Πτωτικά, καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, κινήθηκε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο σε ένα περιβάλλον χαμηλού «καθαρού» τζίρου, προσπάθησε να περιορίσει τις διορθωτικές κινήσεις και τις εντολές κατοχύρωσης κερδών, κρατώντας για ακόμη μία ημέρα τις 1.420 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,29% στις 1.420,28 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.415,33 μονάδων (-0,63%) και 1.423,17 μονάδων (-0,08%). Ο τζίρος ανήλθε στα 117,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 665 χιλ. τεμάχια αξίας 5,5 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,41% στις 3.450,11 μονάδες, ενώ στο -0,83% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.406,61 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,62% στις 1.234,01 μονάδες.

Εάν εξαιρέσει κανείς πακέτα ύψους πάνω από 26 εκατ. ευρώ που διακινήθηκαν στην Eurobank, οι συναλλαγές σήμερα παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα, με τις κινήσεις να είναι επιλεκτικές και προσεκτικές σε τίτλους που βρίσκονται σε πολυετή υψηλά. Ακόμη και οι υστερούντες τίτλοι που έδειξαν σημάδια ανάκαμψης τις τελευταίες ημέρες, προσφέροντες σημαντική ώθηση στην αγορά, δέχτηκαν τις πιέσεις της κατοχύρωσης των κερδών.

Ανάσες στην ανοδική τάση

Η αγορά προσπάθησε και σήμερα να πάρει ανάσες από την ανοδική της κίνηση, προσφέροντας ρευστότητα στα χαρτοφυλάκια που ήδη «γράφουν» σημαντικές αποδόσεις και κόπωση που αναμενόμενα υπάρχει από το πολύμηνο ράλι, καθώς από τις 9 Οκτωβρίου και τις 1.105 μονάδες δεν έχει καταγράψει κάποια αξιόλογη διόρθωση.

Πέραν όμως των βραχυπρόθεσμων κινήσεων που ευλόγως προβληματίζουν αρκετά χαρτοφυλάκια που αναζητούν περιθώρια ανόδου στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό, η μεγάλη εικόνα της αγοράς παραμένει θετική. Είναι άλλωστε η έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση που ο γενικός δείκτης κρατά τη στήριξη των 1.395 – 1.400 μονάδων, ενώ συντηρείται σε απόσταση αναπνοής και ολίγων μονάδων με τα τοπικά υψηλά των 1.426 μονάδων.

Άλλωστε, όπως συμφωνούν αρκετοί εγχώριοι αναλυτές, η συμπεριφορά αυτή είναι αναμενόμενη σε καίρια σημεία τάσης, όπως τα τρέχοντα επίπεδα, καθώς μερίδα των επενδυτών ρευστοποιούν κέρδη και μέρος αυτών επανεπενδύεται σε τίτλους που έχουν μείνει αισθητά πίσω. Έτσι, ο γενικός δείκτης παραμένει στις κορυφές, ακόμη και, όπως είναι φυσιολογικό, όταν επέρχονται περίοδοι κάμψης, ή έστω ανάπαυλας, ώστε να απορροφηθούν τα νέα επίπεδα, όπως η τρέχουσα.

Την ίδια ώρα, είναι λογικό και ευκταίο μέρος των κερδών να παραμένει στα τερματικά, καθώς η αγορά αναμένει μια μεγαλύτερη διόρθωση. Και όσο αυτή δεν έρχεται τόσο η ανοδική ορμή μειώνεται, ενισχύοντας τις προϋποθέσεις συσσώρευσης. Άλλωστε, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η επιφυλακτικότητα αρκετών να δώσουν εντολές αγοράς σε πολυετή υψηλά αρκετών τίτλων που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, τα ΕΛΧΑ έχασαν κατά 2,65%, με τις ΟΤΕ, Βιοχάλκο, Eurobank, Cenergy, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ και Μυτιληναίος να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Alpha Bank, Λάμδα, Σαράντης, Τιτάν, Πειραιώς και ΟΠΑΠ.

Στον αντίποδα, Quest και Motor Oil ξεχώρισαν με το +1,91% και +1,25% αντίστοιχα, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, Coca Cola, Aegean, Autohellas και Τέρνα Ενεργειακή. Στο ίδιο μοτίβο με χτες η Εθνική απορρόφησε στο τέλος όλες τις πιέσεις της κλείνοντας αμετάβλητη, όπως και η ΕΥΔΑΠ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών