Υπέρ της υποψηφιότητας του απερχόμενου Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, στη θέση του Γενς Στόλτενμπεργκ, τάσσονται ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία. Η στήριξη των τριών ισχυρών χωρών μετατρέπει την υποψηφιότητα Ρούτε σε φαβορί.

Χίλαρι Κλίντον: Ο Τραμπ θα βγάλει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ

Όπως υπογραμμίζει το Reuters, o διάδοχος του Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα αποχωρήσει τον Οκτώβριο, θα αναλάβει τα καθήκοντά του σε μια κρίσιμη συγκυρία, με αποστολή να διατηρήσει την υποστήριξη των μελών του ΝΑΤΟ στην πολυδάπανη άμυνα της Ουκρανίας κατά της ρωσικής εισβολής, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αποφύγει οποιαδήποτε κλιμάκωση που θα μπορούσε να παρασύρει τη συμμαχία σε απευθείας πόλεμο με τη Μόσχα.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν υποστηρίζει σθεναρά την υποψηφιότητα του πρωθυπουργού Ρούτε για να γίνει ο επόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

«Ο πρωθυπουργός Ρούτε έχει βαθιά κατανόηση της σημασίας της Συμμαχίας, είναι ένας φυσικός ηγέτης και επικοινωνιολόγος και η ηγεσία του θα εξυπηρετήσει καλά τη Συμμαχία σε αυτή την κρίσιμη στιγμή».

Φόβητρο μια δεύτερη θητεία Τραμπ

Ανάλογα με το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, το επόμενο αφεντικό του ΝΑΤΟ μπορεί να έχει να αντιμετωπίσει μια δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δέχθηκε σφοδρή κριτική από δυτικούς αξιωματούχους νωρίτερα αυτό το μήνα, επειδή αμφισβήτησε τη δέσμευσή του να υπερασπιστεί τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, αν επανεκλεγεί.

Ο 57χρονος Ρούτε, ο μακροβιότερος ηγέτης της Ολλανδίας, έχει καλές σχέσεις με τους διάφορους Βρετανούς και Αμερικανούς ηγέτες – συμπεριλαμβανομένου του Τραμπ – κατά τη διάρκεια της μακράς θητείας του.

«Πρέπει να συνεργαστούμε με όποιον βρίσκεται στην πίστα», δήλωσε ο Ρούτε το Σάββατο, προτρέποντας τους Ευρωπαίους ηγέτες «να σταματήσουν να γκρινιάζουν και να κλαψουρίζουν» για τον Τραμπ και να επικεντρωθούν αντ’ αυτού στο τι θα μπορούσαν να κάνουν για την Ουκρανία.

Υποστηρίζοντας τον Ρούτε για τη θέση, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι μια αξιοσέβαστη προσωπικότητα σε όλο το ΝΑΤΟ με σοβαρά διαπιστευτήρια άμυνας και ασφάλειας και κάποιος που θα διασφαλίσει ότι το ΝΑΤΟ θα παραμείνει ισχυρό και προετοιμασμένο για οποιαδήποτε περίσταση.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ διορίζονται με συναίνεση που απαιτεί την υποστήριξη -ή τουλάχιστον τη μη ύπαρξη αντιδράσεων- και από τα 31 μέλη του, πράγμα που σημαίνει ότι η υποστήριξη της Ουάσινγκτον, του Λονδίνου και του Παρισιού είναι κρίσιμη αλλά όχι επαρκής.

Δύο διπλωμάτες δήλωσαν ότι ο Ρούτε έχει μέχρι στιγμής την υποστήριξη περίπου 20 μελών του ΝΑΤΟ, αλλά ένας άλλος ανώτερος διπλωμάτης προειδοποίησε ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία και ότι μπορεί ακόμη να προκύψει άλλος υποψήφιος.

Η πορεία του Ρούτε

Υπό την ηγεσία του Ρούτε οι ολλανδικές αμυντικές δαπάνες μειώθηκαν κατά τη διάρκεια ετών δημοσιονομικής λιτότητας. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο, η Ολλανδία αύξησε τις δαπάνες οδηγώντας τες σε περίπου 2% του ΑΕΠ το 2024. Ο Ρούτε είναι εδώ και καιρό σφοδρός επικριτής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας και ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Κριστζάνις Κάρινς έχουν επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κορυφαία θέση του ΝΑΤΟ, αλλά δεν έχουν παρουσιαστεί επίσημα ως υποψήφιοι, λένε διπλωμάτες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα