Το χάσμα μεταξύ των αποδόσεων των ιταλικών και γερμανικών 10ετών κρατικών ομολόγων (spread) μειώθηκε στο χαμηλότερο από τον Μάρτιο του 2022 σήμερα, με τους επενδυτές να προσπαθούν να κλειδώσουν ελκυστικές αποδόσεις καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα ιταλικά ομόλογα έχουν δει την ζήτηση να αυξάνεται κατακόρυφα, δεδομένου ότι έχουν πιο ελκυστικές αποδόσεις από άλλα ομόλογα της ευρωζώνης, ενώ οι επενδυτές δεν βλέπουν σημαντικές απειλές για το ιταλικό μακροοικονομικό και πολιτικό περιβάλλον βραχυπρόθεσμα.

Bundesbank: Σε ύφεση η γερμανική οικονομία

Το spread μεταξύ των αποδόσεων της Ιταλίας και της Γερμανίας 10ετούς διάρκειας – ένα μέτρο του premium που ζητούν οι επενδυτές να κρατήσουν ομόλογα υπερχρεωμένων χωρών – έφτασε τις 145,90 μονάδες βάσης, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 31 Μαρτίου 2022.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Deutsche Bank η διάθεση των επενδυτών να αναλάβουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι ο κύριος μοχλός πίσω από την πρόσφατη σύσφιξη των περιθωρίων και τα κενά απόδοσης στη Νότια Ευρώπη δεν είναι μεγάλα σε σύγκριση με άλλα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

Ήδη η Bundesbank στην τακτική μηνιαία έκθεσή της που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, τοποθέτησε τη Γερμανία πιθανόν σε ύφεση τώρα, καθώς η εξωτερική ζήτηση είναι ασθενής, οι καταναλωτές παραμένουν επιφυλακτικοί και οι εγχώριες επενδύσεις συγκρατούνται από το υψηλό κόστος δανεισμού.

Η Γερμανία δυσκολεύεται από τότε που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 ανέβασε το ενεργειακό κόστος και η τεράστια, βαριά για τη βιομηχανία οικονομία της βρίσκεται τώρα στο τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο μηδενικής ή αρνητικής ανάπτυξης, επιβαρύνοντας όλη την ευρωζώνη.

«Δεν υπάρχει ακόμη ανάκαμψη για τη γερμανική οικονομία», ανέφερε η Bundesbank. «Η παραγωγή θα μπορούσε να υποχωρήσει ξανά ελαφρά το πρώτο τρίμηνο του 2024. Με τη δεύτερη συνεχόμενη πτώση της οικονομικής παραγωγής, η γερμανική οικονομία θα βρεθεί σε τεχνική ύφεση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές