Πέριξ των 1.420 μονάδων «λιμνάζει» και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει σε διαδικασία αφομοίωσης των επιπέδων, δίνοντας ανάσες σε αρκετά χαρτοφυλάκια να κατοχυρώσουν μέρος των κερδών τους.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,17% στις 1.421,61 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,4 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,14% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.451,88 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,37% στις 1.234,21 μονάδες.

Αφομοίωση των επιπέδων

Για πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες το ΧΑ δεν μπορεί να ακολουθήσει το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο, το ΧΑ βρίσκεται σε μια τελείως διαφορετική φάση, προσπαθώντας να αφομοιώσει τα επίπεδα του, μετά από ένα ράλι ανόδου από τις 1.105 μονάδες του Οκτωβρίου. Και όπως επισημαίνει και ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) και της βρετανικής Society of Technical Analysts, το προηγηθέν ράλι “χρειάζεται ανάσες” και οι επόμενοι μεγάλοι ανοδικοί στόχοι ενδέχεται να “προκαλέσουν” τους νικητές στο να “περάσουν από το ταμείο”.

Κατά τον ίδιο, η συνολική εικόνα της δευτερογενούς ελληνικής αγοράς (μετοχές και ομόλογα) παραμένει στα καλύτερά της, με το spread του ελληνικού δεκαετούς σε σχέση με το γερμανικό bund να έχει υποχωρήσει στα χαμηλά εικοσαετίας, ενδεικτικό της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών προς το ελληνικό αξιόχρεο.

Οι διεθνείς Αγορές επιδεικνύουν μεγάλη διάθεση ανάληψης ρίσκου, ως απότοκο της δημοσίευσης εξαιρετικών τριμηνιαίων αποτελεσμάτων από τον Αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό Nvidia, ενώ η μέτρηση του δείκτη μεταβλητότητας VIX, που χρησιμεύει ως “βαρόμετρο” του επενδυτικού “κλίματος” της Wall Street, δείχνει μια αίσθηση ηρεμίας.

Η κυριαρχία των Big Tech

Πάντως, τη στιγμή που το bullish συναίσθημα κινείται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και οι επενδυτές φοβούνται να μείνουν «εκτός νυμφώνος», η υπερβολική κυριαρχία των τεχνολογικών κολοσσών στην αποτίμηση του S&P 500 εγείρει ανησυχίες για την υγεία και το εύρος της Αγοράς.

Δεδομένων των συνθηκών, θα παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον, διεθνώς αλλά και στο ΧΑ, την πιθανότητα εξέλιξης μίας διόρθωσης οφειλόμενης στο προηγηθέν “too far, too fast” ράλι του δείκτη Nasdaq υψηλής τεχνολογίας αλλά και στο Πετρέλαιο, το οποίο έχει επιστρέψει σε υψηλά τριμήνου, καταλήγει ο κ. Στεριώτης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ΟΤΕ και Coca Cola ξεχωρίζουν με το +1,40% και +1,01% που καταγράφουν αντίστοιχα, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Quest, Alpha bank, Aegean, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Λάμδα, Σαράντης και ΟΠΑΠ.

Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΛΧΑ, Εθνικλη, Cenergy, Eurobank, Autohellas, Motor Oil, Πειραιώς και ΕΥΔΑΠ, αλλά καμία δεν χάνει πάνω από 1%. Χωρίς μεταβολή είναι οι ΓΕΚ Τέρνα και Jumbo.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες