Σε τρεις εβδομάδες αναμένεται να παρουσιαστεί η πρόταση για νέα αμυντική βιομηχανική στρατηγική της ΕΕ ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κροο, την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Η ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας

Επίσης, σημείωσε ότι σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας, η Κομισιόν θα υποβάλλει το διαπραγματευτικό πλαίσιο στα μέσα Μαρτίου.

Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρθηκε σε διμερείς συμφωνίες που υπέγραψε η Ουκρανία με την Ιταλία και τον Καναδά υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχουν. Παράλληλα, η Τζόρτζια Μελόνι τόνισε ότι στηρίζει τις διαπραγματεύσεις σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας.

50 αυτοκίνητα στις ουκρανικές Αρχές

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρέδωσε 50 αυτοκίνητα που παρείχε η ΕΕ στην εθνική αστυνομία της Ουκρανίας (NPU) και στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα (OPG) της Ουκρανίας. Τα αυτοκίνητα θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη της έρευνας και της δίωξης εγκλημάτων πολέμου. Η παράδοση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος στήριξης της ΕΕ προς τις ουκρανικές αρχές για να ανταποκριθούν σε ανάγκες που σχετίζονται με δημόσιες υπηρεσίες σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας. Σήμερα, έχω την τιμή να παραδώσω αυτά τα αυτοκίνητα στην εθνική αστυνομία της Ουκρανίας και στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα. Θα βοηθήσουν τις αρχές να σταθεροποιήσουν τα εδάφη που οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν γενναία απελευθερώσει από την παράνομη ρωσική κατοχή. Αυτή η παράδοση έρχεται λίγο αφότου η ΕΕ παρείχε ένα σύγχρονο μηχάνημα εκκαθάρισης ναρκοπεδίων στην Ουκρανία. Με αυτόν τον εξοπλισμό υποστηρίζουμε την Ουκρανία να καταστήσει ξανά ασφαλή τα ανακτηθέντα εδάφη».

«Ολοκληρωμένος Μηχανισμός Απόκρισης για την Ουκρανία»

Τα αυτοκίνητα που παρέχονται μέσω της Υπηρεσίας Μέσων Εξωτερικής Πολιτικής (FPI) της Επιτροπής αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου πακέτου υποστήριξης για ανάγκες σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του FPI παραδίδει τα 50 οχήματα στις ουκρανικές αρχές εκ των οποίων τα 30 προορίζονται για το NPU και τα 20 για το OPG. Αυτή η προμήθεια πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Ολοκληρωμένος Μηχανισμός Απόκρισης για την Ουκρανία», που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η συνολική υποστήριξη στο πλαίσιο αυτού του έργου περιλαμβάνει εξοπλισμό αποναρκοθέτησης για τις ουκρανικές κρατικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και γεννήτριες όλων των μεγεθών για την αντιμετώπιση των ελλείψεων ενέργειας που προκαλούνται από τις ρωσικές επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές. Ο προϋπολογισμός του πακέτου στήριξης ανέρχεται συνολικά σε περίπου 19,9 εκατ. ευρώ, από τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεισφέρει 18 εκατ. ευρώ και η Γερμανία 1,9 εκατ. ευρώ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή