Μια μακροχρόνια σύμβαση υγροποιημένου φυσικού αερίου μεταξύ της TotalEnergies SE και ενός Ρώσου προμηθευτή έχει εξελιχθεί σε τροχοπέδη στη δέσμευση της ολλανδικής κυβέρνησης να τερματίσει τις εισαγωγές του καυσίμου από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, η Ολλανδία σταμάτησε να υπογράφει νέες συμβάσεις για εισαγωγές ρωσικού LNG πέρυσι και εργάζεται για την εκκαθάριση των συμφωνιών προμήθειας που είχαν συναφθεί πριν από αυτό. Ωστόσο, η χώρα έχει κολλήσει με τις εισαγωγές επειδή η κυβέρνηση δεν μπορεί να τερματίσει νομικά τις συμφωνίες μεταξύ δύο ιδιωτικών εταιρειών.

Το δίλημμα αυτό υπογραμμίζει επί της ουσίας, τη δυσκολία της Ευρώπης να εξαλείψει πλήρως την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Μόσχα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ενώ η περιοχή έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο στην εύρεση εναλλακτικών λύσεων, η Ρωσία παραμένει μεταξύ των μεγαλύτερων προμηθευτών της Ευρώπης εν μέσω μακροπρόθεσμων συμβατικών υποχρεώσεων, όπως η συμφωνία της Total.

Με κινεζικό «δεκανίκι» η αποδυνάμωση των κυρώσεων στο ρωσικό LNG

Σύμφωνα με τη σύμβαση που ξεκίνησε το 2018, η Total προμηθεύεται ρωσικά φορτία από τη Yamal LNG, τον φορέα εκμετάλλευσης του εργοστασίου επεξεργασίας στη βορειοδυτική Σιβηρία, με ορισμένους όγκους να αποστέλλονται στην Ολλανδία. Η συμφωνία αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των ολλανδικών εισαγωγών του καυσίμου. Η Ολλανδία λαμβάνει συνήθως ένα φορτίο το μήνα από τη Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων στο Bloomberg.

Εκπρόσωποι της TotalEnergies και του ολλανδικού υπουργείου Ενέργειας αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η συμφωνία μέχρι το 2032

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Πάτρικ Πουγιάν δήλωσε ότι η γαλλική εταιρεία θα συνεχίσει να αποστέλλει LNG από τη Ρωσία όσο δεν υπάρχουν κυρώσεις. Δεν θα ήταν «λογικό» η Ευρώπη να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού LNG πριν από το 2025 ή το 2026, δήλωσε ο Πουγιάν τον Σεπτέμβριο.

Η TotalEnergies έχει μακροπρόθεσμη σύμβαση για την αγορά LNG από το έργο για 4 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2032 για αγορές που δεν προσδιορίζονται, σύμφωνα με μια λίστα παγκόσμιων συμβολαίων LNG που συνέταξε το BloombergNEF.

Η Yamal LNG ελέγχεται κατά πλειοψηφία από τη ρωσική Novatek PJSC, με την Total και την China National Petroleum Corp. να κατέχουν μειοψηφικά μερίδια.

Η μονομερής διακοπή των αγορών στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβάσεων φυσικού αερίου θα σήμαινε ότι η TotalEnergies θα έπρεπε να πληρώσει δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στους Ρώσους αντισυμβαλλομένους, εκτός εάν τεθούν υπό κυβερνητικές κυρώσεις, είπε ο Πουγιάν το 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια