Μέχρι τη Δευτέρα

Αν δεν κατατέθηκε χθες το βράδυ, πρόκειται να κατατεθεί – το αργότερο – την Δευτέρα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό ή άλλως η χωροταξία της ξαπλώστρας! Είναι γνωστό και έχει παρουσιαστεί από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη!

Δύο διατάξεις

Το ενδιαφέρον εν προκειμένω συνίσταται στο γεγονός ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει δύο «ξένες» διατάξεις – δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά! Η μία αφορά στην «αναζήτηση» χρημάτων και η άλλη νομιμοποιεί την παροχή χρημάτων….

Χρειάζεται λεφτά!

Μου έλεγαν λοιπόν ότι η πρώτη διάταξη αφορά στην επιβολή προστίμων – όπως έχει ανακοινώσει ο κ. Χατζηδάκης – ύψους μέχρι 20.000 ευρώ σε κάθε επαγγελματία που δεν θα έχει διασυνδέσει το POS με την ταμειακή μηχανή και ως 300.000 ευρώ σε κάθε πάροχο που δεν θα έχει ανταποκριθεί στις συμβατικές του υποχρεώσεις!

Επιστροφή

Η άλλη διάταξη είναι η «νομιμοποίηση» της εξαγγελίας του πρωθυπουργού προς του αγρότες. Σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης, προς τους αγρότες….

Εκτός προϋπολογισμού

Πρόκειται για παροχή που σύμφωνα με τους αρμοδίους κοστίζει 83 εκατ. ευρώ και δεν είχε προϋπολογιστεί. Οπως αντιλαμβάνεστε από κάπου πρέπει να βρεθούν τα χρήματα για να δοθούν. Διότι αλλιώς θα λείψουν ή δεν θα δοθούν. Και ποιος είδε Θεό και δεν τον φοβήθηκε….

Η συγκυρία

Βέβαια δεν είναι τυχαία η συγκυρία που κατατίθεται πρoς ψήφιση η προαναφερόμενη διάταξη. Την Τρίτη οι αγρότες έχουν σχεδιάσει να κορυφώσουν την κινητοποίηση τους με δύο τρόπους.

Κάθοδος…

Ο πρώτος είναι ο αποκλεισμός τελωνείων – Προμαχώνα κλπ – στη Βόρειο Ελλάδα και ο δεύτερος μία ορισμένη δύναμη τρακτέρ να κατέβει συμβολικά στην Αθήνα. Και οι υπόλοιποι αγρότες να κατέβουν με λεωφορεία. Και το σχετικό συλλαλητήριο να πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος….

«Ασπίδα»

Κι όπως καταλαβαίνετε η σχετική ρύθμιση θα είναι μία κυβερνητική «ασπίδα» απέναντι του συλλαλητηρίου. Η οποία βεβαίως θα συνοδευτεί με τα σχετικά: «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει λόγο», «αυτό που υπόσχεται το κάνει», «αυτά που μπορούμε να δώσουμε τα δίνουμε». Και με την επωδό πως δεν υπάρχει κανένα άλλο δημοσιονομικό περθώριο»!

—————

ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Στο top 10 των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ως προς την εγκατεστημένη ισχύ των φωτοβολταϊκών πάρκων που αξιοποιούν για την πώληση πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας με διμερή μακροχρόνια συμβόλαια (PPAs) βρέθηκε η κοινοπραξία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με τη γερμανική RWE.

Όπως θα διαβάσατε στον ΟΤ, τη σχετική κατάταξη δίνει για το 2023 η ετήσια έκθεση της Pexapark εταιρεία που ειδικεύεται στο consulting και την αγορά των PPAs.

Πιο συγκεκριμένα η «ΔΕΗ ΑΝ – RWE» έχει κλειδώσει PPAs ισχύος 585 MW σε αγοραστές, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουν ανταγωνιστικές τιμές και επάρκεια ισχύος σε βάθος χρόνου.

Πελάτες της κοινοπραξίας είναι η ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή κοινή εταιρεία των ΔΕΗ ΑΝ και RWE, η ίδια η ΔΕΗ, ο ΗΡΩΝ αλλά και οι βιομηχανίες Sofidel και Bic.

Μαθαίνω, ότι όσο η ΔΕΗ ΑΝ. προχωρά την ανάπτυξη κι άλλων φωτοβολταϊκών, τόσο η μητρική εταιρεία προχωρά και σε άλλα PPAs

Η Βουλγαρία

Μένω στη ΔΕΗ για να σας μεταφέρω και κάποια άλλη πληροφορία, που έμαθα.

Την εβδομάδα που μας πέρασε θα διαβάσατε για το ταξίδι του προέδρου και CEO της δημόσιας εταιρείας κ. Γιώργου Στάσση στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Στάσσης πέραν της συμμετοχής του σε διεθνές ενεργειακό συνέδριο συναντήθηκε και με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και ένθερμο φίλο της Ελλάδας κ. Τζέφρι Πάιατ.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ πέραν της εξαγοράς που πραγματοποίησε στην Ρουμανία (τα assets και εταιρείες της Enel) έκανε αναφορές και στην αγορά της Βουλγαρίας. Ο κ. Στάσσης έχει αφήσει να εννοηθεί πως θα πρόκειται για αγορά χαρτοφυλακίου ΑΠΕ.

Η πληροφορία, λοιπόν που μαθαίνω θέλει ότι η ΔΕΗ έχει κλειδώσει το στόχο… και νεότερα θα έχουμε περί τον Απρίλιο…

————–

ΔΕΠΑ Εμπορίας

Άλλη μία ενεργειακή του δημόσιου τομέα κινείται επίσης στις αγορές της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.

Ο λόγος για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας η οποία αναζητά τρόπους διεύρυνσης του τζίρου και του χαρτοφυλακίου της.

Έτσι, η δημόσια εταιρεία αναζητά ευκαιρίες για συμφωνίες προμήθειας φυσικού αερίου στη βαλκανική αγορά αλλά ακόμα, ακόμα και για επενδύσεις σε ΑΠΕ.

Σερβία

Στο πλαίσιο αυτό της αναζήτησης επενδυτικών ευκαιριών ο CEO κ. Κώστας Ξιφαράς βρέθηκε την περασμένη Δευτέρα στη Σερβία συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στην αποστολή με ελληνικές επιχειρήσεις.

Μαθαίνω ότι ο επικεφαλής της ΔΕΠΑ Εμπορίας βρίσκεται στο ακουστικό του για νεότερα από το Βελιγράδι…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories