Χιλιάδες αγρότες από κάθε γωνιά της Ελλάδας, άλλοι με τα τρακτέρ και άλλοι με λεωφορεία, συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα όπου και πραγματοποιήθηκε το μεγαλειώδες συλλαλητήριο με τα αιτήματα τους να ειναι αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση του κόστους παραγωγής και επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ, καθώς και αποζημιώσεις στο 100% των καταστροφών που έχουν υποστεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Οι Αθηναίοι τους υποδέχθηκαν με επευφημίες, χειροκροτήματα και χαμόγελα στο κέντρο της πρωτεύουσας. Στο πλευρό τους οι αγρότες έχουν σωματεία, εργαζομένους και φοιτητές, οι οποίοι έδωσαν το «παρών» στο συλλαλητήριο συγκροτώντας ένα ευρύτερο κοινωνικό μέτωπο, το οποίο θορύβησε το Μαξίμου. Ενδεικτικό στοιχείο του μηνύματος που έστειλαν οι αγρότες ήταν η συνάντηση που προγραμματίστηκε για την επόμενη βδομάδα με τον πρωθυπουργό και η υπόσχεση του πως από το 2025 θα είναι μόνιμη η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Όλη τη νύχτα στο Σύνταγμα οι αγρότες με τα τρακτέρ – Πώς θα γίνει η επιστροφή

Άγρυπνοι μέσα στα τρακτέρ οι αγρότες

«Όλοι είμαστε μέσα στα τρακτέρ μας όλη νύχτα. Περιμένουμε μέτρα στήριξης από τον πρωθυπουργό. Είμαστε ικανοποιημένοι με την συγκέντρωσή μας αλλά θα πάμε μέχρι τέλους προκειμένου να πάρουμε αυτά που μάς αναλογούν. Δεν κάνουμε πίσω.

Δεν είδαμε κανέναν από την κυβέρνηση ούτε συναντηθήκαμε με κάποιον. Είμαι 25 χρόνων και έτσι και εγώ όπως και αλλοι συνάδελφοί μου θέλουμε ένα πρότυπο Ευρωπαίου αγρότη με ποιότητα ζωής. Θα αποφασίσουμε σήμερα τι θα κάνουμε», ανέφερε αγρότης στο MEGA.

Την Τετάρτη η επιστροφή των αγροτών στα μπλόκα

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η επιστροφή των αγροτών αναμένεται να ξεκινήσει κατά πάσα πιθανότητα μετά τις 10:00-11:00 το πρωί της Τετάρτης από το Σύνταγμα. Για αυτόν το λόγο έχει εκπονηθεί ειδικό σχέδιο.

Δύο είναι τα σενάρια που εξετάζονται από τις αρχές: Είτε θα ακολουθηθεί το ίδιο δρομολόγιο που χρησιμοποιήσαν για να έρθουν στην Αθήνα, δηλαδή Πανεπιστήμιου, πλατεία Ομονοίας, λεωφόρος Αθηνών και θα βγουν στον Κηφισό ή θα πάνε από την λεωφόρο Συγγρού και από εκεί να οδηγηθούν στο ποτάμι.

Συνεπώς, και σήμερα αναμένεται να είναι μία δύσκολη μέρα, όπου οι δρόμοι της Αθήνας θα κλείνουν σε διάφορα σημεία, ανάλογα από το πού θα περνάει το μεγάλο κομβόι των τρακτέρ των αγροτών.

Την Πέμπτη κρίνεται το μέλλον των μπλόκων

Εντός της ημέρας αναμένεται να αποχωρήσουν από το κέντρο για τα μπλόκα οι αγρότες και τα τρακτέρ που διανυκτέρευσαν την Τρίτη στο Σύνταγμα. Την Πέμπτη (22/02) αναμένεται να πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, όπου θα ενημερωθούν οι αγρότες για τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Πάντως, όπως ανέφεραν οι αγρότες από τη Θεσσαλία, για την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται το ραντεβού με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκεί αναμένεται να συζητηθούν όπως είπαν ζητήματα που αφορούν τον κάμπο της Θεσσαλίας, ο οποίος επλήγη από τη θεομηνία «Daniel».

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΥπΑΑΤ: Τι προβλέπει το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων
AGRO |

Τι προβλέπει το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων

 «Στόχος μας η εύρυθμη λειτουργία των υφιστάμενων Διεπαγγελματικών Οργανώσεων της χώρας, αλλά και η διευκόλυνση των διαδικασιών για την σύσταση νέων», δήλωσε ο κ. Αυγενάκης