεισμό θα μπορούσε να έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο, ανέφεραν οι δικηγόροι, επειδή οι περισσότερες μεγάλες αμερικανικές τράπεζες είναι εγγεγραμμένες ή έχουν καταστατικό στη Νέα Υόρκη.

«Όταν είσαι μεσίτης, χρειάζεσαι χρήματα», δήλωσε στη Wall Street Journal ο Έβαν Γκότλομπ, εταίρος της δικηγορικής εταιρείας
Saul Ewing. «Αυτή η απόφαση πραγματικά επιβαρύνει την ικανότητά τους να πάρουν χρήματα για να χτίσουν και να διαχειριστούν ακίνητα σε όλο τον κόσμο».

Ο Τραμπ θα μπορούσε φυσικά να πάρει δάνεια από αλλού, ωστόσο η διαδικασία θα ήταν πιο δύσκολη και πιθανόν να αφορούσε μικρότερα ιδρύματα.

Απάτη ή όχι

Ο ανώτατος δικαστής Άρθου Ενγκορόν, που συντάχθηκε με τους ισχυρισμούς της Γενικής Εισαγγελέως της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς, αποφάνθηκε ότι οι Τραμπ διέπραξαν μια σειρά από αδικήματα αστικής απάτης στο πλαίσιο ενός πολυετούς σχεδίου για να
να εξασφαλιστούν καλύτεροι όροι από τους δανειστές διογκώνοντας τον πλούτο του πρώην προέδρου.

Ο Τραμπ αποκάλεσε την υπόθεση «πολιτικό χτύπημα» με σκοπό να παρεμποδίσει την προσπάθειά του να επιστρέψει στην
Λευκό Οίκο, λέγοντας ότι οι τράπεζες έβγαλαν κέρδη από τις συμφωνίες μαζί του και ήταν πρόθυμες να συνεργαστούν με αυτό τον τρόπο με τις επιχειρήσεις του. «Δεν υπήρξε καμία απάτη», δήλωσε ο Τραμπ το βράδυ της Παρασκευής. «Οι τράπεζες πήραν όλες τα χρήματά τους. Αγαπούν τον Τραμπ».

Ο Έρικ Τραμπ και ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ έχουν διευθύνει την εταιρεία, καθώς ο πατέρας τους είχε θέσει στο επίκεντρο την πολιτική παρά τις επιχειρήσεις.

Εκπρόσωπος του Trump Organization δήλωσε ότι η απόφαση αυτή ήταν κακή για τις επιχειρήσεις στην πολιτεία. «Εάν επιτραπεί να ισχύσει, η απόφαση αυτή θα επιταχύνει περαιτέρω τη συνεχιζόμενη έξοδο των εταιρειών από τη Νέα Υόρκη».

Ο Τραμπ θα μπορούσε να ζητήσει αναστολή από το εφετείο, το οποίο ήδη έθεσε τμήματα μιας απόφασης του Ένγκορον από τον Σεπτέμβριο σε παρόμοι καθεστώς.

Το πρόστιμο ύψους 355 εκατομμυρίων δολαρίων για απάτη στη Νέα Υόρκη συνοδεύεται από τόκους, πράγμα που σημαίνει ότι η
οικονομική υποχρέωση του Τραμπ θα μπορούσε να διογκωθεί γρήγορα. Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Νέας Υόρκης
εκτιμά ότι οφείλει ήδη σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια σε προκαταβολικούς τόκους για τα οικονομικά οφέλη που απέκτησε αθέμιτα.

Νομικά προβλήματα

Η απόφαση της Παρασκευής επισφράγισε μια ξέφρενη εβδομάδα νομικών εξελίξεων για τον Τραμπ, καθώς διεξάγει την προεκλογική του εκστρατεία για να λάβει το χρίσμα ως Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος. Την περασμένη Δευτέρα,
ζήτησε την παρέμβαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, καθώς διεκδικεί ασυλία από τις ομοσπονδιακές κατηγορίες που σχετίζονται με την παρέμβαση στις εκλογές.

Την Πέμπτη, ένας άλλος δικαστής της Νέας Υόρκης όρισε την 25η Μαρτίου ως την ημερομηνία έναρξης της ποινικής δίκης για τους ισχυρισμούς ότι παραποίησε επιχειρηματικά αρχεία για να αποκρύψει τα χρήματα που πλήρωσε σε μια πορνοστάρ.

Παρόλα αυτά, όσο άσχημη και αν ήταν η απόφαση της Παρασκευής για τον Τραμπ, θα μπορούσε να ήταν και χειρότερη.

Ο δικαστής δεν υιοθέτησε κάποιες ακόμη πιο αυστηρές ποινές που πρότεινε η Φελίσια Τζέιμς, συμπεριλαμβανομένης της
ισόβιας απαγόρευσης στον Τραμπ να υπηρετεί ως κορυφαίος αξιωματούχος σε οποιαδήποτε εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη στη Νέα Υόρκη.

Ενώ ο Ένγκορον πήρε επίσης πίσω μια προηγούμενη απόφαση που φαινόταν να διατάσσει την εκκαθάριση ορισμένων από τις επιχειρήσεις του Τραμπ.

«Πρόκειται για μια πολύ σκληρή απόφαση, που σίγουρα δεν συμβαίνει κάθε μέρα», επισήμανε στην Wall Street Journal ο Γκρέγκορι Κρακάουερ, ο οποίος ήταν ανώτερος σύμβουλος του Έρικ Σνάιντερμαν όταν ήταν γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης.
«Ωστόσο, ο δικαστής απέσυρε την απόφαση που θα μπορούσε να εξελίχθεί σε θανατική ποινή για την εταιρεία».

Η πολυαναμενόμενη έφεση

Στην έφεση, ο Τραμπ θα έχει πολλά επιχειρήματα που μπορεί να προβάλει για να ανατρέψει τουλάχιστον το μέγεθος και το εύρος της απόφασης του Ένγκορον. Σχεδόν το ήμισυ των χρηματικών ποινών που επέβαλε ο δικαστής βασίστηκαν στην εκτίμησή του για το πόσα χρήματα εξοικονόμησε ο Τραμπ με την απόκτηση φθηνότερη πίστωση. Ο Ένγκορον επέστρεψε επίσης 187 εκατ. δολάρια που ο Τραμπ έβγαλε πρόσφατα από την πώληση δύο ακινήτων. Ορισμένοι νομικοί παρατηρητές δήλωσαν μάλιστα πως ο υπολογισμός του δικαστή για τον Τραμπ σχετικά με τα υποτιθέμενα παράνομα κέρδη θα μπορούσε να αμφισβητηθεί ακόμη και ως κερδοσκοπική.

«Αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο οι πιθανότητες του Τραμπ να ασκήσει έφεση είναι μεγαλύτερες», δήλωσε ο John C. Coffee Jr,
καθηγητής εταιρικού δικαίου και δικαίου των κινητών αξιών στη Νομική Σχολή του Κολούμπια.

Ο πρώην πρόεδρος θα μπορούσε επίσης να υποστηρίξει ότι η Τζέιμς υπερέβη την εξουσία της βάσει του νόμου περί αστικής απάτης που χρησιμοποίησε για την υπόθεση, ιδίως επειδή η υποτιθέμενη συμπεριφορά του δεν είχε σαφή «θύματα».

Ο Τραμπ μπορεί να καθυστερήσει την εκτέλεση της απόφασης κατά τη διάρκεια της έφεσής του, καταθέτοντας εγγύηση έφεσης. Η καθαρή αξία του Τραμπ έχει εκτιμηθεί σε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά το μέγεθος των ρευστών διαθεσίμων του
είναι ασαφές. Σε κατάθεση που έδωσε πέρυσι, ισχυρίστηκε ότι διαθέτει περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, λιγότερα από όσα μπορεί τελικά να χρωστάει στο κράτος, αν η έφεσή του αποτύχει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ