Με κέρδη έκλεισαν την εβδομάδα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου, καθώς οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή επισκίασαν τον επίμονο πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τη θολή προοπτική ζήτησης για το έτος.

Το αμερικανικό αργό σημείωσε άνοδο περίπου 3% για την εβδομάδα, διαμορφώνοντας την υψηλότερη τιμή του από τις 6 Νοεμβρίου. Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent ενισχύθηκε κατά 1,5% για την εβδομάδα, διαμορφώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 26 Ιανουαρίου. Την Παρασκευή το West Texas Intermediate (συμβόλαιο Μαρτίου) σημείωσε άνοδο 1,16 δολ. ή 1,49%, φθάνοντας στα 79,19 δολ. το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent ενισχύθηκαν κατά 61 σεντς το βαρέλι για να διαμορφωθούν στα 83,47 δολάρια.

Αμοιβαία Κεφάλαια: Στα 17 δισ. το ενεργητικό τους

Η Μέση Ανατολή

Οι εντάσεις αυξάνονται στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, εγείροντας για άλλη μια φορά φόβους ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα μπορούσε να επεκταθεί και αλλού στη Μέση Ανατολή.

Το Ισραήλ βομβάρδισε τον νότιο Λίβανο την Τετάρτη σε αντίποινα για επιθέσεις με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ, η ισχυρή πολιτοφυλακή που έχει συμμαχήσει με το Ιράν, έχει δεσμευτεί να αντεπιτεθεί εναντίον του Ισραήλ.

Το Ισραήλ θα συνεχίσει την επίθεσή του στη Γάζα στη νότια πόλη Ράφα, αυξάνοντας τις εντάσεις με την Αίγυπτο, η οποία μοιράζεται σύνορα με την πόλη.

έκλει

Η αγορά πετρελαίου αυτή την εβδομάδα απομάκρυνε σε μεγάλο βαθμό τον επίμονο πληθωρισμό στις ΗΠΑ καθώς και τις ασαφείς προοπτικές ζήτησης για το έτος.

Οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας την Παρασκευή. Οι τιμές καταναλωτή ήταν επίσης υψηλότερες από ό,τι αναμενόταν τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη.

Ο επίμονος πληθωρισμός μειώνει τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα μειώσει σύντομα τα επιτόκια. Τα χαμηλότερα επιτόκια συνήθως τονώνουν την οικονομική ανάπτυξη, η οποία με τη σειρά της τροφοδοτεί τη ζήτηση αργού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities