Οι δουλειές δεν πήγαιναν ποτέ καλύτερα για τους τεχνολογικούς γίγαντες της Αμερικής. Μετά την πτώση το 2022, η συνδυασμένη αγοραία αξία των Alphabet, Amazon, Apple, Meta και Microsoft αυξήθηκε κατά 70%, σε πάνω από 10 τρισεκατομμύρια δολάρια, από τις αρχές του 2023 εν μέσω της διαφημιστικής εκστρατείας για την τεχνητή νοημοσύνη (AI). Η τεχνολογία έχει επίσης ωθήσει άλλους στα ανώτερα κλιμάκια της βιομηχανίας, σύμφωνα με τον Economist.

Nvidia: Ο κολοσσός των τσιπ ξεπερνά σε αξία κι άλλες Big Tech

Στις 21 Φεβρουαρίου, η Nvidia, πρωταθλήτρια AI-chip, ανέφερε ότι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 265%, σε ετήσια βάση, το τρίμηνο έως τον Ιανουάριο. Η αγοραία αξία της έχει αυξηθεί από περίπου 500 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο σε 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την πέμπτη πιο πολύτιμη εταιρεία της Αμερικής. Η OpenAI, ο κατασκευαστής του ChatGPT, και άλλοι κατασκευαστές AI όπως η Anthropic έχουν γίνει διάσημοι, συγκεντρώνοντας δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση.

Και οι «μικροί» στο κόλπο

Χιλιάδες μικρότερες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης έχουν επίσης εμφανιστεί. Αρκετά ώστε ένα μικρό νησί της Καραϊβικής που ονομάζεται Ανγκουίλα, του οποίου η κατάληξη στο διαδίκτυο είναι “.ai”, παράγει τώρα περίπου το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της κυβέρνησής του από την αδειοδότηση του, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση Rest of World. Στο τελευταίο σημάδι τρέλας που επιστρέφει στη Silicon Valley ο Adam Neumann, ο εκδιωχθείς ιδρυτής της WeWork, μιας εταιρείας κοινής χρήσης γραφείων που κήρυξε πτώχευση τον Νοέμβριο μετά από χρόνια ζημιών, έκανε μια προσφορά στις 5 Φεβρουαρίου για να αναλάβει ξανά τα ηνία της εταιρείας.

Ωστόσο, θα ήταν λάθος να πιστεύουμε ότι η startup σκηνή της Αμερικής επιστρέφει στην προηγούμενη πληθωρικότητα της. Πρώτον, η υποδοχή από τη διοίκηση και τους πιστωτές της WeWork στο τέχνασμα του κ. Neumann ήταν χλιαρή. Οι εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων (VC) επένδυσαν μόνο 170 δισεκατομμύρια δολάρια στη χώρα πέρυσι, μειωμένα κατά το ήμισυ από το 2021, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών PitchBook. Εκτός από μερικές εξαιρέσεις υψηλού προφίλ, όπως η OpenAI, οι επενδυτές ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στην υπογραφή επιταγών σε υψηλές αποτιμήσεις. Καθ ‘όλη τη δεκαετία του 2010, ο αριθμός των μονόκερων – ιδιωτικές εταιρείες με αποτιμήσεις άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων – αυξήθηκε στην Αμερική

Το τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος φταίει σε μεγάλο βαθμό. Στα πρώτα χρόνια, καθώς οι επενδυτές αγωνίζονταν να αποκτήσουν ένα κομμάτι από τις πιο θορυβώδεις νεοσύστατες επιχειρήσεις, οι εταιρείες τεχνολογίας δεν είχαν ανάγκη να αξιοποιήσουν τις δημόσιες αγορές για κεφάλαια. Crossover επενδυτές όπως η Tiger Global και η Coatue, οι οποίοι δραστηριοποιούνται τόσο σε δημόσιες όσο και σε ιδιωτικές αγορές, πλημμύρισαν τη Silicon Valley. Ο Dharmesh Thakker της Battery Ventures, μιας εταιρείας VC, υπενθυμίζει ότι οι ιδρυτές θα μπορούσαν να «συγκεντρώσουν χρήματα σε μια κλήση Zoom». Το 2021 οι επενδυτές crossover αντιπροσώπευαν πάνω από το ήμισυ της χρηματοδότησης εκκίνησης. Έκτοτε έχουν υποχωρήσει, συνεισφέροντας πέρυσι λιγότερο από το ένα τρίτο.

Η στροφή των επενδυτών

Τώρα οι επενδυτές σκέφτονται πώς να πουλήσουν τα μερίδιά τους στους μονόκερους του παρελθόντος. Τα περισσότερα VC funds λειτουργούν σε ένα δεκαετές ρολόι, υποστηρίζοντας νεοσύστατες επιχειρήσεις στα πρώτα πέντε και εξαργυρώνοντας τα δεύτερα. Με περισσότερους από 700 μονόκερους, σε συνολική αποτίμηση 2,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, διακυβεύεται ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, σύμφωνα με τον Economist.

Ο πρώτος τρόπος εξόδου είναι μέσω μιας αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO). Ωστόσο, η αγορά δημόσιων εγγραφών παραμένει στάσιμη, με 83 εισαγωγές που υποστηρίζονται από VC το 2023, από 309 το 2021. Πολλές από αυτές που εισήχθησαν πέρυσι, συμπεριλαμβανομένης της Instacart, μιας επιχείρησης παράδοσης παντοπωλείων, και της Klaviyo, μιας εταιρείας λογισμικού, διαπραγματεύονται κάτω από την αρχική τους τιμή. Ο Arm, ένας σχεδιαστής τσιπ του οποίου η τιμή της μετοχής έχει υπερδιπλασιαστεί από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο τον Σεπτέμβριο, είναι μια σπάνια εξαίρεση. Οι εταιρείες που σχεδιάζουν μια IPO φέτος το κάνουν συχνά με μειωμένη αποτίμηση: Το Reddit, ένας ιστότοπος κοινής χρήσης meme, σχεδιάζει να εισαχθεί στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια, από ιδιωτική αποτίμηση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021.

Σωρηδόν οι απολύσεις

Είναι σπάνιο αυτές τις μέρες να βρεθεί μια startup που ενστερνίζεται την ανάπτυξη με κάθε κόστος. Οι ιδρυτές έχουν ανακαλύψει εκ νέου την έννοια της λιτότητας. Πολλοί είναι προσεκτικοί με τις προσλήψεις τους, μια εντυπωσιακή αντίθεση με τον αγώνα για ταλέντα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Βοηθά το γεγονός ότι οι γίγαντες της βιομηχανίας έχουν πλημμυρίσει την αγορά με χιλιάδες τεχνικούς μετά από μια περίοδο απολύσεων. Τα τελευταία δύο χρόνια η Alphabet, η Amazon, η Meta και η Microsoft έχουν απολύσει περισσότερους από 75.000 υπαλλήλους.

Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη παρέχει στις αμερικανικές νεοσύστατες επιχειρήσεις όχι μόνο νέες επιχειρηματικές ιδέες, αλλά και τρόπους για να κάνουν περισσότερα με λιγότερα. Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις καίνε περίπου τα μισά μετρητά τους για την πώληση των προϊόντων τους και το ένα τρίτο για τη μηχανική. Οι βοηθοί AI για πωλητές και προγραμματιστές αυξάνουν την παραγωγικότητα κατά περισσότερο από το ένα τρίτο σε ορισμένες νεοσύστατες επιχειρήσεις, μειώνοντας το ποσό του κεφαλαίου που πρέπει να συγκεντρώσουν. Με τον καιρό, η ηλικία του μονόκερου μπορεί να μην χαθεί…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης