Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζήτησε από ορισμένες τράπεζες να παρακολουθούν στενά τη δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να ανιχνεύσουν τυχόν επιδείνωση του κλίματος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζική απόσυρση καταθέσεων, δήλωσαν στο Reuters δύο τραπεζικά στελέχη που γνωρίζουν το αίτημα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές έχουν εντείνει τον έλεγχο της ρευστότητας των τραπεζών μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Credit Suisse τον Μάρτιο του περασμένου έτους.

Οι τράπεζες μπορεί να αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα εάν οι πελάτες τραβήξουν τις καταθέσεις ταυτόχρονα. Τον Οκτώβριο του 2022, μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από έναν δημοσιογράφο που έλεγε ότι μια «μεγάλη διεθνής επενδυτική τράπεζα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού», οδήγησε σε μαζικές εκροές στην Credit Suisse, με πελάτες να αποσύρουν περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (116 δισεκατομμύρια δολάρια) μέχρι το τέλος του τετάρτου τριμήνου εκείνου του έτους.

Στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ η ρευστότητα των τραπεζών

Η ταχύτητα με την οποία οι πελάτες αποσύρουν τις καταθέσεις τους έχει πυροδοτήσει μια συζήτηση παγκοσμίως για το εάν, σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό, τα ιδρύματα μπορούν να αντέξουν ξαφνικούς κραδασμούς ρευστότητας και εάν ενδέχεται να χρειαστούν νέοι κανόνες.

Τον Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, ένας ανεξάρτητος ευρωπαϊκός οργανισμός που εκτελεί εργασίες στον τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό τομέα, κάλεσε τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές να αξιολογήσουν τους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που θα μπορούσαν να «συμβάλουν στην επιδείνωση της δημόσιας αντίληψης και φήμης του ιδρύματος».

Παρόλο που η έγκαιρη ανίχνευση μπορεί να μην σταματήσει ένα bank run, οι ρυθμιστικές αρχές και οι τράπεζες είναι πρόθυμες να μην πιαστούν εξ απήνης, σύμφωνα με ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι με τη σκέψη των ρυθμιστικών αρχών. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν την ταχύτερη διάδοση των πληροφοριών, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν ή να ενισχύσουν κραδασμούς», ανέφερε η ΕΚΤ, στην επισκόπηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας τον Νοέμβριο.

Η ΕΚΤ έχει επίσης εντείνει τον έλεγχο της υποβολής εκθέσεων ρευστότητας τους τελευταίους μήνες, ορίζοντας τη συχνότητα σε εβδομαδιαία από μηνιαία.

Η ρευστότητα επί τάπητος

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές συζητούν επίσης εάν οι υποθέσεις που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του λεγόμενου δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR), ένας βασικός δείκτης που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για τη μέτρηση του κινδύνου ρευστότητας, πρέπει να αναθεωρηθούν, δήλωσε στο Reuters άλλο στέλεχος της τράπεζας.

Τα LCR, που εισήχθησαν μετά την οικονομική κρίση του 2008, απαιτούν από τις τράπεζες να διαθέτουν επαρκή περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να ανταλλάσσονται με μετρητά για να επιβιώσουν σε μια περίοδο σημαντικής πίεσης ρευστότητας.

Οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν τις ατομικές βάσεις καταθέσεων των δανειστών και αν τα μετρητά μπορούν να αποχωρήσουν με μεγαλύτερη ταχύτητα, πρόσθεσε το στέλεχος.

Στην Ελβετία, οι αρχές και οι δανειστές συζητούν νέα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής να κλιμακώσουν μεγαλύτερο μέρος των αναλήψεων σε μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, ανέφερε το Reuters τον Νοέμβριο.

Τα τραπεζικά στελέχη είπαν στο Reuters ότι τα μέτρα που δίνουν μια ιδέα για το πόση ρευστότητα μπορεί να απελευθερώσει ένας δανειστής σε μια μέρα μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά από τα LCR, τα οποία αξιολογούν την πρόσβαση σε μετρητά σε μια περίοδο 30 ημερών.

Θα πρέπει να ζητηθεί από τις μεγαλύτερες τράπεζες να αποδείξουν ότι είναι σε θέση να έχουν γρήγορη πρόσβαση σε κεφάλαια σε «υπερβραχυπρόθεσμη βάση», δήλωσε μια κορυφαία ρυθμιστική αρχή τραπεζών των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

Η Επιτροπή Τραπεζικής Εποπτείας της Βασιλείας, η οποία θέτει πρότυπα για την προληπτική ρύθμιση των τραπεζών, θα αναλύσει εάν ορισμένοι από τους κανόνες ρευστότητάς της χρειάζονται τροποποίηση μετά από πολύ ταχύτερες εκροές καταθέσεων κατά την κρίση του Μαρτίου, εν μέρει λόγω των επιπτώσεων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ένας διεθνής οργανισμός που παρακολουθεί το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, εξετάζει πώς έχει αλλάξει η δυναμική των καταθέσεων και τον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις