«Συνήθως η Fed τα τελευταία χρόνια προηγούνταν κατά περίπου μισό χρόνο, οπότε θα υποθέσω, ceteris paribus, όπως έχουν τα πράγματα, ότι θα ακολουθήσουμε επίσης με καθυστέρηση». Αυτό είπε ο Ρόμπερτ Χόλτσμαν, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και γνωστό για τις γερακίσιες θέσεις του όσον αφορά τη χάραξη νομισματικής πολιτικής, προσθέτοντας που ο ίδιος δεν βλέπει να υπάρχουν οι συνθήκες που μπορούν να οδηγήσουν σε μια μείωση νωρίτερα.

Διαμηνύοντας, ουσιαστικά, ότι οποιαδήποτε κίνηση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στη Φρανκφούρτη μπορεί να είναι ακόμα μακριά, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας, είπε, μιλώντας στο Bloomberg, ότι «αν η Fed αλλάξει την πολιτική της, τότε υποθέτω ότι θα έχει τις ίδιες συνθήκες όπως στην Ευρώπη, καθώς οι δύο νομισματικές περιοχές είναι αλληλένδετες. Αυτό θα σήμαινε επίσης ότι πρέπει να το ξανασκεφτούμε».

UBS: Πότε και πόσο η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια

Δύο εβδομάδες πριν από την επόμενη πολυαναμενόμενη συνεδρίασης της ΕΚΤ όπου αναμένεται οι αξιωματούχοι της τράπεζας να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, ο Χόλτσμαν ενώνει τη φωνή του με τους πιο συντηρητικούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

 Ομοφωνίες και διαφωνίες

Οι αξιωματούχοι συμφωνούν ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί.

Ωστόσο, ενώ κάποιοι προτείνουν να ξεκινήσουν οι μειώσεις επιτοκίων ήδη από τον Μάρτιο, κάποιοι άλλοι θέλουν να έχουν στα χέρια τους περισσότερα στοιχεία που θα εξασφαλίζουν την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%.

Επί του παρόντος, οι επενδυτές βλέπουν την ΕΚΤ να πραγματοποιεί την πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, με μία στις τέσσερις πιθανότητες να ξεκινήσει τον Απρίλιο. Αποδίδουν περίπου 70% πιθανότητες μιας πρώτης περικοπής από της Fed τον Ιούνιο, αν και ο Ιούλιος θεωρείται ως το πιθανότερο αποτέλεσμα.

Στην Ευρώπη, οι πιο συντηρητικοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ επικεντρώνονται σταθερά στους μισθούς, των οποίων η ανάπτυξη μειώθηκε στα τέλη του 2023. Όμως οι αριθμοί του πρώτου τριμήνου έχουν αναδειχθεί ως βασικό σημείο δεδομένων για πιθανή χαλάρωση της πολιτικής, με την έκθεση αυτή να μην αναμένεται νωρίτερα από τον Μάιο.

Οι τιμές των υπηρεσιών, που είναι πιο ευαίσθητες στις αυξήσεις μισθών από αυτές της μεταποίησης, εξακολουθούν να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς. Αυτό τροφοδοτεί την ανησυχία ότι ο πληθωρισμός μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να υποχωρήσει – ή χειρότερα, να επιταχυνθεί ξανά.

Κίνδυνος από μισθούς και Ερυθρά Θάλασσα

Ο Χόλτσμαν, ο οποίος στα μέσα Ιανουαρίου έστελνε το μήνυμα ότι ούτε καν ότι οι μειώσεις θα ξεκινήσουν μέσα στο 2024 δεν είναι εγγυημένο, τόνισε τους κινδύνους πληθωρισμού που απορρέουν από τους μισθούς, καθώς και τις συνεχιζόμενες εντάσεις στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η κατάσταση εκεί «μπορεί ακόμα να εκραγεί», είπε, προειδοποιώντας ότι τα στοιχήματα της αγοράς για χαλάρωση κατά 90 μονάδες βάσης φέτος «μπορεί να είναι πολύ υψηλά».

«Δεν έχουμε ειρηνευτικό σχέδιο, δεν έχουμε λύση», είπε ο Χόλτσμαν. «Ως αποτέλεσμα, η σύγκρουση μπορεί να σιγοβράσει και να εκραγεί σε μια στιγμή. Και αν συμβεί -ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα δεξαμενόπλοιο καθηλωμένο στον Κόλπο του Ορμούζ- οι τιμές του πετρελαίου θα εκτιναχθούν τρομερά. Οι πιθανότητες είναι ελάχιστες, αλλά η πραγματικότητα είναι εκεί».

Προτείνοντας για άλλη μια φορά υπομονή, είπε ότι είναι ασφαλέστερο να μη γίνουν βεβιασμένα οι μειώσεις επιτοκίων και ότι αφότου, ένας ταχύτερος ρυθμός θα μπορούσε να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή