Τη μία εταιρεία μετά την άλλη από τις Magnificent Seven αφήνει πίσω της, η Nvidia, η οποία αξίζει τώρα περισσότερο από την Alphabet, μία ημέρα μετά την υπέρβαση της Amazon.

Η άνοδος του κολοσσού των ημιαγωγών ήταν συναρπαστική τους τελευταίους μήνες, καθώς η ξαφνική έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης προκάλεσε την αντίστοιχη αύξηση της ζήτησης για τα τσιπ της εταιρείας, σύμφωνα με το Reuters και το Bloomberg.

Nvidia: Ξεπέρασε την Amazon σε χρηματιστηριακή αξία

Αφού τριπλασίασε την αξία της το 2023, η εταιρεία κατάφερε να προσθέσει άλλο ένα 40% στην κεφαλαιοποίησή της τις πρώτες έξι εβδομάδες του 2024 και τώρα συνεχίζει την ιλιγγιώδη της πορεία. Και όλα αυτά από μια επιχείρηση που πριν από την πανδημία, άξιζε περίπου 140 δισεκατομμύρια δολάρια – όσο περίπου αξίζει σήμερα η μεγαλύτερη εταιρεία του Καναδά, η Royal Bank of Canada.

Η Amazon & η Google

Την Τρίτη η Nvidia έφτασε σε αξία τα 1,82 τρισ. δολάρια αφήνοντας πίσω με 1,81 τρισ. δολάρια την Amazon. Η τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν το 2002, όταν η αξία της καθεμιάς ήταν κάτω από… 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στη συνέχεια η κεφαλαιοποίηση της Nvidia αυξήθηκε στα 1,83 τρισεκατομμύρια δολάρια την Τετάρτη, ξεπερνώντας το 1,82 τρισεκατομμύριο δολάρια της Alphabet.

Οι μετοχές της εταιρείας κατασκευής τσιπ με έδρα τη Σάντα Κλάρα αυξήθηκαν κατά 2,5% στα 739 δολάρια ανά μετοχή, ενώ οι μετοχές της Alphabet έκλεισαν τη συνεδρίαση στα 145,94 δολάρια.

Η Nvidia υπήρξε ο μεγαλύτερος ωφελημένος από τη… μανία της τεχνητής νοημοσύνης που κυριαρχεί στη Wall Street. Η μετοχή της σημειώνει άνοδο 49% φέτος, μετά την εκτίναξη 239% το 2023.

Μετά τις υψηλότερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις του τριμήνου των εορτών που ανακοίνωσε η Amazon τον περασμένο μήνα, οι επενδυτές προσβλέπουν στα τριμηνιαία αποτελέσματα της Nvidia στις 21 Φεβρουαρίου, την τελευταία από τις εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης που υποβάλλουν εκθέσεις για τη φετινή περίοδο κερδών.

Οι προσδοκίες είναι υψηλές ενόψει της έκθεσης, με τις μετοχές να κερδίζουν 47% από την αρχή του έτους, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη κερδισμένη μεταξύ των στοιχείων του S&P 500.

Jensen Huang

Ο ρόλος της ΑΙ

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang, επισήμανε πόσο σημαντικό είναι να εκδημοκρατιστεί η τεχνολογία AI και ότι η εταιρεία από τη θέση που πλέον βρίσκεται θα πρέπει να παρέχει αυτή τη δυνατότητα.

«Υπάρχει ένα κυρίαρχο κίνημα AI που συμβαίνει παντού. Κάθε χώρα θα πρέπει να προστατεύει τα δικά της δεδομένα», δήλωσε ο Huang στο CNN στο World Government Summit στο Ντουμπάι. «Πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάθε περιοχή να δημιουργήσει τη δική της ψηφιακή νοημοσύνη».

Οι περισσότερες από τις Magnificent Seven, την ομάδα τεχνολογικών μετοχών που ηγήθηκαν της ανοδικής αγοράς, συνέχισαν να τρέχουν ακόμη υψηλότερα φέτος, με την Nvidia να ηγείται της ομάδας. Αλλά πάλι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί ότι μπορούν να φτάσουν τα εκπληκτικά κέρδη τους από πέρυσι.

«Η αποτίμηση για την εταιρεία αυτή βασίζεται σε έναν πολύ γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης. Οτιδήποτε θα μπορούσε ενδεχομένως να εκτροχιάσει αυτόν τον ρυθμό ανάπτυξης, θα είχε πολύ αρνητικό αντίκτυπο σε αυτή την αποτίμηση», έγραψε ο Dave Sekera, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς των ΗΠΑ στη Morningstar τη Δευτέρα. «Οι επενδυτές θα πρέπει να προχωρήσουν με προσοχή».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία