Τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων δεν αναμένουν μόνο οι επενδυτές στη Wall Street αλλά και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών.

Τα υψηλότερα επιτόκια ενισχύουν το νόμισμα μιας χώρας, προσελκύοντας ξένες επενδύσεις και αυξάνοντας τη ζήτηση για το νόμισμα της χώρας. Η μείωση των αμερικανικών επιτοκίων θα αποδυναμώσει το δολάριο και οι αναλυτές, σύμφωνα με το CNBC, εκτιμούν ότι νομίσματα όπως το κινεζικό γουάν, το γουόν Κορέας και η ρουπία Ινδίας θα επωφεληθούν από τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Fed.

Το γουάν δεν μπορεί να πάει χαμηλότερα

Η οικονομία της Κίνας έχει δημιουργήσει ανασφάλεια στους επενδυτές.  Ωστόσο οι κινεζικές αρχές δεν είναι διατεθειμένες να επιτρέψουν το νόμισμα να αποδυναμωθεί κάτω από ένα επίπεδο και να βλάψει το εμπόριο.

Η Κίνα έχει προσπαθήσει να σταθεροποιήσει το γουάν έναντι του δολαρίου στο παρελθόν και αναμένεται να συνεχίσει να το κάνει, σύμφωνα με τον Arun Bharath, επικεφαλής επενδύσεων στην Bel Air Investment Advisors.«Ενώ η συναλλαγματική ισοτιμία έχει αποδυναμωθεί έναντι του δολαρίου αντανακλώντας την ασθενέστερη οικονομική κατάσταση στην Κίνα, είναι απίθανη περαιτέρω αποδυνάμωση καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αρχίζουν να είναι πιο επιθετικοί όσον αφορά τα δημοσιονομικά κίνητρα, την πιστωτική ανάπτυξη και την ενίσχυση των αξιών των ακινήτων» είπε.

Εκτιμά ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος πιθανότατα θα κυμανθεί σε «ένα στενό εύρος γύρω από την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία 7,10».

Το χερσαίο γουάν

Σε αντίθεση με άλλα σημαντικά νομίσματα όπως το γιεν ή δολάριο ΗΠΑ που έχουν ελεύθερες κυμαινόμενες συναλλαγματικές ισοτιμίες, η Κίνα διατηρεί αυστηρό έλεγχο του χερσαίου γιουάν. Το νόμισμα είναι συνδεδεμένο με τη ημερήσια ενδιάμεση σταθερότητα στο δολάριο με βάση το προηγούμενο επίπεδο κλεισίματος του γουάν και τις τιμές που λαμβάνονται από διατραπεζικούς αντιπροσώπους.

Πέρυσι, το χερσαίο γουάν έφτασε σε χαμηλό 16 ετών έναντι του δολαρίου στα 7,2981.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στο πλανήτη έχει τη νομισματική ιδιαιτερότητα να έχει δύο τύπους νομισμάτων. Το χερσαίο γουάν, ελέγχεται από την κυβέρνηση της Κίνας με στόχο την ενδυνάμωση του εμπορίου μεταξύ των κινεζικών εταιρειών και τη διατήρηση μιας ευνοϊκής αξίας του  Χρησιμοποιείται κυρίως για δύο σκοπούς στην χερσαία αγορά: διατραπεζικούς διακανονισμούς και όταν οι εταιρείες πωλούν και αγοράζουν συνάλλαγμα για επιχειρηματικούς σκοπούς. Η χερσαία συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν εμφανίζεται στις αγορές συναλλάγματος ως CNY.

Εάν η Fed αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια μέχρι το καλοκαίρι, αυτό πιθανότατα θα περιόριζε τις διαφορές απόδοσης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και θα μειώσει κάποια πίεση από το κινεζικό γουάν. Οι διαφορές απόδοσης είναι ένας τρόπος σύγκρισης των ομολόγων μέσω των διαφορών μεταξύ της απόδοσης τους.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας είναι ο κύριος παίκτης στη διαχείριση του νομίσματος, κάτι που ο Simon Harvey, επικεφαλής της ανάλυσης συναλλάγματος στη Monex, είπε ότι μπορεί να γίνει μέσω της καθημερινής παρέμβασης, των μέτρων ρευστότητας, των ρυθμιστικών καναλιών και της εντολής στις κρατικές τράπεζες να παρέμβουν. Αυτή η τελευταία μέθοδος είναι η πιο αδιαφανής, καθώς η συνολική αξία των δολαρίων στα αποθέματα συναλλάγματος της Κίνας είναι άγνωστη.

Ρουπία

Η ινδική ρουπία θα μπορούσε να επωφεληθεί από την στρατηγική που ονομάζεται carry trade, , η οποία στηρίζεται στην επίτευξη κέρδους που προκύπτει από τη διαφορά επιτοκίων δύο εθνικών νομισμάτων.Eίναι μια στρατηγική συναλλαγών που περιλαμβάνει δανεισμό με χαμηλό επιτόκιο και επένδυση σε ένα περιουσιακό στοιχείο που παρέχει υψηλότερο ποσοστό απόδοσης. Βασίζεται συνήθως στον δανεισμό σε νόμισμα χαμηλού επιτοκίου και στη μετατροπή του δανεισμένου ποσού σε άλλο νόμισμα. Γενικά, τα έσοδα θα κατατίθενται στο δεύτερο νόμισμα εάν προσφέρει υψηλότερο επιτόκιο. Τα έσοδα θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε περιουσιακά στοιχεία όπως μετοχές, εμπορεύματα, ομόλογα ή ακίνητα που είναι εκφρασμένα στο δεύτερο νόμισμα. «Πολλές carry trades  γίνονται έναντι άλλων νομισμάτων, όπως το γιεν ή το ευρώ, αλλά μόλις μειωθούν τα επιτόκια στις ΗΠΑ, θα δούμε τη διαφορά των επιτοκίων να διευρύνεται θ οδηγήσουν σε carry trade. Επομένως, αυτά είναι θετικ;o για το ινδικό νόμισμα» εξηγεί η Anindya Banerjee, αντιπρόεδρος έρευνας νομισμάτων και παραγώγων στην Kotak Securities.

Η ρουπία θα μπορούσε επίσης να ενισχυθεί εν μέσω ελπίδων ότι η Reserve Bank of India (RBI) μπορεί να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική πιο αργά από άλλες κεντρικές τράπεζες.

Ο Banerjee σημείωσε ότι ο ρυθμός αποκλιμάκωσης των επιτοκίων της RBI θα είναι «πολύ πιο αργός» από τη Fed και «πάντα θα υστερεί σημαντικά έναντι της Fed επειδή η Ινδία δεν είχε το ίδιο πρόβλημα πληθωρισμού που είχε η Ευρώπη ή η Αμερική».

«Ο λόγος είναι απλός, γιατί η δημοσιονομική πολιτική στρέφεται σε όλους τους κυλίνδρους, η οικονομία πάει πολύ καλά και δεν θέλουν υπερθέρμανση αυτή τη στιγμή» τονίζει.

Η ρουπία έχει ενισχυθεί έως και 82,82 έναντι του δολαρίου τους τελευταίους τρεις μήνες. Το νόμισμα υποχώρησε κατά 0,6% το 2023, μια πολύ μικρότερη αποδυνάμωση έναντι του δολαρίου σε σύγκριση με την πτώση 11% του προηγούμενου έτους.

Πίεση από το γουόν της Κορέας

Το γουόν της Νότιας Κορέας βρίσκεται υπό πίεση εδώ και τρία χρόνια, αλλά η βελτίωση των οικονομικών προοπτικών και η χαλαρότερη πολιτική της Fed θα συμβάλουν στην ανακούφιση αυτής της πίεσης το 2024.

«Ως νόμισμα χαμηλής απόδοσης και εξαιρετικά κυκλικό, πιστεύουμε ότι το γουόν της Κορέας είναι ένας από τους σημαντικότερους ωφελούμενους του κύκλου χαλάρωσης της Fed το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς τα χαμηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ όχι μόνο θα μειώσουν την πίεση στην KRW μέσω του καναλιού των επιτοκίων αλλά θα οδηγήσει επίσης σε ανοδική πορεία στις προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης» εξηγεί ο Harvey της Monex.

Υποστηρίζει ότι τα κέρδη του γουόν θα καθοριστούν επίσης από την έκταση των μειώσεων της Fed. Προέβλεψε ότι το νόμισμα θα μπορούσε να κερδίσει οπουδήποτε μεταξύ 5% και 10% εάν ο κύκλος χαλάρωσης είναι βαθύς, ενώ μόλις 3% εάν ο κύκλος αποδειχθεί ρηχός.

Οι οικονομικές προοπτικές της Νότιας Κορέας αναμένεται επίσης να βελτιωθούν φέτος. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε ανάπτυξη 2,3% το 2024 και το 2025, υψηλότερη από την περσινή ανάπτυξη 1,4%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης