
Τα προβλήματα που σχετίζονται με την υποβολή των δικαιολογητικών έτους 2023 στο πληροφορικό σύστημα της δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων («Κομφούζιο»)» επισημαίνει με επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων (ΠΟΣΓ), ζητώντας να πληρωθούν κανονικά, χωρίς ποινές, όλοι οι παραγωγοί που υπέβαλλαν παραστατικά μέχρι τις 16/02/2024.
«Οι καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, όπως είναι ήδη γνωστό, έχουν τεράστιες συνέπειες, τόσο για τον ίδιο τον παραγωγό και τη βιωσιμότητα της εκμετάλλευσης του, όσο και για την ελληνική οικονομία. Η Ελληνική κοινωνία καλείται να καλύψει το έλλειμμα που δημιουργήθηκε από την καταστροφή του πρωτογενούς τομέα, που αποτελεί τον πρώτο κρίκο της διατροφικής αλυσίδας», τονίζουν οι γεωπόνοι.
ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι εκτάσεις και τα ποσά για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις
Εκτός όμως από τους παραγωγούς τις Θεσσαλίας, άμεσα πληττόμενοι είναι και οι γεωπόνοι μελετητές, με πλημμυρισμένα, αποκλεισμένα τα γραφεία τους για πολλές μέρες, οι οποίες ήταν κρίσιμες για πολλές ημερομηνίες προγραμμάτων. «Οι συνάδελφοι εξυπηρετούν παραγωγούς όχι μόνο στη Θεσσαλία, αλλά σε όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη έως τον Έβρο, με αποτέλεσμα οι πλημμύρες έμμεσα να έχουν επηρεάσει και παραγωγούς σε άλλες περιοχές τις Ελλάδας, καθώς οι συνάδελφοι γεωπόνοι μελετητές αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους λόγω των δύσκολων συνθηκών (π.χ. διακοπή ηλεκτροδότησης, ζημιές του χώρου εργασίας τους κλπ). Συνεπώς οι δυσμενείς επιπτώσεις των πλημμυρών είχαν αντίκτυπο και σε παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα», υπογραμμίζουν.
Το αίτημα
Έτσι, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ για την υποβολή παραστατικών συμμόρφωσης, προβλέπεται ότι «το σύνολο των παραστατικών για τον επιβλέποντα γεωπόνο, την αγορά των ατμιστήρων – διαχυτήρων και των φερομονικών παγίδων της δράσης 10.1.08 οφείλουν, να έχουν εκδοθεί εντός εκάστου έτους εφαρμογής (δεσμεύσεων) και δίνεται η δυνατότητα πρώτης υποβολής των δικαιολογητικών έτους 2023 στο πληροφορικό σύστημα της Δράσης έως την Παρασκευή 16/02/2024».
«Υπάρχουν όμως περιπτώσεις στις οποίες τα παραστατικά ανέβηκαν εκπρόθεσμα, εντός 25 ημερολογιακών ημερών από τη λήξη, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι παραγωγοί να πάρουν τις αντίστοιχες ποινές», τονίζουν οι γεωπόνοι και για τον λόγο αυτό «δεδομένου της έκτακτης κατάστασης σε πολλές περιφέρειες της χώρας μας, ορθά αποφασίστηκε να επιτρέπεται η πρώτη υποβολή των παραστατικών προκειμένου οι συγκεκριμένοι παραγωγοί να πληρωθούν κανονικά, είναι άδικο όμως αυτοί που ήδη υπέβαλαν τα παραστατικά εκπρόθεσμα να πάρουν μειωμένο ποσό επιδότησης».
Γι’ αυτό, όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων, προκειμένου λοιπόν να μην αδικηθεί κανένας, θα πρέπει όλοι όσοι είχαν υποβάλλει μαζί με τους παραγωγούς που θα υποβάλλουν παραστατικά μέχρι τις 16/02/2024 να πληρωθούν κανονικά, χωρίς ποινές.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση