Το debate για την Πειραιώς…

·         Το ισχυρό ενδιαφέρον για την πώληση των ποσοστών που κατέχει το ΤΧΣ στις συστημικές τράπεζες έχει πυροδοτήσει μια τεράστια συζήτηση:

·         Κατά πόσον το Δημόσιο θα έπρεπε να έχει προχωρήσει νωρίτερα τη διαδικασία αλλά και εάν θα έπρεπε να απεμπλακεί ολοσχερώς ή να διατηρήσει ένα μικρό ποσοστό.

·         Η συζήτηση γίνεται εξαιρετικά επίκαιρη καθώς μετράμε αντίστροφα για το placement της Πειραιώς.

·         Συγκλίνουσες πληροφορίες θέλουν τη διαδικασία να υλοποιείται μεταξύ 5 και 10 Μαρτίου ενώ κάποια σενάρια προκρίνουν την 4η Μαρτίου ως την πιθανότερη ημερομηνία.

·         Το ερώτημα ωστόσο που καίει την αγορά δεν είναι ο χρόνος αλλά εάν το Ταμείο αποφασίσει να διαθέσει ολόκληρη το 27% που διατηρεί ή το σπάσει σε δύο κομμάτια.

·         Πηγές που παρακολουθούν την υπόθεση επιμένουν πως η τελική απόφαση την τελευταία στιγμή και ανάλογα με τις προσφορές που θα υπάρξουν.

… και οι θιασώτες της πλήρους αποχώρησης του ΤΧΣ «εδώ και τώρα»

·         Τραπεζικοί κύκλοι πάντως τάσσονται αναφανδόν υπέρ της πλήρους επιστροφής της Πειραιώς στον ιδιωτικό τομέα «εδώ και τώρα».

·         Και αυτό όπως εξηγούν για δυο βασικούς λόγους:

·         Πρώτον, διότι δεν πρέπει να χαθεί το μομέντουμ που υπάρχει διεθνώς για τα ελληνικά assets.

·         «Πρόκειται», όπως λένε, «για μια μοναδική ευκαιρία που δεν ξέρουμε εάν θα έχουμε ξανά στο μέλλον».

·         Επιπλέον, υπάρχουν μια σειρά από αβεβαιότητες και προκλήσεις στο διεθνές περιβάλλον, με επίκεντρο τους πολέμους στη Μ. Ανατολή και της Ουκρανία και τις αμερικάνικες εκλογές.

·         Δυο παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν απρόβλεπτες εξελίξεις και να ανατρέψουν το σημερινό θετικό για την Ελλάδα status quo.

·         O δεύτερος λόγος, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές είναι το σήμα που θα στείλει η πλήρης αποχώρηση του Δημοσίου.

·         Η παρουσία του ΤΧΣ συνιστά ένα «βαρίδι», το οποίο κουβαλάει το τραπεζικό σύστημα από το παρελθόν.

·         Η πλήρης απεμπλοκή του Ταμείου θα στείλει ηχηρό μήνυμα πως οι τράπεζες γύρισαν σελίδα και αφήνουν οριστικά πίσω την κρίση.

·         «Το γοργόν και χάριν έχει… στην προκειμένη περίπτωση», λένε χαρακτηριστικά τραπεζικές πηγές.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Il Postino