Θύμα της σφικτής νομισματικής πολιτικής, εκτός από τους δανειολήπτες πέφτουν τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όσο και και οι κεντρικές τράπεζες χωρών της ευρωζώνης. Έτσι μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ για ζημιές ύψους 1,3 δισ. ευρώ το 2023 (για πρώτη φορά από το 2004), τα κεντρικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Γερμανίας και της Ολλανδίας δημοσιοποίησαν απώλειες πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για το περασμένο έτος. Και δεν σταμάτησαν εκεί: προβλέπουν ακόμα περισσότερο οικονομικό πόνο στο μέλλον και θεωρούν απίθανο να πληρώσουν μερίσματα στα κρατικά ταμεία για τα επόμενα χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μερικές από τις μεγαλύτερες εθνικές θυγατρικές της δημιουργούν μεγάλες ζημίες , εξαντλούν τις προβλέψεις και μεγάλο μέρος των ιδίων κεφαλαίων τους, καθώς τα απότομα υψηλότερα επιτόκια τις αναγκάζουν να πληρώσουν δισεκατομμύρια σε τόκους στις εμπορικές τράπεζες.

Η ΕΚΤ «πλήρωσε το μάρμαρο» της νομισματικής πολιτική της

Η Bundesbank είπε ότι έχασε 21,6 δισεκατομμύρια ευρώ (πέρυσι, εξαλείφοντας σχεδόν όλες τις προβλέψεις της, ενώ η ολλανδική ομόλογή της έχασε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Τα οικονομικά βάρη είναι πιθανό να επιμείνουν για αρκετά χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel. «Αναμένουμε ότι θα είναι και πάλι σημαντικά για το τρέχον έτος».

Η Bundesbank είπε ότι η ζημιά το 2023 είχε εξαλείψει σχεδόν όλες τις προβλέψεις της και ότι ένα μέρος 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ αυτής της ζημίας θα καλυφθεί από τα αποθεματικά.

Το 2024 η γερμανική ζημιά θα ξεπεράσει τα 0,7 δισεκατομμύρια ευρώ που υπολείπονται στα αποθεματικά, επομένως η Bundesbank θα αναγκαστεί να μεταφέρει τις ζημίες προς τα εμπρός, παραμερίζοντας τις για να αντισταθμιστεί από μελλοντικά κέρδη.

«Ως εκ τούτου, δεν αναμένουμε ότι θα είμαστε σε θέση να διανείμουμε οποιοδήποτε κέρδος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε ο Nagel.

Καθησυχάζει η ολλανδική τράπεζα

Η ολλανδική κεντρική τράπεζα, εν τω μεταξύ, είπε ότι τα αποθέματά της θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλα ώστε να καλύπτουν μελλοντικές ζημίες και ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο ανακεφαλαιοποίησης από την κυβέρνηση.

«Μόλις έχουμε αποκαταστήσει επαρκώς τα αποθέματά μας διατηρώντας τα κέρδη, θα συνεχίσουμε τη διανομή μερισμάτων στο ολλανδικό κράτος», δήλωσε η κεντρική τράπεζα.

Οι περισσότερες απώλειες είναι αποτέλεσμα του μακροχρόνιου προγράμματος τόνωσης της ΕΚΤ από μια εποχή υπερβολικά χαμηλού πληθωρισμού στην προ πανδημίας εποχή.

Όπως αναφέρει το Reuters, η ΕΚΤ τύπωσε μετρητά αξίας τρισεκατομμυρίων ευρώ για να τονώσει την ανάπτυξη και το μεγαλύτερο μέρος αυτής της πλεονάζουσας ρευστότητας, 3,5 τρισεκατομμύρια ευρώ, εξακολουθεί να περιστρέφεται γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει τώρα να πληρώσει στους δανειστές ένα επιτόκιο καταθέσεων 4% όταν αυτό κατατεθεί πίσω στην ΕΚΤ, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία που αγόρασε, κυρίως το δημόσιο χρέος, αποδίδουν πολύ λιγότερο.

Οι απώλειες δεν περιορίζουν την ικανότητα μιας κεντρικής τράπεζας να λειτουργεί καθώς σε αντίθεση με έναν εμπορικό δανειστή, μπορεί να συνεχίσει με αρνητικά ίδια κεφάλαια. Ωστόσο, οι ζημιές περιορίζουν την ικανότητα πληρωμής μερισμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς, μια σταθερή πηγή εισοδήματος για τις κυβερνήσεις στο παρελθόν.

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι απώλειες σε ολόκληρη την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες,  θα αυξηθούν περαιτέρω φέτος πριν υποχωρήσουν το 2025.

«Εκτιμούμε ότι το Ευρωσύστημα θα αντιμετωπίσει ζημίες 56,6 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023, 62,2 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2024 και 12,3 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2025», ανέφερε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή