Στο ποσό ρεκόρ των 157,2 δισ. δολαρίων εκτοξεύτηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου τα ταμειακά διαθέσιμα της επενδυτικής εταιρείας του Γουόρεν Μπάφετ, Berkshire Hathaway. Και το «βουνό» των μετρητών της εταιρείας δεν σταματά να αυξάνεται. Πώς θα αξιοποιήσει τη ρευστότητα αυτή ο «Μάντης της Ομάχα»;

Μπάφετ: Πούλησε μαζικά μετοχές της Apple

Οι οπαδοί του Μπάφετ περιμένουν να δουν τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της Berkshire που αναμένεται να ανακοινωθούν το Σάββατο. Και, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, θα αναζητήσουν στη συνοδευτική επιστολή του Μπάφετ πληροφορίες για τυχόν σχέδια που μπορεί να έχει ο διάσημος επενδυτής για το πώς θα αξιοποιήσει τα χρήματα αυτά, καθώς και για τις σκέψεις του σχετικά με την οικονομία και τις αγορές. Πολλοί ανυπομονούν επίσης να διαβάσουν τυχόν σκέψεις του Μπάφετ για τη ζωή και τη συμβολή του Τσάρλι Μάνγκερ, του μακροχρόνιου συνεργάτη και φίλου του που πέθανε στις 28 Νοεμβρίου.

Οι επενδυτές έλαβαν την πιο πρόσφατη εικόνα των χρηματιστηριακών κινήσεων της Berkshire όταν η εταιρεία αποκάλυψε ότι μείωσε τη βασική της θέση στην Apple κατά το τέταρτο τρίμηνο, ενώ αύξησε τις συμμετοχές της στις Chevron και Occidental Petroleum.

Το μυστήριο

Παράλληλα με αυτές τις ανακοινωμένες κινήσεις, υπάρχει και ένα μυστήριο: Η Berkshire ανέφερε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο ότι ζητούσε εμπιστευτική μεταχείριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για μία ή περισσότερες συμμετοχές που παρέλειψε να αναφέρει στη δημόσια κατάθεσή της. Όπως εξηγεί η WSJ, ένας λόγος για τον οποίο οι θεσμικοί επενδυτές μπορούν να ζητήσουν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να κρατήσει μυστική μια συμμετοχή είναι ότι η αποκάλυψή της θα αποκάλυπτε ένα συνεχιζόμενο πρόγραμμα αγοράς ή πώλησης ενός τίτλου. Έτσι, οι επενδυτές μπορούν να ζητήσουν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εμπιστευτικότητα για διάστημα έως και ενός έτους. Ορισμένοι παρατηρητές υποθέτουν ότι η Berkshire αγόρασε μια χρηματοοικονομική μετοχή λόγω της αύξησης, κατά το τρίτο τρίμηνο, της βάσης κόστους της εταιρείας για επενδύσεις σε μετοχές στην κατηγορία των τραπεζών, των ασφαλίσεων και των χρηματοοικονομικών.

Δυνατότητα επιθετικών εξαγορών

Εν τω μεταξύ, όπως σχολιάζει το αμερικανικό έντυπο, ο πύργος των μετρητών δίνει στον Μπάφετ τη δυνατότητα να κινηθεί άμεσα και επιθετικά εάν εντοπίσει μια ελκυστική επιχείρηση την οποίαν θα μπορούσε να προσθέσει στην αυτοκρατορία της Berkshire, η οποία περιλαμβάνει την ασφαλιστική εταιρεία Geico, την BNSF Railway και την Dairy Queen. Τα μετρητά βοηθούν επίσης να διατηρηθεί αυτό που ο Μπάφετ περιέγραψε σε επιστολή του προς τους μετόχους τον Φεβρουάριο του 2009 ως «οικονομική θέση της Berkshire σαν το Γιβραλτάρ».

Σημειώνεται ότι μεταξύ άλλων η Berkshire είχε πάνω από 125 δισεκατομμύρια δολάρια σε βραχυπρόθεσμες επενδύσεις σε έντοκα γραμμάτια του αμερικανικού δημοσίου τον Σεπτέμβριο. Οι αποδόσεις του βραχυπρόθεσμου κρατικού χρέους έχουν αυξηθεί, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Η απόδοση των εξαμηνιαίων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, για παράδειγμα, ήταν 5,33% αυτή την εβδομάδα, από 0,64% τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με το Tradeweb ICE closes.

Οι ασφαλιστικές δραστηριότητες της Berkshire απέφεραν 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε τόκους και άλλα έσοδα από επενδύσεις τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, έναντι περίπου 790 εκατομμυρίων δολαρίων την ίδια περίοδο του 2022. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην άνοδο των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων, ανέφερε η εταιρεία στην έκθεσή της για το τρίτο τρίμηνο.

Όμως ο λόγος για τον οποίον ο Μπάφετ συγκεντρώνει τέτοιο τεράστιο «μαξιλάρι» ρευστότητας είναι διαφορετικός: «Αυτό που θα θέλαμε πραγματικά να κάνουμε είναι να αγοράζουμε μεγάλες επιχειρήσεις», λέει ο ίδιος . «Αν γίνεται να αγοράσουμε μια εταιρεία για 50 ή 75 ή 100 δισεκατομμύρια δολάρια, θα μπορούσαμε να το κάνουμε».

Όπως σχολιάζει η WSJ, o S&P 500 έχει πολλές εταιρείες με τέτοιες τιμές αγοράς, από την Marriott International έως την CVS Health, και από την Chipotle Mexican Grill έως την Estée Lauder. Αλλά ο Μπάφετ περιέγραψε την αγορά μιας εισηγμένης εταιρείας ως μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία.

«Θα ήταν ευκολότερο [μια εξαγορά] να γίνει με μια ιδιωτική εταιρεία», λέει. «Και δεν υπάρχουν πολλές μεγάλες. Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει κανείς άλλος που να μπορεί να κάνει μια συμφωνία όπως εμείς, υπό τις κατάλληλες συνθήκες».

Ο ασφαλιστικός κλάδος και η ανάγκη για ρευστότητα

Ο Μπάφετ έχει γράψει συχνά για τη σημασία της οικονομικής ευρωστίας της Berkshire. Σε μια επιστολή του Φεβρουαρίου του 2022 προς τους μετόχους, έγραψε ότι ο ίδιος και ο Μάνγκερ είχαν δεσμευτεί ότι η Berkshire, μαζί με τις θυγατρικές της, εκτός από την BNSF και την Berkshire Hathaway Energy, θα κατέχουν πάντα περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και ισοδύναμα.

Πάντως ορισμένοι παρατηρητές σημειώνουν ότι η εταιρεία χρειάζεται σημαντικές ποσότητες μετρητών, και όχι μόνο για επενδύσεις. Οι ασφαλιστικές δραστηριότητες της Berkshire περιλαμβάνουν επιχειρήσεις που ενέχουν τον κίνδυνο μεγάλων ζημιών.

«Αν δεν υπήρχε η ασφαλιστική επιχείρηση, δεν θα χρειαζόταν να διατηρούν τόσο μεγάλο ποσό μετρητών», εξηγεί ο Ντάρεν Πόλοκ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Cheviot Value Management στο Beverly Hills της Καλιφόρνια. «Πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για αυτά τα γεγονότα. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο πολλά από αυτά τα δισεκατομμύρια δολάρια κάθονται εκεί».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή