Με φιλοδοξίες και στόχο να συμβάλλει ενεργά με 10 εκατ. ευρώ, σε πρώτη φάση, στην μεγέθυνση του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας ξεκινά το «ταξίδι» του το Loggerhead Ventures, ένα νέο επενδυτικό fund «αφιερωμένο» στις startups που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της επιχειρηματικής ανάπτυξης τους (seed και early stage), με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Popster: Το app που «τραγουδά» και κατακτά τον κόσμο

To Loggerhead Ventures είναι το πρώτο fund το οποίο συστήνεται κάτω από την ομπρέλα του προγράμματος Accelerate TT της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ). Από τα κεφάλαια ύψους 10 εκατ. ευρώ με τα οποία είναι «οπλισμένο» το fund, τα 8 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Accelerate TT.

Έμφαση στις πράσινες τεχνολογίες

«Ως επιχειρηματίες ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με νέους επιστήμονες, ομάδες και νεοφυείς επιχειρήσεις που παράγουν υψηλού επιπέδου καινοτομία, διακρίνονται από ανταγωνιστικά επιχειρηματικά μοντέλα και παρουσιάζουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης. Παράλληλα, οι παγκόσμιες εξελίξεις αναδεικνύουν την ανάγκη να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες για να οδηγήσουμε τόσο την οικονομία, όσο και την κοινωνία μας σε έναν πιο πράσινο ψηφιακό μετασχηματισμό. Κάπως λοιπόν έτσι γεννήθηκε η ιδέα του Loggerhead Ventures, το οποίο έχει στόχο να επενδύσει σε εταιρείες πρώιμου σταδίου (early-stage) οι οποίες θα φέρουν «πράσινες λύσεις» στην αγορά, γρήγορα και αποτελεσματικά, παράγοντας υπεραξία σε οικονομικό και επιστημονικό επίπεδο.

Ως ένα νέο fund στην Ελλάδα δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε πράσινες τεχνολογίες σε early stage επίπεδο με ταυτόχρονη αξιοποίηση των επιστημονικών ομάδων που παράγουν υψηλού επιπέδου καινοτομία. Ο στόχος είναι να αξιοποιήσουμε τις ιδέες αυτές και να παράγουμε υπεραξία (οικονομική και επιστημονική) για τις ομάδες και τους επενδυτές, εκμεταλλευόμενοι το δίκτυο μας στον συγκεκριμένο χώρο των ερευνητικών ιδεών (δουλεύοντας μέσα σε αυτόν τα τελευταία 20 χρόνια)», σημειώνει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο περιβαλλοντολόγος Ευάγγελος Κοσμίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του fund.

«Φιλοδοξούμε να εφαρμόσουμε το μοντέλο του venture studio στην Ελλάδα όπου ουσιαστικά εμείς σαν fund βάζουμε εκτός από τα χρήματα και την εμπειρία μας, το δίκτυό μας, τις ιδέες μας και μαζί με αυτά οι venture partners θα έχουν ένα ακόμη πιο ενεργό ρόλο στην παρακολούθηση της επένδυσης ώστε να αποφύγουμε λάθη και να προλάβουμε καταστάσεις με σκοπό πάντα το καλύτερο αποτέλεσμα για τις ομάδες και τους επενδυτές μας. Η ομάδα θα μεγαλώνει και θα προσαρμόζεται πάντα με άξονα σκέψης την βέλτιστη αποτελεσματικότητα των επενδύσεών μας», προσθέτει.

«Καθαρή ενέργεια, κυκλική οικονομία, τρόφιμα»

Πού θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια του fund; «Το αντικείμενο του Loggerhead Ventures είναι το climatech και εστιάζει συνδυαστικά σε μία σειρά από επιστημονικά πεδία και τεχνολογίες. Στα επιστημονικά πεδία περιλαμβάνεται η καθαρή ενέργεια, η κυκλική οικονομία, η έξυπνη κινητικότητα, τα τρόφιμα, η βιοποικιλότητα, η μηδενική ρύπανση κ.α, ενώ οι τεχνολογίες που θα αξιοποιηθούν είναι αυτές της τεχνητής νοημοσύνης, της βιοπληροφορικής, της ρομποτικής κ.α.. Οι επιχειρηματικές ιδέες στις οποίες θα επενδύσουμε θέλουμε να συμβαδίζουν με το τρίπτυχο Περιβάλλον – Κοινωνία – Διακυβέρνηση, το πλαίσιο ESG, το οποίο αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στο παγκόσμιο οικονομικό τοπίο και αντικατοπτρίζει τη δέσμευση των εταιρειών να εφαρμόζουν στρατηγικές που θέτουν στο επίκεντρο όχι μόνο την οικονομική, αλλά και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την υπεύθυνη ανάπτυξη τους απέναντι στην κοινωνία μας», επισημαίνει.

«Επενδύσεις από 300.000 ευρώ – 1,5 εκατ.»

«Το μέγεθος του fund είναι 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σχεδιάζουμε έναν δεύτερο γύρο συγκέντρωσης κεφαλαίων με σκοπό να αυξήσουμε το συνολικό διαθέσιμο ποσό προς επένδυση. Αρχικά, στόχος μας είναι να επενδύσουμε σε 10-15 εταιρίες κεφάλαια που ξεκινούν από 300 χιλιάδες ευρώ – αυτό είναι και το μέγιστο ποσό για τις πρώτες επενδύσεις – και σταδιακά το μέγεθος της επένδυσης μπορεί να επεκταθεί σημαντικά και στους επόμενους γύρους χρηματοδότησης το συνολικό ύψος να ανέλθει μέχρι και 1.5 εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε ήδη δημιουργήσει ένα πλάνο πιθανών επενδύσεων σε startups που δραστηριοποιούνται στους τομείς ενδιαφέροντος μας και σύντομα θα έχουμε τη χαρά να ανακοινώσουμε τις πρώτες μας επενδύσεις, μόλις έχουμε ολοκληρώσει και την πρώτη περίοδο της αρχικής καταγραφής εταιριών», τονίζει.

«Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε με πολύ ενδιαφέρον το οικοσύστημα των startups να αναπτύσσεται ενεργά και να παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική. Η χώρα μας έχει ένα πολύ μεγάλο έμψυχο δυναμικό με έμφυτη την επιχειρηματικότητα, αλλά πρέπει να εκπαιδευθεί και στις υπόλοιπες δεξιότητες που απαιτούνται για να προχωρήσει στα επόμενα βήματα. Η σύνδεση της επιστημονικής κοινότητας με την αγορά και την επιχειρηματικότητα χρειάζεται ενδυνάμωση και εμείς στη Loggerhead Ventures είμαστε εδώ να υποστηρίξουμε τους νέους επιστήμονες με την εμπειρία και τις γνώσεις που έχουμε αποκτήσει τα τελευταία χρόνια μέσα από τις συναφείς δραστηριότητές μας», υποστηρίζει ο κ. Κοσμίδης.

«Με ποια κριτήρια επιλέγουμε να επενδύσουμε»

Τι χρειάζεται για να πετύχει μία νεοφυής επιχείρηση; «Για την επιτυχία μιας startup επιχείρησης απαιτούνται εκτός από ταλέντο και σκληρή δουλειά και άλλες προϋποθέσεις μεταξύ των οποίων και το υποστηρικτικό πλαίσιο που μπορεί να παρέχει ένα εξειδικευμένο επενδυτικό fund. Για να επενδύσουμε σε μια εταιρεία εξετάζουμε έναν συνδυασμό παραγόντων, μεταξύ των οποίων οι σημαντικότεροι είναι η συνάφεια με τη δική μας στόχευση και η δυνατότητα ανάπτυξης προϊόντων και υπηρεσιών που θα βγουν με επιτυχία στην αγορά. Για πολλούς είναι ένας τρόπος να εκφράσουν το κρυμμένο επιστημονικό μικρόβιο και να διαπιστώσουν αν είναι φτιαγμένοι για κάτι τέτοιο, ή αν θα πρέπει να ακολουθήσουν ένα διαφορετικό δρόμο. Για εμάς τα πάντα ξεκινάνε από την ομάδα και τους ανθρώπους. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια δεμένη ομάδα με όραμα και στόχους, καθώς οι άνθρωποι είναι εκείνοι που δημιουργούν την υπεραξία σε μια εταιρεία», επισημαίνει.

«Επιμονή»

Γιατί ένας νέος να ξεκινήσει μία startup σήμερα; «Για να συνεργαστεί με άλλους ταλαντούχους ανθρώπους και να επιτύχουν συλλογικά ένα πολύ καλό οικονομικό αποτέλεσμα που μπορεί να αλλάξει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και να αφήσει ένα θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία μας, αλλά και στο περιβάλλον, για να συνεισφέρει στη λύση ενός σημαντικού προβλήματος, αξιοποιώντας τις σπουδές ή και τις γνώσεις του/της στην τεχνολογία, για να δημιουργήσει κάτι από την αρχή και να το δει να μεγαλώνει βρίσκοντας τον δρόμο του στην αγορά», σημειώνει.

«Το μυστικό της επιτυχίας είναι η επιμονή σε αυτό που θέλει να κάνει ο καθένας και η ρεαλιστική ανάγνωση των αποτελεσμάτων, είτε αρνητικών, είτε θετικών ώστε να μπορεί να αλλάξει την πορεία του και να κάνει επιτυχημένα αυτό που τον/την ικανοποιεί», καταλήγει.

Διαχειριστές του νέου fund, πέρα από τον κ. Κοσμίδη, είναι και οι Βασίλης Ανδρέου και Γρηγόρης Χατζηκώστας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Startups