Ρεκόρ επενδύσεων από γερμανικές εταιρείες προσελκύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες βλέπουν μεγάλες ευκαιρίες από την ισχυρή οικονομία και τα ελκυστικά φορολογικά κίνητρα, την στιγμή που οι συνθήκες στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εμπορικό τους εταίρο, επιδεινώνονται.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η fDi Markets, θυγατρική των Financial Times, οι γερμανικές εταιρείες ανακοίνωσαν πέρυσι δεσμεύσεις κεφαλαίου ύψους 15,7 δισ. δολαρίων σε αμερικανικά έργα, από 8,2 δισ. δολάρια πέρυσι.

Το ποσό που κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ αποτελούσε περίπου το 15% των συνολικών δεσμεύσεων το 2023 είτε σε έργα Greenfield είτε σε έργα επέκτασης στο εξωτερικό, σε σύγκριση με 6%το προηγούμενο έτος.

Η επενδυτική έκρηξη καλύπτει τον πρώτο χρόνο από τότε που η κυβέρνηση Μπάιντεν ψήφισε τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού και τον νόμο για τα τσιπ και την επιστήμη, που προσφέρουν περισσότερα από 400 δισ. δολάρια σε φορολογικές εκπτώσεις, δάνεια και επιδοτήσεις με στόχο την ανοικοδόμηση της αμερικανικής παραγωγής και την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης.

Γερμανία: Πυρά των Γερμανών βιομηχάνων κατά του Σολτς – Τοξική η ενεργειακή πολιτική

Οι γερμανικές εταιρείες ανακοίνωσαν 185 κεφαλαιουχικά έργα στις ΗΠΑ το 2023, εκ των οποίων τα 73 ήταν στον μεταποιητικό τομέα. Το μεγαλύτερο έργο ήταν μια επένδυση 2 δισ. δολαρίων από τη θυγατρική εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων Scout Motors της Volkswagen στην Κολούμπια της Νότιας Καρολίνας. Ορισμένοι τύποι ξένων επενδύσεων, όπως συγχωνεύσεις και εξαγορές και άλλες μορφές επενδύσεων σε μετοχές, δεν παρακολουθούνται από την FDI Markets.

Ανώτατα στελέχη της BASF και της Siemens Energy — δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Γερμανίας — δήλωσαν ότι ένας συνδυασμός ρεαλιστικών βιομηχανικών πολιτικών της κυβέρνησης των ΗΠΑ, μια ισχυρή μακροπρόθεσμη προοπτική της αγοράς και η αυξανόμενη εστίαση στις αλυσίδες εφοδιασμού ώθησαν τις αμερικανικές επενδύσεις.

«Βλέπουμε αυτό το τεράστιο επενδυτικό δυναμικό με τη νέα κατασκευή ενεργειακής υποδομής στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Tim Holt, εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Siemens Energy, η οποία αυτό το μήνα ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή μονάδας μετασχηματιστών ισχύος 150 εκατομμυρίων δολαρίων στο Charlotte της Βόρειας Καρολίνας.

Συνεχίζεται η επενδυτική έκρηξη

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η επενδυτική έκρηξη συνεχίζεται. Μια έρευνα σε 224 θυγατρικές γερμανικών εταιρειών στις ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε στις 8 Φεβρουαρίου από το Γερμανοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο έδειξε ότι το 96% σχεδιάζει να επεκτείνει τις επενδύσεις του έως το 2026.

Η BASF, ο μεγαλύτερος χημικός όμιλος στον κόσμο και σημαντικός επενδυτής στην Κίνα, επεκτείνει επίσης τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ.

Ο Michael Heinz, διευθύνων σύμβουλος της BASF στη Βόρεια Αμερική, είπε στους FT ότι το μέγεθος της αγοράς, οι προοπτικές ανάπτυξης την επόμενη δεκαετία και τα κυβερνητικά προγράμματα κινήτρων την έκαναν μια «πολύ ελκυστική αγορά».

Η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει 3,7 δισ. ευρώ μεταξύ 2023 και 2027 στη Βόρεια Αμερική, η οποία περιλαμβάνει σημαντικές επεκτάσεις πετροχημικών εργοστασίων στο Geismar της Λουιζιάνα και στο Σινσινάτι του Οχάιο.

Η BASF αποτελεί βασικό παράδειγμα για τους επενδυτές και τους πολιτικούς που ανησυχούν για την υφέρπουσα αποβιομηχάνιση στη Γερμανία, έχοντας ανακοινώσει μια «μόνιμη» μείωση των κεντρικών της γραφείων στο Ludwigshafen, με χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας και κλείσιμο εργοστασίων μετά την άνοδο των ευρωπαϊκών τιμών ενέργειας όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει πληγεί ιδιαίτερα σοβαρά από την απώλεια φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου, το οποίο της επέτρεπε για δεκαετίες να παραμείνει κέντρο της βαριάς βιομηχανίας και της μεταποίησης.

Η παραγωγή στο εξωτερικό

Μια μελέτη πέρυσι διαπίστωσε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των γερμανικών βιομηχανικών εταιρειών σχεδίαζαν να ενισχύσουν την παραγωγή στο εξωτερικό και όχι στο εσωτερικό – αριθμός που είχε διπλασιαστεί από το προηγούμενο έτος.

«Η Ευρώπη υποφέρει ολοένα και περισσότερο από υπερβολικές ρυθμίσεις, αργές και γραφειοκρατικές διαδικασίες έγκρισης και, κυρίως, υψηλό κόστος για τους περισσότερους συντελεστές παραγωγής», δήλωσε ο Heinz.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία αντιμετωπίζει πρόκληση. Δεν θα είναι ξεκάθαρο, αλλά οι βιομηχανίες έντασης ενέργειας στην Ευρώπη πιθανότατα θα συρρικνωθούν αντί να αναπτυχθούν μεσοπρόθεσμα».

Υπογράμμισε μάλιστα, ότι η Γερμανία και η ΕΕ στο σύνολό της πρέπει να παράγουν επαρκή πράσινη ηλεκτρική ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές, να δημιουργήσουν τη σωστή υποδομή για ηλεκτρική ενέργεια και υδρογόνο και να αναπτύξουν λιγότερη γραφειοκρατία και ταχύτερες διαδικασίες έγκρισης για να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

Μια έκθεση την περασμένη εβδομάδα από το Γερμανικό Επιμελητήριο Βιομηχανίας και Εμπορίου προέβλεπε ότι οι ΗΠΑ θα υποκαταστήσουν την Κίνα ως τον κορυφαίο εμπορικό εταίρο της χώρας το αργότερο έως το 2025.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή