Ο Γερμανός καγκελάριος επισήμανε ότι η στρατηγική της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία εξακολουθεί να προβλέπει τη χορήγηση συστημάτων αεράμυνας και πυρομαχικών πυροβολικού. Ο Σολτς σκοπεύει να διατηρήσει τη θέση του για τους πυραύλους Taurus στο Κίεβο εν μέσω ψηφίσματος της Bundestag.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποστηρίζει το προτεινόμενο ψήφισμα της Μπούντεσταγκ που ζητά να παρασχεθούν στην Ουκρανία όπλα μεγάλου βεληνεκούς, αλλά δεν άλλαξε τη θέση του όσον αφορά τη μεταφορά τέτοιων όπλων όπως οι πύραυλοι κρουζ Taurus στο Κίεβο.

«Όσον αφορά την προμήθεια του ειδικού συστήματος μάχης, αυτός (ο καγκελάριος) εμμένει στη θέση του», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Χέμπεστρεϊτ, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στους πυραύλους Taurus. Εφόσον το Βερολίνο προμηθεύσει με Taurus το Κίεβο, είναι βέβαιο πως ο Βλάντιμιρ Πούτιν δεν θα το ξεχάσει εύκολα.

Ακόμα και να πλησιάσει κοντά στην παραίτηση ο αντιδημοφιλής Σολτς (σ.σ. Τα 2/3 δεν τον εκτιμούν ως κατάλληλο), είναι ασφαλέστερο από το να θέσει σε κίνδυνο άμαχους Ρώσους.

Θέλει να βοηθήσει την Ουκρανία, αλλά χωρίς να «πάρει στον λαιμό του» άμαχους ρώσους

Νωρίτερα, ο συνασπισμός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), των Πρασίνων και του φιλελεύθερου Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP) κατέθεσε ψήφισμα στην Μπούντεσταγκ, το οποίο αναφέρει ότι η μακροπρόθεσμη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία περιλαμβάνει «την προμήθεια πρόσθετων απαραίτητων οπλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς και πυρομαχικών», προκειμένου να μπορέσει η Ουκρανία να πραγματοποιήσει «στοχευμένες επιθέσεις σε στρατηγικά σημαντικούς στόχους βαθιά πίσω από τις γραμμές» των ρωσικών δυνάμεων.

Οι δυνατότητες που αναφέρονται στο ψήφισμα δεν αναφέρουν ονομαστικά τους πυραύλους κρουζ Taurus, αλλά οι τοπικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι πρόκειται για αυτούς. Το ψήφισμα ασκεί μεγαλύτερη πίεση στον Σολτς να παραδώσει πυραύλους Taurus στο Κίεβο. Μέχρι στιγμής, ήταν επιφυλακτικός στο να ενδώσει στα αιτήματα της Ουκρανίας για την παροχή αυτών των πυραύλων και τον περασμένο Οκτώβριο έκανε πίσω από τις παραδόσεις προς το παρόν. Η Γερμανία εδώ και σχεδόν ένα χρόνο αρνείται με επιτυχία, μετά την πτώση της Αβντιίκα το ΝΑΤΟ «καίγεται» να πάρει η Ουκρανία όπλα που θα της χαρίσουν «απόσταση»

Επανέλαβε ότι όλες οι προμήθειες όπλων διαπραγματεύονται με τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται στην άλλη πλευρά του ωκεανού και επεσήμανε ότι η στρατηγική στρατιωτικής βοήθειας της Γερμανίας προς την Ουκρανία εξακολουθεί να προβλέπει τη χορήγηση συστημάτων αεράμυνας και πυρομαχικών πυροβολικού. Στις 17 Ιανουαρίου, η Μπούντεσταγκ καταψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία το ψήφισμα της CDU/CSU σχετικά με τις αποστολές των Taurus.  Πριν από δέκα χρόνια είχαν αγοραστεί περίπου 600 πύραυλοι Taurus για τον γερμανικό στρατό, με βεληνεκές έως και 500 χιλιόμετρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα