Στο Κίεβο έφτασε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αυτή είναι η έβδομη φορά που μεταβαίνει στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου.

«Η επίσκεψή μου στο Κίεβο σηματοδοτεί τη δεύτερη επέτειο του ρωσικού επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας. Έρχομαι για να γιορτάσω την εξαιρετική αντίσταση του γενναίου ουκρανικού λαού. Πρόσφατα κάναμε σημαντικές ανακοινώσεις όσον αφορά την οικονομική υποστήριξη προς την Ουκρανία, αλλά είναι επίσης πολύ σημαντικό να εκφράσουμε την ηθική μας υποστήριξη. Και φυσικά, αυτό το ταξίδι θα είναι η ευκαιρία να συζητήσουμε όλες τις πτυχές της ευρωπαϊκής μας υποστήριξης προς την Ουκρανία» επισήμανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Πρόσω ολοταχώς για δεύτερη θητεία στην Κομισιόν

Δύο χρόνια πολέμου

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει την ισχυρή και ακλόνητη πολιτική, στρατιωτική, οικονομική, διπλωματική και ανθρωπιστική υποστήριξή της για να βοηθήσει την Ουκρανία να αμυνθεί», τονίζουν εξάλλου σε κοινή δήλωσή τους οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από την ημέρα κήρυξης του πολέμου από την Ρωσία στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μαζί με τον Σαρλ Μισέλ και τη Ρομπέρτα Μέτσολα, τονίζουν ότι πρόκειται για μια «τραγική επέτειο», αυτή του «επιθετικού πολέμου πλήρους κλίμακας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, κατά προφανή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ».

Μιλούν για  δύο χρόνια βίας, βαρβαρότητας, τρόμου και καταστροφής, τονίζοντας πως «δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το αρχικό σοκ της επίθεσης, τη φρίκη των γεγονότων στην Μποροντιάνκα, την Μπούχα, τη Μαριούπολη».

Στην κοινή δήλωση επισημαίνεται ότι η ΕΕ αποφάσισε πρόσφατα να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και να τη βοηθήσει στην πορεία της προς την ένταξη, τονίζοντας ότι «το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή