Ενώ η αύξηση των ελβετικών εξαγωγών ρολογιών συνέχισε να επιβραδύνεται, παρέμεινε σε σημαντικό επίπεδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η Ομοσπονδία της Ελβετικής Βιομηχανίας Ρολογιών, η αξία των εξαγωγών τον Ιανουάριο αυξήθηκε κατά 3,1% στα 1,9 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (2,2 δισεκατομμύρια δολάρια).

Ο αριθμός των εξαγόμενων ρολογιών αυξήθηκε κατά 2,9% στα 1,2 εκατομμύρια. Ο αναλυτής της Citigroup, Thomas Chauvet, δήλωσε ότι οι αριθμοί δείχνουν «αδύναμο ξεκίνημα της χρονιάς».

Οι αγοραστές ακριβών ελβετικών ρολογιών περιορίζουν τις δαπάνες εν μέσω οικονομικών και γεωπολιτικών ανησυχιών μετά την έκρηξη της ζήτησης στην εποχή της πανδημίας. Η ισχυρή αξία του ελβετικού φράγκου ασκεί επίσης πίεση στους παραγωγούς που αύξησαν τις τιμές για να προστατεύσουν τα περιθώρια κέρδους.

Ο αριθμός των εξαγόμενων ρολογιών με τιμή άνω των 3.000 φράγκων μειώθηκε κατά 4,5% τον Ιανουάριο, παρόλο που η αξία τους αυξήθηκε κατά 4,3%, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των ρολογιών που εξήχθησαν με τιμή χονδρικής κάτω των 200 φράγκων αυξήθηκε κατά 5,5% λόγω της ομώνυμης επωνυμίας της Swatch Group AG.

Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη αγορά για τα ελβετικά ρολόγια, αυξήθηκαν κατά 2,2% σε αξία. Οι εξαγωγές της ηπειρωτικής Κίνας αυξήθηκαν κατά 5%, ενώ οι αποστολές προς το Χονγκ Κονγκ μειώθηκαν κατά 4,7%.

Στα κυριότερα σημεία περιλαμβάνεται η απότομη αύξηση στη Σιγκαπούρη (+10,2%) και η διπλάσια αύξηση των εξαγωγών ρολογιών προς Κατάρ (+118,4%), υπό το φως των πολυάριθμων εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί στη χώρα φέτος, ιδιαίτερα στην Έκθεση κοσμημάτων και ρολογιών στην Ντόχα στις αρχές Φεβρουαρίου

Η ελληνική αγορά

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ελβετικής ομοσπονδίας οι εξαγωγές στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε 6,9 εκατ. φράγκα, από 7,2 εκατ. καταγράφοντας πτώση 4,3%. Σε σχέση με το 2022 είναι αυξημένες κατά 14,5%.

Οι εξαγωγές ρολογιών έφτασαν το ρεκόρ των 26,7 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων σε αξία το 2023, αλλά ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων μειώθηκε σε μόλις 3,6% το δεύτερο εξάμηνο του έτους καθώς οι καταναλωτές υποχώρησαν.

Η βιομηχανία ρολογιών πολυτελείας είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγικός τομέας στην Ελβετία και απασχολεί περίπου 60.000 άτομα. Οι κορυφαίες ωρολογοποιίες από τη Rolex έως την Patek Philippe και τη Vacheron Constantin πρόκειται να αποκαλύψουν νέα μοντέλα στην ετήσια έκθεση Watches and Wonders στη Γενεύη τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή