Στην πώληση 10 εκατ. μετοχών της Apple προχώρησε ο Γουόρεν Μπάφετ, στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2023.

Η πώληση, που αντιπροσωπεύει περίπου το 1,1% της συμμετοχής της Berkshire στην εταιρεία τεχνολογίας έχει ιδιαίτερη αξία δεδομένου ότι ο «μάντης της Όμαχα» είχε δηλώσει μόλις το 2021 ότι η προηγούμενη απόφαση να περικόψει το μερίδιο της Apple ήταν «μάλλον λάθος».

Η Apple που ήταν μια κρίσιμη συμμετοχή για την Berkshire, πλέον αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο της αγοραίας αξίας της. Ο όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων του Μπάφετ, ο οποίος κατέχει την ασφαλιστική εταιρεία σιδηροδρόμων BNSF και Geico, επένδυσε για πρώτη φορά στην Apple το 2016.

Γουόρεν Μπάφετ: Η ανατρεπτική ιστορία ανόδου της Berkshire Hathaway

Στην πορεία, ο Μπάφετ διέθεσε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια αγοράζοντας τις μετοχές της. Το 2022, αποκάλυψε ότι η αξία αυτού του ποσοστού ήταν λίγο πάνω από 31 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η επένδυση αποδείχθηκε εξαιρετικά επικερδής. Ακόμη και μετά τις πωλήσεις μετοχών, η συμμετοχή με 5,9% της Berkshire στην Apple ήταν αξίας 174 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του έτους, σύμφωνα με την κατάθεση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς χθες Τετάρτη.

Όπως αναφέρεται στην κατάθεση της Berkshire, η εταιρεία έχει επίσης μειώσει τη συμμετοχή της στην HP κατά 78%, πουλώντας σχεδόν 80 εκατομμύρια μετοχές το τέταρτο τρίμηνο και έχει πουλήσει πουλήσει 30,4 εκατ. μετοχές της Paramount Global ήτοι το 32% του ποσοστού της.

Η επένδυση στην Paramount το 2022 προσέλκυσε το έντονο ενδιαφέρον της βιομηχανίας των μέσων ενημέρωσης και ερμηνεύτηκε ως έγκριση της επένδυσης της εταιρείας στην πλατφόρμα ροής Paramount+, καθώς και ως ψήφος εμπιστοσύνης στην ικανότητά της να ανταγωνίζεται κολοσσούς με μεγαλύτερα budget όπως το Netflix, η Disney και η Warner Bros.

Ο βασικός μέτοχος της Paramount, Shari Redstone, είχε πρώιμες συνομιλίες με πιθανούς μνηστήρες της εταιρείας καθώς προσπαθεί να περιορίσει τις ζημίες μετά από έναν πόλεμο στο streaming που της κόστισε ακριβά και επηρέασε την τιμή της μετοχής της.

Αλλες αποχωρήσεις

Η Berkshire αποχώρησε επίσης από τις επενδύσεις της στην επιχείρηση πληρωμών StoneCo, στις ασφαλιστικές εταιρείες Globe Life και Markel Corporation και στη μεγαλύτερη κατασκευαστική κατοικιών των ΗΠΑ, την DR Horton, στην οποία είχε επενδύσει πριν από μόλις έξι μήνες.

Έτσι, στα τέλη του 2023 οι συμμετοχές που έχει η Berkshire στο χαρτοφυλάκιό της μειώθηκαν σε 41 στα τέλη του 2023, έναντι 49 έναν χρόνο νωρίτερα, καθώς πούλησε και μετοχές που είχε σε εταιρείες όπως η General Motors, η UPS και η Procter & Gamble.

Η Berkshire δεν αποκάλυψε νέες επενδύσεις το τέταρτο τρίμηνο του 2023, αν και αύξησε τις συμμετοχές της στον πάροχο δορυφορικών ραδιοφώνων SiriusXM και στις πετρελαϊκές Chevron και Occidental Petroleum.

Πάντως, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, η Berkshire αποκάλυψε ότι είχε παραλείψει τουλάχιστον μία επένδυση από την τριμηνιαία έκθεση, σημειώνοντας ότι είχε ζητήσει εμπιστευτική μεταχείριση από την SEC. Το αίτημα αυτό υποβάλλεται συνήθως όταν η εταιρεία έχει στα σκαριά κάποια σημαντική αγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή