«Πόδι» στην Ευρώπη σε τομείς πέραν του εμπορίου και των υποδομών φαίνεται πως επιχειρεί να πατήσει το Πεκίνο, σε μια κίνηση ασυνήθιστη για τον τρόπο με τον οποίον κινούταν έως σήμερα.

Ουγγαρία: Τα παλιά… νέα «άπλυτα» του Βίκτορ Όρμπαν

Όπως μεταδίδει το Reuters, κατά τη διάρκεια μιας σπάνιας συνάντησης Κινέζου αξιωματούχου με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, το Πεκίνο προσφέρθηκε να υποστηρίξει την κεντροευρωπαϊκή χώρα σε θέματα δημόσιας ασφάλειας, πέραν των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων.

Έμφαση στον τομέα της ασφάλειας

Η Κίνα ελπίζει να εμβαθύνει τους δεσμούς επιβολής του νόμου και ασφάλειας με την Ουγγαρία, καθώς οι δύο χώρες συμπληρώνουν το 75ο έτος των διπλωματικών τους σχέσεων, είπε ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Γουάνγκ Σιαοχόνγκ στον Όρμπαν την περασμένη εβδομάδα, όπως ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Βουδαπέστη, ο Γουάνγκ δήλωσε ότι ελπίζει πως οι προσπάθειες αυτές θα αποτελέσουν «ένα νέο σημείο αιχμής των διμερών σχέσεων» σε τομείς όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της υπερεθνικής εγκληματικότητας.

Θα περιλαμβάνουν επίσης την ανάπτυξη υποδομών ασφάλειας και επιβολής του νόμου στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt and Road του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, η οποία αποσκοπεί στη σύνδεση της Κίνας με τον κόσμο μέσω εμπορικών συνδέσεων και συνδέσεων υποδομών.

Ο Γουάνγκ συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εσωτερικών Σάντορ Πίντερ και υπέγραψε έγγραφα σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα της επιβολής του νόμου και της ασφάλειας, ανέφερε το Xinhua την Κυριακή, χωρίς να δίνει άλλες λεπτομέρειες.

Το «κερασάκι στην τούρτα»

Οι αναφορές της Κίνας στην παροχή ασφάλειας στην Ουγγαρία έρχονται μετά από πολλά χρόνια κατά τα οποία ο Όρμπαν έχει προσπαθήσει να απεξαρτηθεί από τη Δύση, αντιστεκόμενος τελευταία στις πιέσεις να εγκρίνει την επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Είναι ενδεικτικό το ότι η Ουγγαρία αποτελεί το μόνο κράτος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επικυρώσει ακόμα την αίτηση της Σουηδίας να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία.

Όπως υπογραμμίζει το Reuters, η πρόταση του Πεκίνου για συνεργασία με τη Βουδαπέστη στον τομέα της ασφάλειας αποτελεί μια σημαντική διπλωματική νίκη για την Κίνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το μπλοκ σταθμίζει τους δεσμούς του με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου εν μέσω της κλιμακούμενης αντιπαράθεσης του Πεκίνου με την Ουάσινγκτον.

Η αυξανόμενη συγγένεια της κεντροευρωπαϊκής χώρας με το Πεκίνο έχει ήδη μπει «σφήνα» στο συλλογικό μέτωπο της ΕΕ. Σε αρκετές περιπτώσεις, η Ουγγαρία έχει παραμερίσει ή αντιταχθεί σε θέσεις της ΕΕ που επικρίνουν την Κίνα για θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχει καλωσορίσει τις κινεζικές επενδύσεις παρά την έκκληση της ΕΕ προς τα μέλη της να ευθυγραμμίσουν τις σχέσεις με την Κίνα με εκείνες του μπλοκ.

Η Ουγγαρία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη βάση logistics και παραγωγής της Huawei εκτός Κίνας, παρά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι ο τηλεπικοινωνιακός γίγαντας αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια της ΕΕ.

Από το 2016, η Huawei συνεργάζεται με την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Yitu Technology με έδρα τη Σαγκάη για να εργαστεί σε λύσεις για έξυπνες πόλεις για την ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας και της αστυνόμευσης με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και επιτήρησης.

Εξάλλου, η Ουγγαρία θα φιλοξενήσει σύντομα το πρώτο ευρωπαϊκό εργοστάσιο της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας BYD.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα