Σε 2,2 εκατομμύρια ανέρχονταν τον Δεκέμβριο οι χρήστες της υπηρεσίας IRIS, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παύλου Γερουλάνου ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Οι δε συναλλαγές παρουσίασαν αύξηση σχεδόν 300% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Χατζηδάκης: Το IRIS είναι μια υπηρεσία που αξίζει να ενεργοποιήσουν όλοι

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, ο υπουργός τόνισε ότι το σύστημα IRIS εξασφαλίζει συναλλαγές χωρίς προμήθειες μεταξύ πολιτών για ποσά μέχρι 500 ευρώ όπως επίσης πληρωμές χωρίς προμήθειες από τους πολίτες προς εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι – με νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα – υποχρεώνονται να παρέχουν τη συγκεκριμένη μέθοδο πληρωμής προκειμένου να την χρησιμοποιούν όσοι θέλουν. Ο δε ελεύθερος επαγγελματίας για τις συναλλαγές αυτές πληρώνει προμήθεια μικρότερη σε σχέση με άλλες εναλλακτικές μεθόδους ηλεκτρονικών πληρωμών.

Η αύξηση της χρήσης της υπηρεσίας IRIS «προφανώς δεν οφείλεται σε ομαδικό μαζοχισμό αλλά επιβεβαιώνει το όφελος του συστήματος», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

«Αντιλαμβάνομαι να ενοχλούνται οι ανταγωνιστές αυτού ή όποιου άλλου αντίστοιχου συστήματος υπάρξει, αλλά να ενοχλείστε εσείς και το ΠΑΣΟΚ είναι κάτι που ξεπερνά τη φαντασία μου», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης. Εξέφρασε δε την έκπληξή του για το γεγονός ότι ασκείται έλεγχος για ένα σύστημα που δεν έχει προμήθειες για τους πολίτες και έχει τις μικρότερες προμήθειες για τους εμπόρους και επαγγελματίες. «Είναι δικαίωμά σας φυσικά, και είναι δικό μου δικαίωμα να σημειώνω την κατάπληξή μου για το ότι επιμένετε σε αυτό το θέμα. Και δεν καταλαβαίνω γιατί σας πειράζει που το καταστήσαμε υποχρεωτικό έτσι ώστε ο πολίτης που συναλλάσσεται να μην πληρώνει προμήθεια. Αν θέλετε να πείτε στους πολίτες να χρησιμοποιούν τα ακριβότερα συστήματα, κάντε το. Εγώ πάντως δεν το λέω», κατέληξε ο υπουργός.

Η επίκαιρη ερώτηση Γερουλάνου

«Κύριε Χατζηδάκη, από το ύφος σας και μόνο, είναι φανερό ότι στο ζήτημα των χρεώσεων στο IRIS πιαστήκατε με τη γίδα στην πλάτη», είπε από την πλευρά του ο Βουλευτής Α’ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος, στην αρχή της παρέμβασής του στο πλαίσιο συζήτησης της επίκαιρης ερώτησής του για τις χρεώσεις στο IRIS.

Στην επίκαιρη ερώτησή του, ο Παύλος Γερουλάνος ανέφερε ότι σε αντίθεση με συγκεκριμένες δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών που παρουσίαζαν το IRIS ως ένα σύστημα συναλλαγών «χωρίς καμία χρέωση», οι τράπεζες προχώρησαν σε επιβολή χρεώσεων στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο κ. Γερουλάνος υπενθύμισε στον Υπουργό Οικονομικών ότι ανέφερε συνέχεια το IRIS όταν το ΠΑΣΟΚ υπογράμμιζε το αυτονόητο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με POS, ότι «αφού η Κυβέρνηση στέλνει χιλιάδες επαγγελματίες υποχρεωτικά ως πελάτες στις τράπεζες, τουλάχιστον ρυθμίστε δίκαια τι θα τους χρεώνουν για να μην εκμεταλλευτούν οι τράπεζες την υποχρεωτικότητα που τους χαρίζεται».

«Και εσείς τι λέγατε;», συμπλήρωσε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. «Ότι δεν χρειάζεται. Διότι αυτά τα θέματα τα λύνει ο ανταγωνισμός. Και ότι, άλλωστε, υπάρχει και το IRIS χωρίς καμία χρέωση. Ερώτημα πρώτο: Ποιος ανταγωνισμός; Με τέσσερεις συστημικές τράπεζες; Είναι τυχαίο ότι ο κ. Στουρνάρας έχει βάλει στόχο την αύξηση του ανταγωνισμού στις τράπεζες; Και για ποιες τράπεζες μιλούμε; Αυτές που έχουν, ένα από τα μεγαλύτερα spread επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων στην Ευρώπη; Αν όχι ακόμα το μεγαλύτερο; Και τι έκαναν οι τράπεζες μόλις εσείς κάνατε το IRIS υποχρεωτικό; Βάλανε χρεώσεις. Που; Στον επαγγελματία!»

Ο Παύλος Γερουλάνος υπενθύμισε τη διαρροή «κύκλων του ΥΠΟΙΚ» εναντίον του όταν δημοσιοποιήθηκε η επίκαιρη ερώτησή του για το IRIS:  «Από τότε φάνηκε ότι πιαστήκατε με τη γίδα στην πλάτη. Γιατί, αντί να πάρετε τις τράπεζες και να τους ρωτήσετε με ποιο δικαίωμα βγάλανε και εσάς και τον Πρωθυπουργό ψεύτη, τα βάλατε μαζί μου. Και μάλιστα όχι εσείς. Κύκλοι σας».

Μία είναι η αλήθεια, κατέληξε, ο Παύλος Γερουλάνος. «Οι τράπεζες σάς κάνουν ό,τι θέλουν. Έκαστος εφ’ ω ετάχθη. Εσείς καλύπτετε τις τράπεζες. Εγώ υπηρετώ αυτό που θεωρώ δίκαιο. Και το δίκαιο είναι ότι όταν κάνετε κάτι υποχρεωτικό, όταν στέλνετε χιλιάδες ανθρώπους πελάτες στην τράπεζα, βάζετε και όρια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Επίδομα γένννησης: Τη Μ. Τρίτη 30 Απριλίου καταβάλλονται τα αναδρομικά σε 58.912 μητέρες
Οικονομία |

Πότε πληρώνονται τα αναδρομικά του επιδόματος γέννησης σε 58.912 μητέρες

Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, καταβάλλεται στις δικαιούχους χωρίς αυτές να υποβάλλουν νέα αίτηση ή  προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας
Οικονομία |

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας

Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφτηκε και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και είπε ότι η αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που έχει υποστεί το λιμάνι από τις κακοκαιρίες θα γίνει σε χρονικό διάστημα ενός έτους