Οι δέκα πιο πλούσιοι άνθρωποι του κόσμου το 2024, σύμφωνα με τη φετινή κατάταξη του Forbes, που δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα γνώρισαν σημαντική αύξηση στην αντίστοιχη καθαρή τους θέση, λόγω της αύξησης των τιμών των μετοχών ή των στρατηγικών επενδύσεων.
Τέχνη: Οι πλουσιότεροι συλλέκτες τέχνης στον κόσμο
Τον περασμένο μήνα, ο Μπερνάρ Αρνό, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Moet Hennessy Louis Vuitton (LVMH), έγινε το πιο πλούσιο άτομο στον κόσμο, ξεπερνώντας τον Ίλον Μασκ. Αυτή η αλλαγή στην κατάταξη συνέβη καθώς η Tesla αντιμετώπισε προκλήσεις στο χρηματιστήριο, σημειώνοντας σημαντική πτώση της τάξης του 13%, με αποτέλεσμα η καθαρή αξία (της περιουσίας) του Μασκ να πέσει κατακόρυφα κατά πάνω από 18 δισεκατομμύρια δολάρια.
Μπερνάρ Ανρό & Οικογένεια
Ηλικία: 74
Κατοικία: Παρίσι
Ιθαγένεια: Γαλλία
Ο Μπερνάρ Αρνό, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, είναι ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH), της μεγαλύτερης εταιρείας ειδών πολυτελείας στον κόσμο που περιλαμβάνει περίπου 70 φημισμένα brand μόδας και καλλυντικών. Αξιοσημείωτα ονόματα στο χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνουν τα Louis Vuitton, Christian Dior, Moet & Chandon και Sephora. Τον Ιανουάριο του 2021, η LVMH ολοκλήρωσε την εξαγορά της αλυσίδας κοσμηματοπωλείων Tiffany & Co. για το εκπληκτικό ποσό των 15,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τα πέντε παιδιά του Αρνό συνεισφέρουν σε διάφορους τομείς εντός της εκτεταμένης αυτοκρατορίας LVMH. Τον Ιανουάριο του 2023, διόρισε την κόρη του Ντελφίν να ηγηθεί του Dior, της δεύτερης μεγαλύτερης μάρκας του ομίλου.
Ίλον Μασκ
Ηλικία: 52
Κατοικία: Όστιν, Τέξας
Ιθαγένεια: ΗΠΑ
Ο Ίλον Μασκ είναι πλέον ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Είναι διευθύνων sύμβουλος πολλών διακεκριμένων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla και της εταιρείας εξερεύνησης του διαστήματος SpaceX. Αυτή τη στιγμή κατέχει μερίδιο 23% στην Tesla. Ένα σημαντικό μέρος του πλούτου του, περίπου τα δύο τρίτα, συνδέεται με την επιτυχία του Tesla. Ο Μασκ έγινε πρωτοσέλιδο τον Οκτώβριο του 2022 όταν αγόρασε το Twitter για 44 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η εταιρεία γνώρισε σημαντική ανάπτυξη στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς κατά το 2020 και το 2021, ωθώντας τον Μασκ στη θέση των 10 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου τον Σεπτέμβριο του 2021. Στο αποκορύφωμά της τον Νοέμβριο του 2021, η περιουσία του Μασκ έφτασε το εκπληκτικό ποσό των 320 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τζεφ Μπέζος
Ηλικία: 60
Κατοικία: Μαϊάμι, Φλόριντα
Ιθαγένεια: ΗΠΑ
Τον Ιούλιο του 2021, ο Τζεφ Μπέζος αποφάσισε να εγκαταλείψει το ρόλο του ως διευθύνων σύμβουλος του γίγαντα στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, της εταιρείας Amazon, ενώ εξακολουθεί να διατηρεί τη θέση του ως προέδρου. Τον ίδιο μήνα, ξεκίνησε ένα διαστημικό ταξίδι με έναν πύραυλο που αναπτύχθηκε από την Blue Origin, μια ιδιωτική εταιρεία εξερεύνησης διαστήματος που ίδρυσε και χρηματοδότησε γενναιόδωρα με δισεκατομμύρια δολάρια.
Μαρκ Ζάκερμπεργκ
Ηλικία: 39
Κατοικία: Palo Alto, Καλιφόρνια
Ιθαγένεια: ΗΠΑ
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Meta Platforms, ξεκίνησε τη ναυαρχίδα της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Facebook το 2004, όταν ήταν μόλις 19 ετών. Ήταν φοιτητής πληροφορικής και ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Το Facebook δημιουργήθηκε για να ταιριάζει τα ονόματα των φοιτητών στην πανεπιστημιούπολη με τις φωτογραφίες τους. Το 2006, το Facebook άνοιξε σε όλους άνω των 13 ετών με έγκυρη διεύθυνση email.
Τον Μάιο του 2012, ο Ζάκερμπεργκ έβαλε την εταιρεία στο χρηματιστήριο και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 κατετάγη στη 10η θέση στη λίστα Forbes με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους του κόσμου. Επί του παρόντος, ο Ζάκερμπεργκ κατέχει περίπου το 13% των μετοχών της εταιρείας.
Λάρι Έλισον
Ηλικία: 79
Κατοικία: Lanai, Χαβάη
Ιθαγένεια: ΗΠΑ
Ο Λάρι Έλισον συνίδρυσε την εταιρεία λογισμικού Oracle το 1977 και κατείχε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της μέχρι το 2014. Επί του παρόντος, ασκεί καθήκοντα προέδρου και Chief Technology Officer της εταιρείας. Το 2012, ο Έλισον έγινε πρωτοσέλιδο όταν απέκτησε το νησί Lanai της Χαβάης για ένα ποσό 300 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Έλισον έκανε και άλλες επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός σημαντικού μεριδίου στην Tesla, όπου και υπηρέτησε στο διοικητικό συμβούλιο από το 2018 έως το 2022.
Γουόρεν Μπάφετ
Ηλικία: 93
Κατοικία: Omaha, Nebraska
Ιθαγένεια: ΗΠΑ
Ο Γουόρεν Μπάφετ, ευρέως γνωστός ως ο «Μάντης της Ομάχα», είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές της ιστορίας. Είναι ο επικεφαλής της Berkshire Hathaway, ενός επενδυτικού ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων με ποικίλο χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει πολυάριθμες εταιρείες, όπως ο ασφαλιστικός πάροχος Geico, ο κατασκευαστής μπαταριών Duracell και η αλυσίδα εστιατορίων Dairy Queen.
Το 2010, οι Μπάφετ και Μπιλ Γκέιτς και Μελίντα Φρεντς Γκέιτς ίδρυσαν την πρωτοβουλία Giving Pledge, η οποία προτρέπει τους δισεκατομμυριούχους να δωρίσουν τουλάχιστον το 50% του πλούτου τους σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Επιδεικνύοντας την ακλόνητη φιλανθρωπική του δέσμευση, ο Μπάφετ έχει εκφράσει την πρόθεσή του να δωρίσει το 99 τοις εκατό της περιουσίας του.
Μπιλ Γκέϊτς
Ηλικία: 68
Κατοικία: Medina, Washington
Ιθαγένεια: ΗΠΑ
Το 1987, το Forbes αναγνώρισε για πρώτη φορά τον Γκέιτς ως δισεκατομμυριούχο. Από το 1995 έως το 2017, διατήρησε τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, με σύντομες εξαιρέσεις το 2008 και από το 2010 έως το 2013.
Το 2021, ο Γκέιτς και η Μελίντα Φρεντς Γκέιτς οριστικοποίησαν το διαζύγιό τους, με τη Μελίντα να λαμβάνει τουλάχιστον 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes, η περιουσία του Γκέιτς γνώρισε μια μέτρια αύξηση περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων από την 1η Μαΐου έως την 1η Ιουνίου 2023, επιτρέποντάς του να ανέβει μία θέση στην κατάταξη για να εξασφαλίσει την πέμπτη θέση.
Λάρι Πέιτζ
Ηλικία: 50
Κατοικία: Palo Alto, Καλιφόρνια
Ιθαγένεια: ΗΠΑ
Ο Λάρι Πέιτζ και ο συνάδελφός του στο Stanford Σεργκέι Μπριν συνίδρυσε την Google το 1998. Αρχικά, ο Πέιτζ κατείχε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου μέχρι το 2001 και αργότερα ανέλαβε εκ νέου τον ρόλο από το 2011 έως το 2015.
Επί του παρόντος, υπηρετεί ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Alphabet, της μητρικής εταιρείας της Google, και διατηρεί σημαντικό έλεγχο της εταιρείας ως βασικός μέτοχος.
Επιπλέον, ο Πέιτζ διαδραμάτισε βασικό ρόλο ως ιδρυτικός επενδυτής στο Planetary Resources μια εταιρεία επικεντρωμένη στην εξερεύνηση του διαστήματος.
Στιβ Μπάλμερ
Ηλικία: 67
Κατοικία: Hunts Point, Ουάσιγκτον
Ιθαγένεια: ΗΠΑ
Συμμαθητής του Μπιλ Γκέιτς στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ο Στιβ Μπάλμερ, ανέλαβε το ρόλο του Διευθύνοντος Συμβούλου στη Microsoft από το 2000 έως το 2014. Το ταξίδι του με τη Microsoft ξεκίνησε το 1980 όταν εντάχθηκε ως ο 30ος υπάλληλος της εταιρείας, έχοντας εγκαταλείψει το MBA στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
Την ίδια χρονιά που ο Μπάλμερ αποσύρθηκε από τη Microsoft, έγινε πρωτοσέλιδο με την απόκτηση της ομάδας μπάσκετ των Λος Άντζελες Κλίπερς για ένα εκπληκτικό ποσό 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θέτοντας ένα νέο σημείο αναφοράς για την υψηλότερη τιμή που καταβλήθηκε για μια ομάδα του ΝΒΑ εκείνη την εποχή.
Σεργκέι Μπριν
Ηλικία: 50
Κατοικία: Λος Άλτος, Καλιφόρνια
Ιθαγένεια: ΗΠΑ
Μαζί με τον συνάδελφό του στο Stanford PhD, Λάρι Πέιτζ, ο Σεργκέι Μπριν έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση της μηχανής αναζήτησης Google το 1998. Με καταγωγή από τη Ρωσία, ο Μπριν αρχικά κατείχε τη θέση του προέδρου τεχνολογίας στην Google και αργότερα μετέβη στην επίβλεψη ειδικών έργων, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης Google Glass, μια φορητή συσκευή που διαθέτει “έξυπνα γυαλιά” που ενεργοποιούνται με φωνή. Επί του παρόντος, ο Μπριν υπηρετεί ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Alphabet, της μητρικής εταιρείας της Google, ενώ διατηρεί σημαντικό μερίδιο ελέγχου στην εταιρεία.
Κάρλος Σλιμ
Ηλικία: 83
Κατοικία: Πόλη του Μεξικού
Ιθαγένεια: Μεξικό
Ο Κάρλος Σλιμ και η οικογένειά του ασκούν τον έλεγχο της América Móvil, της μεγαλύτερης εταιρείας κινητών τηλεπικοινωνιών στη Λατινική Αμερική, η οποία δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 15 χώρες. Το 1990, ο Σλιμ και ξένοι συνεργάτες τηλεπικοινωνιών εξαγόρασαν την Telmex, την πρώην κρατική τηλεφωνική εταιρεία που έγινε μέρος της América Móvil.
Εκτός από τις τηλεπικοινωνιακές του επιχειρήσεις, ο Slim κατέχει μερίδια ιδιοκτησίας σε διάφορες μεξικανικές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών, των καταναλωτικών αγαθών, της εξόρυξης και των ακινήτων.
Latest News
Κανένα φως στο... τούνελ - Η Hershey απέρριψε και τη δεύτερη πρόταση της Mondelēz
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Mondelēz επιδιώκει ένα deal με την Hershey - Το 2016, εγκατέλειψε τις συζητήσεις για πιθανή εξαγορά
Η νίκη Τραμπ και το πάρτι στις αγορές - Πώς ανακατεύεται η τράπουλα
Η δραστηριότητα των αγορών «εξερράγη» μετά την νίκη Τραμπ καθώς οι traders πόνταραν σε μια πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις προσέγγιση
ABN Amro: Πότε θα επιβληθούν οι δασμοί Τραμπ - Οι επιπτώσες για την Ελλάδα
Οι επικείμενοι δασμοί Τραμπ στην Κίνα αναμένεται να εφαρμοστούν λίγους μήνες μετά την ορκωμοσία του
Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε ύφεση η βρετανική οικονομία
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στη Βρετανία συρρικνώθηκε 0,1% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, όπως και τον Σεπτέμβριο,
Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ στις μειώσεις επιτοκίων - Οι καταλύτες για τα επόμενα βήματα
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να κινείται με βάση τις αξιολογήσεις και τις διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν σε κάθε συνεδρίαση και μετά τον Μάρτιο
Ριζοσπαστικό πείραμα στο Τόκιο για το δημογραφικό μέσω... 4ήμερης εργασίας
Το Τόκιο ξεκινά ριζοσπαστικά πειράματα καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα στην Ιαπωνία
Γιατί η Amazon δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια στο ταμείο Τραμπ
Η δωρεά για την τελετή ορκωμοσίας έρχεται καθώς ο ιδρυτής Τζεφ Μπέζος και άλλοι προσπαθούν να οικοδομήσουν δεσμούς με τον εκλεγμένο πρόεδρο
Οι Σύριοι στη Γερμανία δεν βιάζονται να φύγουν - Η ζήτηση για εργατικά χέρια είναι μεγάλη
Σε μια οικονομία, όπως αυτή της Γερμανίας, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια απωλειών εργαζομένων
Κωλοτούμπα Τραμπ για ακρίβεια - Δύσκολο να ρίξουμε τις τιμές
Σε άτακτη υποχώρηση ο εκλεγείς πρόεδρος Τραμπ, λιγότερο από 40 ημέρες πριν αναλάβει την προεδρία της χώρας, ισχυριζόμενος πως δεν μπορεί να καταπολεμήσει την ακρίβεια
Επένδυση 1 δισ. από την Boeing στις ΗΠΑ - Στόχος τα δέκα «787» το μήνα έως το 2026
Η Boeing προσπαθεί να επαναφέρει την παραγωγή των αεροσκαφών τύπου 787 σε πέντε το μήνα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους