Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης ξεπέρασαν τα 100 δισ. ευρώ σε κέρδη για πρώτη φορά πέρυσι καθώς η «ανάσα» από την άνοδο των επιτοκίων χάρισε στις περισσότερες από αυτές κέρδη ρεκόρ.

Τα συνολικά καθαρά κέρδη των 20 μεγαλύτερων τραπεζών της ηπειρωτικής Ευρώπης που ανακοίνωσαν αποτελέσματα εκτινάχθηκαν στα 103 δισ. ευρώ από 78 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Τα τρία τέταρτα των δανειστών του ομίλου πέτυχαν τα υψηλότερα κέρδη στην ιστορία τους, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Η προφητεία της Morgan Stanley και το ράλι που έρχεται [γραφήματα]

Η εκτίναξη της κερδοφορίας επέτρεψε στις τράπεζες να αυξήσουν το ποσό των χρημάτων που επιστρέφουν στους επενδυτές και ενίσχυσε τις μετοχές τους, με έναν δείκτη των δανειστών της περιοχής να κερδίζει περίπου 20% πέρυσι. Αν και το τεράστιο άλμα κερδών θα είναι δύσκολο να επαναληφθεί καθώς ο άνεμος από τα επιτόκια υποχωρεί, πολλές τράπεζες είναι αισιόδοξες ότι η αύξηση των εσόδων από προμήθειες θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να αυξάνουν την κατώτατη γραμμή.

Το δείγμα που χρησιμοποιεί το Bloomberg δεν περιλαμβάνει την UBS Group AG, τα κέρδη της οποίας εκτινάχθηκαν στα 29 δισ. δολάρια πέρυσι λόγω της εξαγοράς της Credit Suisse.

Υψηλά μερίσματα

Η κερδοφορία των τραπεζικών ομίλων είναι προφανές ότι θα έχει αντανάκλαση στους μετόχους . Όπως είχε αναφέρει πριν από λίγο καιρό σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) , Αντρέα Ενρία μετά από μια κερδοφόρα χρονιά όπως το 2023 οι ευρωπαϊκές τράπεζες σχεδιάζουν να καταβάλουν μερίσματα αξίας 70 δισ. ευρώ.

Όπως είχε πει στην τηλεόραση του Bloomberg – με επιφύλαξη καθώς «πρόκειται για έναν πρώιμο προκαταρκτικό υπολογισμό»: «Οι τράπεζες ήταν ιδιαίτερα κερδοφόρες, σχεδιάζουν διανομές που είναι σύμφωνες με τα προηγούμενα χρόνια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή