Ράλι 14% καταγράφουν την Πέμπτη οι μετοχές της Nvidia, στον απόηχο των εντυπωσιακών αποτελεσμάτων της εταιρείας, τα οποία φέρνουν τους ταύρους στις μετοχές τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο και ωθούν τους δείκτες στην Ιαπωνία και την Ευρώπη σε υψηλά όλων των εποχών.

Ο τεχνολογικά βαρύς δείκτης Nasdaq 100 αναρριχήθηκε 2,3% στις αρχές της συνεδρίασης, ώρες μετά την ανακοίνωση της Nvidia ότι τα έσοδά της εκτινάχθηκαν κατά 265%, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,4%.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έφτασε σε υψηλό ρεκόρ με κέρδη 0,9% στις απογευματινές συναλλαγές την Πέμπτη, πάνω από το προηγούμενο υψηλό του που είχε φτάσει τον Ιανουάριο του 2022. Ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης της Ιαπωνίας, ο Nikkei 225, σκαρφάλωσε επίσης στο ιστορικό υψηλό του νωρίτερα Πέμπτη μετά από 34 χρόνια αναμονής.

Η Nvidia σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο – Ποια πρωτιά παίρνει από την Meta

Ψηλότερα ο πήχης

Οι θετικές προοπτικές από την Nvidia προκάλεσαν έναν γύρο αναβαθμίσεων την Πέμπτη. Η JPMorgan αύξησε την τιμή στόχο της μετοχής της Nvidia από 650 δολάρια σε 850 δολάρια, ενώ η Bank of America Global Research αύξησε τον στόχο της από 800 δολάρια σε 925 δολάρια.

Καταλύτης ανόδου

Τα αποτελέσματα και οι ανοδικές προβλέψεις της Nvidia ήταν ο καταλύτης.

Το μετοχικό ράλι της Nvidia, έχει εκτινάξει την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, η οποία πλέον ξεπέρασε την Amazon και τη μητρική της Google, Alphabet και έγινε η τρίτη πιο πολύτιμη εταιρεία που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ μετά τη Microsoft και την Apple. Η Nvidia έχει προσθέσει 700 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία από την αρχή του έτους, λόγω της φρενίτιδας των επενδυτών για την τεχνητή νοημοσύνη. Η άνοδός της συνέβαλε περίπου στο ένα τέταρτο των κερδών του S&P 500 το 2024.

Τα κέρδη της Nvidia χθες το βράδυ ήταν «βιβλικά σημαντικά» για την πορεία της ευρύτερης αγοράς, σχολίασε ο Charlie McElligott, Διευθύνων Σύμβουλος της στρατηγικής cross-asset της Nomura.

Η εταιρεία είχε γίνει «το παιδί της αφίσας της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης και της τεχνολογίας megacap», της οποίας το «φαινόμενο φωτοστέφανου έχει κρατήσει σχεδόν από μόνο του» το χρηματιστήριο των ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες, πρόσθεσε.

Τα αποτελέσματα επισκίασαν ακόμη και τη δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, η οποία επιβεβαίωσε ότι οι αξιωματούχοι ήταν προσεκτικοί σχετικά με τη γρήγορη μείωση των επιτοκίων τον Ιανουάριο.

Οι επενδυτές αναρωτιόντουσαν αν η τεχνητή νοημοσύνη ήταν «απλώς μια μόδα ή κάτι ουσιαστικό που μπορεί πραγματικά να βελτιώσει την αύξηση της παραγωγικότητας», δήλωσε ο Manish Kabra, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών των ΗΠΑ στη Société Générale.

Τα αποτελέσματα της Τετάρτης το βράδυ έδειξαν ότι το τελευταίο μπορεί να είναι αληθινό, είπε, προσθέτοντας ότι η αγορά, αν και ανυπόφορη την Πέμπτη, εξακολουθούσε να δείχνει «ορθολογικά αισιόδοξη» παρά «παράλογα πληθωρική».

Ένα κύμα ενθουσιασμού για την τεχνητή νοημοσύνη έχει τονώσει τις αγορές πέρα ​​από τις ΗΠΑ. Οι ευρωπαϊκές μετοχές τεχνολογίας ανέβηκαν επίσης τους τελευταίους μήνες, με τον τεχνολογικό δείκτη Stoxx 600 να έχει ξεπεράσει τους λεγόμενους Magnificent Seven της Wall Street, από τις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με αναλυτές της Bank of America.

Ωστόσο, ορισμένες μετοχές και δείκτες μετοχών άρχισαν να προσεγγίζουν την περιοχή της «φούσκας», ανέφεραν, με έναν αυξανόμενο αριθμό επενδυτών τις τελευταίες εβδομάδες να κάνει παραλληλισμούς μεταξύ του τρέχοντος ράλι τεχνολογίας στις ΗΠΑ και της εποχής dotcom στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές