Ενα φάντασμα πλανιέται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου. Το φάντασμα του… Κανενός.

Στη γνωστή ερώτηση των δημοσκοπήσεων για το ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός για τη χώρα, καταγράφεται διαδοχικά, βάσει των στοιχείων της GPΟ, σταθερά πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τον Ιούνη του 2023 και με στοιχεία ανθεκτικότητας. Καταγράφεται όμως και μια αυξανόμενη τάση στην απάντηση «Κανένας» που έχει σταθερά τη δεύτερη θέση – μετά έρχονται οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

Μητσοτάκης για αγρότες: Καμία έκπληξη από τις παρεμβάσεις σε ρεύμα και ΕΦΚ σε αγροτικό πετρέλαιο

Οι Ανδρουλάκης και Κασσελάκης

Συνδυαστικά με την τάση απομείωσης της δημοφιλίας του Πρωθυπουργού, αυξάνεται αισθητά ο Κανένας ως αντίπαλός του. Μαζί με αυτό παρατηρείται και κάτι ακόμη που προκαλεί πονοκέφαλο στους κυβερνώντες. Ενα μέρος των ψηφοφόρων που επέλεξαν τη ΝΔ στις διπλές εκλογές του 2023 δείχνουν να μετακινούνται στην γκρίζα ζώνη των «Δεν Ξέρω, Δεν Απαντώ». Μια τάση που επίσης έχει αυξητικά στοιχεία και που επίσης ξεκλειδώνει πολλές από τις τωρινές στρατηγικές του Μητσοτάκη.

Η τάση αυτή παρότι είναι ανησυχητική, είναι αυξανόμενη επειδή ακριβώς εκδηλώνεται πιο εύκολα λόγω της απόστασης ακόμη από τις ευρωκάλπες. Παρ’ όλα αυτά ο Μητσοτάκης, όχι τυχαία, είναι ο πρώτος που εκκίνησε την προεκλογική κούρσα με περιοδείες και επαφή με τους πολίτες ξορκίζοντας τη «χαλαρή ψήφο» που συνήθως χαρακτηρίζει τις ευρωεκλογές. Εδώ όπως λέει το ρεπορτάζ δεν φοβούνται από το Μαξίμου τόσο τις διαρροές εκ δεξιών, όσο μια προειδοποιητική βολή της γαλάζιας δεξαμενής. Η έλλειψη σήμερα αντίπαλου πόλου διευκολύνει επίσης μέρος του γαλάζιου εκλογικού σώματος του 2023 να πάει σε ψήφο διαμαρτυρίας με αποχή ή κάτι άλλο. Τα τρέχοντα μέτωπα – κυρίως αυτό των αγροτών – επιτείνουν το σενάριο μιας ψήφου τέτοιου τύπου. Με μήνυμα για την κυβερνητική πολιτική.

Στάση αναμονής

Εδώ απαιτείται μια διευκρίνιση για τις γκρίζες ζώνες. Το σύνολο της αδιευκρίνιστης ψήφου εγγράφεται εδώ: 1. Το άκυρο και το λευκό, 2. οι αναποφάσιστοι, αλλά και 3. όσοι αρνούνται να απαντήσουν. Οπως λένε οι δημοσκόποι, με τα παραπάνω απαντούν έτσι όσοι συνήθως είχαν κατά την προηγούμενη κάλπη ψηφίσει το κυβερνών κόμμα. Αυτοί επίσης στην πλειοψηφία τους επανέρχονται στην προγενέστερή τους προτίμηση. Συνήθως δε, μετακινούνται πιο εύκολα.

Μια μετακίνηση με πιο στέρεα χαρακτηριστικά βέβαια, μπορεί να επιφέρει και κυβερνητική αλλαγή – σε εθνικές κάλπες –, κάτι που δεν επαληθεύθηκε προφανώς το 2023. Αν υπάρχει ένα βασικό χαρακτηριστικό σήμερα στις εκλογικές συμπεριφορές – παρατηρεί έγκριτος δημοσκόπος – είναι η στάση αναμονής αλλά όχι μια μετατόπιση ψηφοφόρων της ΝΔ προς άλλο πολιτικό κόμμα – μόνο προς τις γκρίζες ζώνες του «Δεν Ξέρω, Δεν Απαντώ». Μαζί με τον πονοκέφαλο για την κυβέρνηση που την υποχρεώνει να ανασχεδιάζει τη στρατηγική της άμεσα, οι ευρωκάλπες, παρατηρεί πολιτικός επιστήμονας, θα είναι και εκλογές κατάταξης στην Κεντροαριστερά. Η κυβέρνηση θα θέλει να δώσει την εικόνα της μεταρρυθμιστικής ορμής κυρίως με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ. Θα συνδυάζει εδώ και μια στρατηγική επαναπατρισμού του παραδοσιακού πυρήνα της που «εθίγη» με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Πηγή: Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΥΠΑ – Παιδικές κατασκηνώσεις: Από Μεγάλη Τετάρτη οι αιτήσεις για 70.000 voucher – Δικαιούχοι και διαδικασία
Επικαιρότητα |

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για 70.000 voucher στις παιδικές κατασκηνώσεις - Δικαιούχοι και διαδικασία

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 15 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως 20 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω