Σε «αχαρτογράφητα νερά» κινούνται οι φαρμακευτικές από την περασμένη εβδομάδα, με τη νέα απόφαση για την τιμολόγηση φαρμάκων, καθώς ορισμένες αλλαγές φαίνεται να χρειάζονται διευκρινίσεις.
Χαρακτηριστικά, δεν είναι γνωστά ακόμη τα κριτήρια για την μετάβαση φαρμάκων από την θετική στην αρνητική λίστα, δηλαδή ποια είναι τα φάρμακα που μπορούν να συνεχίσουν μεν να συνταγογραφούνται, όμως το κόστος τους θα βαρύνει πλέον μόνο τους ασθενείς και καθόλου τον ΕΟΠΥΥ ή τον ασφαλιστικό οργανισμό στον οποίο υπάγονται.
Αντίστοιχα, δεν είναι γνωστά τα κριτήρια για την εξαιρετική τιμολόγηση των φαρμάκων που κρίνονται απαραίτητα για την προστασία της δημόσιας υγείας, ούτε ποια δεδομένα θεωρεί ο ΕΟΦ αξιόπιστα για την άντληση στοιχείων τιμολόγησης των σκευασμάτων στην Ευρώπη.
Τα θέματα αυτά τίθενται υπόψιν του γενικού γραμματέα στρατηγικού σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας Άρη Αγγελή, με επιστολή του αντιπροέδρου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) αρμόδιου για την τιμολόγηση φαρμάκων, Σταύρου Θεοδωράκη και του διευθυντή Market Access του ΣΦΕΕ Χρίστου Γεωργακόπουλου.
Στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΕΑΑΦΑΧ) θα απευθύνονται οι φαρμακευτικές για την εξαίρεση φαρμάκων τους από τη θετική λίστα συνταγογραφουμένων φαρμάκων και την ένταξή τους στην αρνητική λίστα
Αξιόπιστα στοιχεία
Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά τα στοιχεία που θεωρούνται αξιόπιστα από τον ΕΟΦ για την τιμολόγηση των φαρμάκων, η σχετική απόφαση αναφέρει ότι μπορεί να δεχθεί δεδομένα από τη βάση EURIPID, από επίσημα στοιχεία που αναρτώνται από επίσημους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς κάθε κράτους – μέλους, όπως επίσης και από στοιχεία που αξιολογεί ο ΕΟΦ ως αξιόπιστα. Έτσι, οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ ζητούν να τους γνωστοποιηθούν ποιες πηγές θεωρούνται αξιόπιστες για άντληση δεδομένων.
Ειδική τιμολόγηση
Όσον αφορά τα απολύτως απαραίτητα φάρμακα για την προστασία της δημόσιας υγείας και των ασθενών, η απόφαση αναφέρει ότι ο ΕΟΦ μπορεί να προτείνει –αιτιολογημένα – την εφαρμογή ειδικών κριτηρίων σε κάθε κατηγορία φαρμάκων για τιμολόγηση ή ανατιμολόγηση με απόφαση του Υπουργού Υγείας, με ειδική αιτιολόγηση.
Για την εφαρμογή της ρύθμισης, πρέπει το μερίδιο αγοράς του φαρμάκου να είναι σημαντικό, λαμβάνεται υπόψιν η επάρκεια παρόμοιων φαρμάκων στην αγορά και ιδιαίτερα αν το φάρμακο έχει τιμή μέχρι 5 ευρώ ή η τιμή του έχει μεγάλη διαφορά από τη μέση τιμή των δύο φθηνότερων τιμών στην Ευρωζώνη, ενώ συνυπολογίζεται και η επιβάρυνση που θα προκύψει από την αύξηση.
Μόνο που η απόφαση δεν διευκρινίζει αν η τιμή των 5 ευρώ είναι λιανική ή τιμή παραγωγού, ποια θα είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται, ούτε ορίζονται τα κριτήρια που χαρακτηρίζουν τα φάρμακα ως «παρόμοια».
Πότε πληρώνουν οι ασθενείς
Η απόφαση δίνει τη δυνατότητα σε φάρμακα που δεν αφορούν τη θεραπεία νοσημάτων απειλητικών για τη ζωή, ογκολογικά, νευρολογικά ή ορφανά φάρμακα, μπορούν να απευθύνονται στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΕΑΑΦΑΧ) για την εξαίρεσή τους από τη θετική λίστα συνταγογραφουμένων φαρμάκων, και την ένταξή τους στην αρνητική λίστα, όπου παραμένουν συνταγογραφούμενα, όμως δεν αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση.
Όσα από αυτά κοστίζουν μέχρι 10 ευρώ, μπορούν με τη μετάβασή τους στην αρνητική λίστα να πάρουν αύξηση μέχρι 15% στην τιμή παραγωγού. Αν η τιμή τους είναι υψηλότερη των 10 ευρώ, δεν δικαιούνται αύξηση τιμής.
Ο ΣΦΕΕ επισημαίνει ότι δεν διευκρινίζονται οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για τη μετάβαση ενός σκευάσματος από τη θετική στην αρνητική λίστα, ιδίως όταν η λιανική τιμή του υπερβαίνει τα 10 ευρώ, ούτε αν η νέα λιανική για τα φάρμακα μέχρι 10 ευρώ υπολογίζεται με τα ποσοστά κέρδους της θετικής ή της αρνητικής λίστας συνταγογράφησης.
Το θέμα αυτό απασχολεί έντονα τη φαρμακοβιομηχανία, καθώς σειρά φθηνών φαρμάκων έχει επιχειρηθεί να ενταχθούν στην αρνητική λίστα αντί της θετικής, προκειμένου να μπορέσουν να παραμείνουν στην αγορά, αφού έτσι εξαιρούνται του clawback, ενώ πληρώνονται απ΄ ευθείας από τους ασθενείς.
Πηγή: in.gr
Latest News
Ανησυχούν για τη συνταξιοδότηση οι Έλληνες - Μόνο το 18% δηλώνει έτοιμο
Τι αναφέρει η έρευνα της NN Hellas για τη μακροζωία - Πώς την αντιμετωπίζουν
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Έσοδα 2,1 δισ. και 10 εκατ. εισιτήρια σε 149 παραστάσεις: Τα κέρδη ρεκόρ για την Τέιλορ Σουίφτ
Η Σουίφτ ολοκλήρωσε την περιοδεία με μια τελευταία παράσταση το βράδυ της Κυριακής στο Βανκούβερ του Καναδά.
Τζον Πόλσον: «Ελλάδα, οικονομία και τράπεζες έχουν πολύ ευνοϊκό μέλλον»
Ο αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εξηγεί που εδράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Γιατί επενδύσαμε σε Ελλάδα και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - Ο CEO της Masdar στον ΟΤ
Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, CEO της Masdar, μιλάει αποκλειστικά στην έντυπη έκδοση του ΟΤ στο Βήμα της Κυριακής
Το αστρονομικό ποσό που πωλείται ένα θρυλικό βιολί
Ένα βιολί Στραντιβάριους 300 ετών θα μπορούσε να πουληθεί για ένα ρεκόρ 18 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία
Ευρωπαϊκός πέλεκυς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία
Το 1,3 δισ. ευρώ έφτασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία (δημόσια και στρατιωτικά) σε προμηθευτές - Δεύτερη προσφυγή
Σε λειτουργία το Ταμείο Καινοτομίας του υπουργείου Υγείας από το 2025 - Οι στόχοι του
Απάντηση στην ανάγκη πρόσβασης ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, των οποίων το κόστος είναι υψηλό, θέλει να δώσει το Ταμείο Καινοτομίας
Τι πυροδοτεί τις αναταράξεις στις τιμές ρεύματος; - Μιλά στον ΟΤ ο καθηγητής Παντελής Κάπρος
Τις θεμελιώδεις αιτίες που οδηγούν στην εκτόξευση των τιμών ρεύματος στην Ελλάδα αναλύει ο καθηγητής Π. Κάπρος