Πτωτικά κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, με την προσοχή των επενδυτών να επιστρέφει στις προοπτικές ζήτησης: η είδηση για υψηλότερες τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο χρήστη πετρελαίου στον κόσμο, ενθάρρυνε τις ανησυχίες ότι ο επίμονος πληθωρισμός και τα υψηλότερα επιτόκια θα περιορίσουν την αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν κατά 61 σεντς, ή 0,7%, στα 82,86 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο του Μαρτίου για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate, το οποίο λήγει την Τρίτη, ήταν 41 σεντς, ή 0,5%, χαμηλότερα στα 78,78 δολάρια.

Το συμβόλαιο του Απριλίου του WTI υποχώρησε 0,8%, ή 60 σεντς, στα 77,86 δολάρια.

Πετρέλαιο: Έκλεισε με άνοδο την εβδομάδα

Τόσο τα συμβόλαια του Brent όσο και του WTI είχαν σταθεροποιηθεί υψηλότερα την Παρασκευή, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή αντιστάθμισαν την επιβράδυνση των προβλέψεων για τη ζήτηση από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας.

«Το WTI και το Brent υποχώρησαν τη Δευτέρα το πρωί καθώς οι επενδυτές προσαρμόζονται εκ νέου στους φόβους για την πλευρά της ζήτησης μετά από μια σημαντική άνοδο του δείκτη τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ», ανέφερε η αναλύτρια της Phillip Nova, Priyanka Sachdeva.

Στη Μέση Ανατολή

Το Σαββατοκύριακο, η ένταση στη Μέση Ανατολή συνεχίστηκε καθώς οι ισραηλινές επιδρομές έθεσαν εκτός λειτουργίας το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας και οι μαχητές Χούθι της Υεμένης που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν ανέλαβαν την ευθύνη για μια επίθεση σε πετρελαιοφόρο με προορισμό την Ινδία.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) θα είναι σε θέση να καλύψει «τα περισσότερα επίπεδα διαταραχών», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ Research, καθώς η πλεονάζουσα παραγωγική του ικανότητα βρίσκεται στο υψηλό οκταετίας των 6,4 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου την ημέρα. .

«Η αγορά υπενθύμισε επίσης την αβέβαιη προοπτική για τη ζήτηση, με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας να προειδοποιεί ότι η ανάπτυξη αναμένεται να χάσει την άνοδο της το 2024», ανέφερε η ANZ. Ο οργανισμός προβλέπει πλεόνασμα της αγοράς κατά τη διάρκεια του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities