Ένα νέο κύμα αναταραχών στο εσωτερικό της τράπεζας, το οποίο απειλεί μια εύθραυστη ειρήνη μεταξύ των εταίρων της, αντιμετωπίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον.

Η απόφασή του να αποδεχθεί αύξηση μισθού κατά 24% την περασμένη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι η τράπεζα ενέγραψε τα χειρότερα ετήσια κέρδη εδώ και τέσσερα χρόνια, άνοιξες τον ασκό του Αιόλου. Το ηλεκτρισμένο κλίμα επιβάρυνε ακόμα περισσότερο, η στελέχωση νέων επιτροπών στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής και συναλλαγών της Goldman. Και όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times, η αποχώρηση ενός μακροχρόνιου στελέχους, του Jim Esposito, γνωστού για τον έλεγχο των ανταγωνιστικών κέντρων εξουσίας, ανέδειξε τις εντάσεις που σιγοβράζουν στα γραφεία της Goldman στο Λονδίνο.

Goldman Sachs: Γιατί απειλούν με παραίτηση κορυφαία στελέχη – Η στάση του Σόλομον

«Όλα ξεκινούν με την αποχώρηση του Τζιμ. Ο Τζιμ τους κρατούσε όλους ενωμένους», είπε ένας τραπεζίτης της Goldman με έδρα την Ευρώπη.

Η αναταραχή έρχεται τη στιγμή που ο Σόλομον φάνηκε να έχει ισχυροποιήσει τη θέση του, με τη μετοχή της Goldman φθάνει σε υψηλό όλων των εποχών.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο προήδρευσε σε μια συνάντηση εταίρων στο Μαϊάμι Μπιτς, όπου τον περιέγραψαν ως εμφανώς πιο χαλαρό από ό,τι στην ίδια εκδήλωση πριν από ένα χρόνο, όταν είχε πει στους συνεργάτες ότι ο αριθμός των διαρροών στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την Goldman ήταν επιζήμιος για την τράπεζα.

«Ο Σόλομον σαφώς δεν πάει πουθενά», είπε ένα άτομο που γνωρίζει την πρόσφατη συνάντηση των εταίρων. «Αισθάνεται ότι έχει την υποστήριξη του διοικητικού συμβουλίου».

Διαρροές

Τώρα, ωστόσο, η Goldman αντιμετωπίζει απειλές παραίτησης από διάφορους, και ήδη έχουν αποχωρήσει τραπεζίτες υψηλού προφίλ.

Η Beth Hammack, συνεπικεφαλής του ομίλου χρηματοδότησης και μία από τις πιο υψηλόβαθμες γυναίκες της Goldman που συμμετέχει στην ισχυρή διοικητική επιτροπή του ομίλου, αποχωρεί μετά από 30 χρόνια στην τράπεζα.

Ο ταμίας της Goldman Φίλιπ Μπερλίσκι, ο οποίος έχει συζητηθεί ως άλλος υποψήφιος οικονομικός διευθυντής, βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις για ενδεχόμενη αποχώρηση από την τράπεζα, ανέφεραν πηγές στους FT.

Η πρόσφατη αναταραχή είναι ιδιαίτερα έντονη στην Ευρώπη, όπου δύο άλλοι συνεργάτες — ο Mark Sorrell, συνεπικεφαλής των παγκόσμιων συγχωνεύσεων και εξαγορών, και ο Gonzalo Garcia, συνεπικεφαλής της ευρωπαϊκής επενδυτικής τραπεζικής — έχουν απειλήσει και οι δύο να αποχωρήσουν.

Οι νέες επιτροπές

Οι νέες επιτροπές, που σχεδιάστηκαν ως ένας τρόπος για την προώθηση μιας νέας γενιάς ηγετικών στελεχών στην Goldman και τον εξορθολογισμό της λήψης αποφάσεων, προκάλεσαν αναστάτωση στο εσωτερικό της εταιρείας σχετικά με το ποιος ήταν μέσα ή έξω, είπαν οι ίδιοι άνθρωποι. Από την επιτροπή της επενδυτικής τραπεζικής απουσίαζε εμφανώς κάποιος από τις κεφαλαιαγορές και τις επιχειρήσεις ακινήτων της Goldman.

Ο Σορέλ, του οποίου τα δύο μικρότερα αδέλφια εργάζονταν επίσης στην Goldman, ξεκίνησε στην εταιρεία το 1994 και έγινε εταίρος το 2010. Προήχθη σε συν-επικεφαλής του τμήματος συγχωνεύσεων και εξαγορών μαζί με τον Φελντγκόις το 2020. Ο Γκαρσία, από τη Χιλή, είναι κορυφαίος τραπεζίτης στον τομέα των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και των φυσικών πόρων, ο οποίος εντάχθηκε στην Goldman το 1999 και έγινε εταίρος το 2008.

Σε μια άλλη αξιοσημείωτη αποχώρηση, η Μπεθ Χάμακ, συν-επικεφαλής της ομάδας χρηματοδότησης και μία από τις πιο υψηλόβαθμες γυναίκες στην Goldman, αποχωρεί επίσης, ανέφερε το Bloomberg την Τετάρτη.

Η Hammack είχε επιλεγεί για τη νέα επιτροπή επενδυτικής τραπεζικής.

Η Goldman ανακοίνωσε ότι οι αμοιβές της επενδυτικής τραπεζικής μειώθηκαν κατά 16% το 2023 εν μέσω μιας καθίζησης της δραστηριότητας σύναψης συμφωνιών σε ολόκληρο τον κλάδο. Συνολικά στην τράπεζα, τα κέρδη μειώθηκαν κατά 24% πέρυσι.

Αντιδράσεις

Αρκετοί τραπεζίτες της Goldman παραπονέθηκαν ιδιωτικά για την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να δώσει στον Σόλομον αύξηση μισθού κατά 24% την περασμένη εβδομάδα – μεγαλύτερη αύξηση από ό,τι οι περισσότεροι υπάλληλοι της τράπεζας.

Το διοικητικό συμβούλιο της Goldman δήλωσε ότι ανταμείβει τον Σόλομον για τη μείωση της ζημιογόνου ώθησης στη λιανική τραπεζική, δίνοντας εκ νέου έμφαση στη στρατηγική του ομίλου γύρω από τις βασικές επενδυτικές τραπεζικές και εμπορικές του δραστηριότητες και την επέκταση στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και περιουσίας.

Οι επενδυτές χαιρέτησαν επίσης σε μεγάλο βαθμό τη διαχείριση της τράπεζας από τον Σόλομον, γεγονός που αποτυπώνεται στην πορεία της μετοχής της.

Αλλά ένας από τους τραπεζίτες της Goldman στην Ευρώπη είπε: «Η τιμή της μετοχής δεν είναι αντιπροσωπευτική του συναισθήματος μέσα στην τράπεζα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή