Σε υψηλό οκτώ μηνών έφτασε η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στην ευρωζώνη, με τις υπηρεσίες και τη σταθεροποίηση των αριθμών στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής να αντισταθμίζουν την ολοένα και πιο άσχημη κατάσταση στη γερμανική μεταποίηση.

Τα στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν ότι ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global αυξήθηκε στο 48,9 τον Φεβρουάριο, ισχυρότερος από το 48,4 που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι και πιο κοντά στο επίπεδο του 50 που σηματοδοτεί την επέκταση από τον Ιούνιο. Όλα αυτά οφείλονται στις υπηρεσίες, οι οποίες απροσδόκητα σταμάτησαν να συρρικνώνονται μετά από ένα ολόκληρο εξάμηνο.

Ευρωζώνη: Βαθαίνει η ύφεση σε Γαλλία – Γερμανία – Μεγάλη υποχώρηση στο δείκτη PMI

Χαμηλό πενταμήνου για τη μεταποίηση στη Γερμανία

Εν τω μεταξύ, η μεταποίηση είδε μια απροσδόκητη εμβάθυνση της επιβράδυνσης, με υπεύθυνη τη Γερμανία. Ο εργοστασιακός δείκτης για τη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής κατρακύλησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, αποκαλύπτοντας μείωση της παραγωγής παράλληλα με την κατακόρυφη πτώση των νέων παραγγελιών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

«Η Γερμανία λειτουργεί ως φρένο στην ανάπτυξη της ευρωζώνης», δήλωσε ο Norman Liebke, οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου. «Ενώ η Γαλλία ανακάμπτει πιο έντονα τόσο στον τομέα των υπηρεσιών όσο και στον τομέα της μεταποίησης, η Γερμανία υστερεί».

Τα στοιχεία υπογραμμίζουν την αυξανόμενη απόκλιση μεταξύ της Γερμανίας και της υπόλοιπης περιοχής και έρχονται εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας, οι οποίες επιβαρύνονται από την παρατεταμένη αδυναμία του υπερμεγέθους μεταποιητικού της τομέα. Η κυβέρνηση μείωσε την Τετάρτη την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη φέτος σε μόλις 0,2%, μετά από συρρίκνωση το 2023.

Το ίδιο το νομισματικό μπλοκ είναι πιθανό να αναπτυχθεί κατά 0,8% το 2024, σύμφωνα με τον Liebke, ο οποίος βλέπει μια «αχτίδα ελπίδας καθώς η ευρωζώνη πλησιάζει προς την ανάκαμψη – αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό στον τομέα των υπηρεσιών».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπολογίζει ότι η νομισματική σύσφιξη ρεκόρ που εφαρμόζει θα τιθασεύσει τον πληθωρισμό χωρίς να πλήξει πολύ την οικονομία, η οποία μόλις απέφυγε την ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Οι αγορές μείωσαν τις προσδοκίες τους για μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ μετά τις προηγούμενες αναγνώσεις του γερμανικού και του γαλλικού δείκτη PMI, με τα συμβόλαια swap να αντανακλούν μειώσεις κατά λιγότερο από 1 ποσοστιαία μονάδα έως το τέλος του έτους. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου διαπραγματεύθηκε περίπου 3 μονάδες βάσης υψηλότερα στο 2,48%, υποχωρώντας από ένα άλμα στο 2,51%, ενώ το ευρώ αυξήθηκε έως και 0,6% στο 1,0888, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον εβδομάδων.

Η έκθεση της Πέμπτης για τη ζώνη του ευρώ θα προσφέρει λίγη παρηγοριά για τις τιμές, καθώς ο πληθωρισμός των τιμών πώλησης και η αύξηση του μέσου κόστους εισροών στους παραγωγούς αγαθών και στους παρόχους υπηρεσιών επιταχύνθηκαν.

«Οι τιμές παραγωγής αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό για τέταρτο συνεχόμενο μήνα», δήλωσε στο Bloomberg ο Liebke. «Αυτό οφείλεται εξ ολοκλήρου στον τομέα των υπηρεσιών έντασης εργασίας, ο οποίος συνεχίζει να αγωνίζεται με την αύξηση των μισθών».

Ένας ξεχωριστός δείκτης για το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε την Πέμπτη το υψηλότερο επίπεδο επέκτασης από τον Μάιο, με τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της Βρετανίας να είναι πιο αισιόδοξες εδώ και δύο χρόνια.

Νωρίτερα τα στοιχεία PMI από την Αυστραλία και την Ιαπωνία έδειξαν ελαφρά επέκταση. Τα στοιχεία των ΗΠΑ αργότερα αναμένεται να δείξουν συνεχή ανάπτυξη.

Οι δείκτες PMI παρακολουθούνται στενά από τις αγορές καθώς φθάνουν στις αρχές του μήνα και είναι καλοί στο να αποκαλύπτουν τάσεις και σημεία καμπής σε μια οικονομία. Ως μέτρο του εύρους των αλλαγών στην παραγωγή και όχι του βάθους, οι έρευνες για τις επιχειρήσεις είναι μερικές φορές δύσκολο να αντιστοιχηθούν άμεσα με το τριμηνιαίο ΑΕΠ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή