Η αντίστροφη μέτρηση για την διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές έχει ήδη ξεκινήσει.

Να σημειωθεί ότι η προθεσμία απόκτησης POS παρατάθηκε έως τις 29 Φεβρουαρίου με την πρόβλεψη μη επιβολής προστίμων έως το τέλος Μαρτίου, υπό την προϋπόθεση να έχει γίνει η παραλαβή αλλά όχι η εγκατάσταση.

Κατρίνης: Αναγκαία η παράταση για τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS

Από την 1η Απριλίου, πάντως μη εγκατάσταση POS, στους 35 νέους κλάδους, επισύρει πρόστιμο 1.500 ευρώ, για να ακολουθήσει και το πολλαπλάσιο πρόστιμο της μη διασύνδεσης.

Μόνο το 15% των επιχειρήσεων είναι έτοιμο

Το πρόβλημα στην διαδικασία εντοπίζεται στο ότι υπάρχει υπερδιπλασιασμός – σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα – του αριθμού των αιτήσεων για να ενταχθούν και να γίνει η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS.

Μάλιστα, όπως τόνισε ο Μαρίνος Αμπελιώτης, φοροτεχνικός, μιλώντας στην «Κοινωνία ώρα MEGA», το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έβγαλε ανακοίνωση ότι μόνο το 15% των επιχειρήσεων έχει ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαδικασίες.

Επιπλέον υπάρχει κι αναμονή για τα voucher 4ου κύκλου για όσους δεν εγκρίθηκαν στους προηγούμενος.

Όπως όλα δείχνουν μάλλον τελευταία στιγμή θα αποφασιστεί τον ενδεχόμενο παράτασης, για την οποία πιέζουν και οι φορείς των επαγγελματιών.

Η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ ζητούν εξάμηνη παράταση ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ομαλή συμμόρφωση των επιχειρήσεων, καθώς απαιτείται εκπαίδευση των επιχειρηματιών, ώστε να αποκτήσουν στοιχειώδεις γνώσεις και πλήρης χρηματοδότηση του συνεπαγόμενου κόστους συμμόρφωσης (τεχνικές αναβαθμίσεις, software, αντικατάσταση ταμειακών μηχανών κλπ).

Χατζηδάκης: Καμία παράταση

Πάντως, από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας διακηρύσσεται επισήμως και σε όλους τους τόνους ότι δεβν πρόκειται να υπάρξει παράταση.

Τις προηγούμενες μέρες ο αρμόδιος υπουργός δήλωνε ότι «καλούμε τους πάντες να σπεύσουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, δεν συζητάμε παράταση, θέλουμε η πρόοδος της διαδικασίας να συνεχιστεί».

Σε μια δήλωση χρησμό, από την πλευρά του ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χάρης Θεοχάρης,  αναφορικά με το ενδεχόμενο παράτασης, είπε ότι «επί του παρόντος δεν προβλέπεται, προσθέτοντας πως «εξάλλου, δεν έχουμε όλα τα απαραίτητα δεδομένα, ώστε να αξιολογήσουμε τη δυνατότητα μιας μετάθεσης της καταληκτικής ημερομηνίας. Ας κάνουμε όλοι αυτό που πρέπει, και η Κυβέρνηση θα είναι, όπως πάντα, έτοιμη να βοηθήσει».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax