Την πρόθεσή τους να μετακομίσουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια εκφράζει 1 στους 3 Έλληνες που συμμετείχαν σε έρευνα της RE/MAX Europe που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σε 22 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, είτε προβούν σε αγορά ακινήτου είτε σε ενοικίαση, πάνω από το 60% των υποψηφίων για μετακόμιση επιθυμούν αστικά διαμερίσματα.

Το 25% εκείνων που αναμένεται να μετακομίσουν θα το αποφασίσουν για οικονομικούς παράγοντες, ποσοστό που συγκαταλέγεται στα υψηλότερα της Ευρώπης. Σ’ αυτή την κατηγορία, περίπου το 8% αναζητά περισσότερο οικονομικές περιοχές και το 6% στοχεύει να μειώσει τα έξοδα του δανείου ή της ενοικίασης. Την ίδια στιγμή, το 26% αναζητά μεγαλύτερα ακίνητα και 1 στους 4 ενδιαφέρεται για περισσότερες ανέσεις και ασφάλεια, που μπορούν να τους προσφέρουν ακίνητα σε άλλες περιοχές από αυτές που κατοικούν σήμερα.

Ακίνητα: Νέα άνοδος στα ενοίκια γραφείων και logistics

Αν και το 84% των Ελλήνων είναι ήδη ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, αυτοί που ψάχνουν να μετακομίσουν, στην πλειοψηφία τους απαντούν ότι είναι πιθανόν να ενοικιάσουν το επόμενο ακίνητό τους. Συγκεκριμένα, άνω του 31% αναζητά μακροχρόνιες μισθώσεις, ενώ μόνο το 11% εξετάζει μικρότερες περιόδους ενοικίασης και το 33,9% έχει στρέψει το βλέμμα του σε αγορά. Ένας στους τέσσερις υποψήφιους αγοραστές σκέφτεται ακίνητα με προτίμηση σε αστικές περιοχές και προάστια. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι 1 στους 3 ερωτηθέντες που θέλουν να αγοράσουν ακίνητο θα το πράξουν για να το παραχωρήσουν σε φίλους ή μέλη της οικογένειά τους, ενώ 1 στους 2 το επιλέγουν για ιδιοκατοίκηση.

Η συγκατοίκηση σημειώνει ανοδική πορεία στην Ελλάδα, λόγω των πλεονεκτημάτων που απορρέουν από την κοινή διαβίωση με το 57% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι θα τη σκέφτονταν. Αυτό που δελεάζει περισσότερο τους Έλληνες στην επιλογή της συγκατοίκησης είναι η αποδοτικότερη οικονομικά από κοινού πρόσβαση σε ανέσεις (26,7%) και το μειωμένο αίσθημα της απομόνωσης (22,7%). Επιπλέον, 20% των ερωτηθέντων, που συμμετείχαν στην έρευνα της RE/MAX Europe, στρέφονται σ’ αυτήν την λύση για την ευελιξία που προσφέρει, αφού τους δίνει τη δυνατότητα να μοιράσουν τον χρόνο τους σε περισσότερες τοποθεσίες.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι 67% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν ότι θα επέλεγαν συγκυριότητα σε κατοικία. Για πολλούς, αποτελεί τον τρόπο ώστε να επιμερίζονται τα έξοδα συντήρησης (30,1%) και να εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ακίνητα, τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα ήταν οικονομικά δυσπρόσιτα (24,9%). Τέλος, 1 στους 4 ερωτηθέντες απάντα ότι η συνιδιοκτησία δίνει λύση στην απόκτηση δεύτερης ή εξοχικής κατοικίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα