Είναι απίθανο το τι σκαρφίζονται κάποιοι κροίσοι για να αποφύγουν να πληρώσουν φόρους που προορίζονται για τη βελτίωση των συνθηκών για όλους τους πολίτες. Ορισμένοι πηγαίνουν μέχρι την άκρη της γης!

Το 2022 η πολιτεία της Ουάσιγκτον επέβαλε νέο φόρο κεφαλαιακών κερδών 7% σε πωλήσεις μετοχών ή ομολόγων άνω των $250.000.

Τζεφ Μπέζος: Πούλησε μετοχές της Αmazon αξίας 2 δισ. δολαρίων, η πρώτη πώληση από το 2021

Ο Μπέζος σχεδιάζει να ξεφορτώσει 50 εκατομμύρια μετοχές της Amazon πριν από τις 31 Ιανουαρίου 2025. Εάν πραγματοποιούσε αυτές τις πωλήσεις στη Φλόριντα, θα εξοικονομούσε τουλάχιστον 610 εκατομμύρια δολάρια.

Μάλιστα η πώληση μετοχών 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Τζεφ Μπέζος την περασμένη εβδομάδα ήρθε με ένα πρόσθετο bonus: χωρίς πολιτειακούς φόρους.

Άγρυπνος (λόγω φόρων) στο Σιάτλ

Πέρυσι, ο Μπέζος ανακοίνωσε στο Instagram ότι εγκαταλείπει το Σιάτλ μετά από σχεδόν 30 χρόνια για να μετακομίσει στο Μαϊάμι. Διατεινόταν ότι η κίνηση έγινε για να είναι πιο κοντά στους γονείς του και τις εκτοξεύσεις πυραύλων της Blue Origin. Αλλά το χρονοδιάγραμμα από μόνο του υποδεικνύει έναν άλλο λόγο πέραν του ότι θέλει να βλέπει τη μαμά του: τους φόρους.

Το 2022 η πολιτεία της Ουάσιγκτον επέβαλε νέο φόρο κεφαλαιακών κερδών 7% σε πωλήσεις μετοχών ή ομολόγων άνω των $250.000. Η πολιτεία της Ουάσιγκτον δεν έχει φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, επομένως η νέα εισφορά σηματοδότησε την πρώτη φορά που ο Μπέζος θα αντιμετώπιζε κρατικούς φόρους στις πωλήσεις μετοχών του.

Από το 1998, ο Μπέζος πουλάει μετοχές της Amazon αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων σχεδόν κάθε χρόνο για να χρηματοδοτήσει τις φιλανθρωπικές δράσεις, τη διαστημική εταιρεία του Blue Origin και πιο πρόσφατα το μέγα γιοτ του αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και μια αυξανόμενη συλλογή αρχοντικών που αγόρασε με την αρραβωνιαστικιά του Λόρεν Σάντσες.

Το 2022, όταν τέθηκε σε ισχύ ο φόρος, ο Μπέζος σταμάτησε να πουλάει. Δεν πούλησε καμία μετοχή της Amazon το 2022 ή το 2023, πουλώντας μόνο μετοχές αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του περασμένου έτους.

Μετακόμισε και άρχισε να πουλάει

Μετά τη μετακόμισή του στο Μαϊάμι, ο Μπέζος αναπλήρωσε τον χαμένο χρόνο. Την περασμένη εβδομάδα, μια κατάθεση στην SEC αποκάλυψε ότι ο Μπέζος ξεκίνησε προγραμματισμένο σχέδιο πώλησης μετοχών για την εκφόρτωση 50 εκατομμυρίων μετοχών πριν από τις 31 Ιανουαρίου 2025. Στη σημερινή τιμή, αυτές ξεπερνούν συνολικά τα 8,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Φλόριντα δεν έχει κρατικό φόρο εισοδήματος ή φόρο επί των υπεραξιών. Έτσι, στην πώληση 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη εβδομάδα, εξοικονόμησε 140 εκατομμύρια δολάρια που θα είχε καταβάλει στην πολιτεία της Ουάσιγκτον. Στην πώληση 50 εκατομμυρίων μετοχών τον επόμενο χρόνο, θα εξοικονομήσει τουλάχιστον 610 εκατομμύρια δολάρια. Και αυτό με την προϋπόθεση ότι οι μετοχές της Amazon θα παραμείνουν σταθερές. Εάν συνεχίσουν να αυξάνονται, η αξία των μετοχών του —και οι φορολογικές του απαλλαγές— θα είναι ακόμη υψηλότερη.

Με άλλα λόγια, το μήκους 417 ποδιών γιοτ του, Koru, είναι κάτι παραπάνω από πληρωμένο, μόνο με την εξοικονόμηση φόρου από την μετακόμιση στη Φλόριντα.

Όσον αφορά νέα ακίνητα, ο Μπέζος αγόρασε δύο επαύλεις στο Indian Creek για 147 εκατομμύρια δολάρια και φέρεται να εξετάζει άλλα τρία ακίνητα στο νησί, το οποίο επίσης μετράει ως κατοίκους τον Τομ Μπρέιντι και τον Καρλ Άικαν. Οι μεσίτες του Μαϊάμι λένε ότι ο Μπέζος είναι πιθανό να γκρεμίσει τα σπίτια και να χτίσει καινούργιο, με το συνολικό κόστος του νέου ακινήτου να ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή