Οι υπουργοί Εμπορίου σχεδόν από όλες τις χώρες του κόσμου συγκεντρώνονται στο Άμπου Ντάμπι τη Δευτέρα στο πλαίσιο της συνάντησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, η οποία στοχεύει να θέσει νέους παγκόσμιους κανόνες για το εμπόριο. Ωστόσο, ακόμα και η παραδοσιακά φιλόδοξη επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού Ngozi Okonjo-Iweala έχει επιδιώξει να περιορίσει τις προσδοκίες.

«Πολιτικά είναι μια αρκετά δύσκολη στιγμή», είπε η Ngozi Okonjo-Iweala στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση, αναφερόμενη στους πολέμους, τις εντάσεις και τις επερχόμενες εκλογές.

Ενώ η συμφωνία μεταξύ περίπου 160 υπουργών για την επίτευξη σημαντικών εσωτερικών μεταρρυθμίσεων μαστίζεται από εμπόδια , οι διαπραγματευτές εξακολουθούν να ελπίζουν σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να ενισχύσει τα παγκόσμια ιχθυαποθέματα και να προστατεύσει τους αλιείς απαγορεύοντας τις κρατικές επιδοτήσεις.

«Δεν βρισκόμαστε στη χώρα των ονείρων εδώ. Η διεθνής συνεργασία είναι σε κακή κατάσταση. Η πραγματική επιτυχία θα ήταν μία συμφωνία για τα ψάρια, συν δύο ή τρία πράγματα», δήλωσε στο Reuters ένας εκπρόσωπος του εμπορίου.

Ο πόλεμος που διέλυσε την παγκοσμιοποίηση – Τα 2 μπλοκ που γέννησε η κρίση στην Ουκρανία

Άλλα αποτελέσματα από την τετραήμερη συνάντηση που είναι είτε οριστικά είτε επιτεύξιμα είναι η ένταξη δύο νέων μελών – οι Κομόρες και το Ανατολικό Τιμόρ – και μια συμφωνία μεταξύ περίπου 120 χωρών για την άρση των επενδυτικών φραγμών που εμποδίζουν την ανάπτυξη.

Οι πιο σκληροί τομείς επεκτείνουν ένα 25ετές μορατόριουμ για την εφαρμογή δασμών στο ψηφιακό εμπόριο, στο οποίο αντιτίθενται η Νότια Αφρική και η Ινδία, και μια συμφωνία για τους κανόνες του εμπορίου γεωργικών προϊόντων.

Μελλοντική σχέση

Ο Thani Al Zeyoudi, υπουργός Εμπορίου των ΗΑΕ και πρόεδρος του συνεδρίου, δήλωσε ότι το εμπόριο και η βιωσιμότητα θα είναι στην ημερήσια διάταξη ως μέρος μιας προσπάθειας να διασφαλιστεί η μελλοντική συνάφεια του οργανισμού.

«Η επόμενη γενιά δεν θα έχει το ίδιο εμπορικό οικοσύστημα που έχουμε σήμερα και δεν θέλουμε ο οργανισμός να είναι ξεπερασμένος όταν η επόμενη γενιά διαχειρίζεται τον φάκελο του εμπορίου», είπε στο Reuters.

Ένας παράγοντας που θα μπορούσε να βοηθήσει είναι η αποφασιστικότητα της Okonjo-Iweala, της οποίας η επιμονή στις ολονύχτιες συναντήσεις βοήθησε στην επίτευξη ενός πακέτου συμφωνιών στη Γενεύη το 2022.

«Αυτό που με κάνει λίγο πιο αισιόδοξο από άλλους σε αυτό το σημείο είναι ότι η γενική διευθύντρια είναι ένα πολύ προορατικό άτομο και είναι έτοιμη να πιέσει υπουργούς. Επίσης, ο υπουργός Εμπορίου των ΗΑΕ είναι πολύ προσανατολισμένος στα αποτελέσματα», δήλωσε ο Alan Yanovich, συνεργάτης στο δικηγορικό γραφείο Akin Gump Strauss.

Ο John Denton, Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, είπε ότι ακόμη και ένα μέτριο αποτέλεσμα, όπως μια μακροπρόθεσμη υπουργική δήλωση που δείχνει κοινό σκοπό μεταξύ των κυβερνήσεων, θα άξιζε να ληφθεί.

«Ο ΠΟΕ είναι τελικά δημόσιο αγαθό και η άποψή μας είναι ότι υπάρχει μεγάλο κόστος για την πραγματική οικονομία από οποιαδήποτε διάβρωση αυτού του συστήματος», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή