Ποσά… ρεκόρ φαίνεται ότι ρίχνουν πλέον οι επενδυτές σε αγροτικές εκτάσεις στις ΗΠΑ, με την προοπτική ότι εξαγοράζουν ένα περιουσιακό στοιχείο που αναμένεται να έχει καλύτερη απόδοση καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται και ενώ οι φυσικοί πόροι γίνονται πιο σπάνιοι.

Εμπορικά ακίνητα: Τα δάνεια σε καθυστέρηση τρομάζουν το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ

Η αξία της γεωργικής γης που κατέχουν επενδυτικοί όμιλοι έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Καταπιστευματοδόχων Επενδύσεων σε Ακίνητα (NCREIF).

Η αξία του έφτασε τα 16,6 δισ. δολάρια στο τέλος του 2023, από 7,4 δισ. δολάρια στο τέλος του 2020 και 1,8 δισ. δολάρια το 2008, δήλωσε το NCREIF, το οποίο παρακολουθεί τις συμμετοχές ορισμένων από τα μεγαλύτερα επενδυτικά ταμεία γεωργικών προϊόντων στις ΗΠΑ.

Η μέση αξία των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στις ΗΠΑ έχει επίσης διογκωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, αυξάνοντας στα 5.460 δολάρια ανά στρέμμα πέρυσι από 1.270 δολάρια ανά στρέμμα το 1997.

Αυξάνονται οι αξίες γης

Αυτές οι αξίες αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς η κλιματική αλλαγή καθιστά την καλλιεργήσιμη γη όλο και πιο σπάνια και ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται.

Καθώς ο αριθμός των ανθρώπων στον πλανήτη αναμένεται να αυξηθεί κατά 20% σε περίπου 10 δισ. έως το 2050 από περίπου 8 δισ. σήμερα, ο κόσμος θα χρειαστεί να παράγει 60% περισσότερα τρόφιμα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Το άλμα στην αξία της γης στις ΗΠΑ οφείλεται στην πανδημία Covid-19, η οποία ανέτρεψε τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού κατά το 2020, αφήνοντας τα ράφια των σούπερ μάρκετ άδεια.

Στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο του 2022, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο στις παγκόσμιες αγορές, εκτόξευσε τις τιμές των βασικών προϊόντων στα τρόφιμα.

«Ο αυξανόμενος πληθωρισμός έκανε τη γεωργική γη πιο ελκυστική για τους επενδυτές», σχολίασε ο Cedric Garnier-Landurie, επικεφαλής γεωργίας στην Cordiant Capital, έναν εξειδικευμένο επενδυτή σε παγκόσμια κλίμακα.

«Αν υπάρχει μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που δεν έχει χάσει χρήματα μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, αυτή είναι η γεωργική γη».

Ο πληθωρισμός

Ωστόσο, ακόμη και με τη χαλάρωση του πληθωρισμού, οι επενδυτές δεν χάνουν τη διάθεση τους για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, λένε οι διαχειριστές κεφαλαίων.

«Οι τάσεις είναι εξαιρετικά ελκυστικές», δήλωσε ο Antoine Bisson-McLernon, διευθύνων σύμβουλος της Fiera Comox, μιας θυγατρικής που επικεντρώνεται στα ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία για την παγκόσμια εταιρεία διαχείρισης αξιολόγησης Fiera Capital, η οποία έχει περίπου 2 δισ. δολάρια σε γεωργικά περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση.

Η Fiera Comox και η Cordiant Capital επικεντρώνονται σε μόνιμες καλλιέργειες όπως μήλα, κεράσια και αμύγδαλα, αν και οι περισσότερες θεσμικές επενδύσεις στις ΗΠΑ αφορούσαν σε σειρές καλλιέργειες, όπως σιτάρι, καλαμπόκι, σόγια και άλλα προϊόντα που διακινούνται παγκοσμίως.

Μετά την οικονομική κρίση του 2008, μεγάλοι επενδυτικοί όμιλοι όπως η PGIM, η PSP και η TIAA άρχισαν να αγοράζουν περισσότερη αγροτική γη στις ΗΠΑ, καθώς προσπαθούσαν να διαφοροποιήσουν και να προστατεύσουν τα χαρτοφυλάκια τους από πτώσεις στις αγορές μετοχών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή