Σε αναζήτηση στόχων για εξαγορές βρίσκεται η ιαπωνική Asahi Group Holdings, επιδιώκοντας να αυξήσει τις πωλήσεις της μπύρας Super Dry. Οπως δήλωσε ο διεθύνων σύμβουλός της , η Asahi βρίσκεται σε αναζήτηση στόχων εξαγοράς στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού για να τετραπλασιάσει τις πωλήσεις της κορυφαίας της μπύρας Super Dry, στις αγορές του εξωτερικού μέχρι το 2030.

Ο ιαπωνικός γίγαντας ποτών έκανε ένα βήμα προς αυτόν τον στόχο τον περασμένο μήνα, όταν ανακοίνωσε ότι εξαγοράζει την Octopi Brewing με έδρα το Wisconsin, γεγονός που θα της επιτρέψει να παράγει την Super Dry στις Ηνωμένες Πολιτείες αντί να εισάγει την μπύρα από τα ευρωπαϊκά εργοστάσιά της.

Ιαπωνία: Έχασε τη θέση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο

Προς το παρόν, η εταιρεία εξετάζει ευκαιρίες συγχωνεύσεων και εξαγορών σε αναδυόμενες αγορές της Αφρικής, της Ασίας και της Νότιας Αμερικής, δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος της Asahi Ατσούσι Κατσούκι (Atsushi Katsuki), αναφέροντας την απουσία καλών στόχων στις ΗΠΑ.

Η Asahi δεν έχει παρουσία στις ΗΠΑ

Ο Κατσούκι αναγνώρισε την ανησυχία των επενδυτών ότι η Asahi δεν έχει μεγάλη παρουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Οι ΗΠΑ θα ήταν η μεγαλύτερη αγορά για εμάς όσον αφορά την μπύρα και είναι η μόνη αναπτυσσόμενη αγορά μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών όσον αφορά τον πληθυσμό», δήλωσε.

Αλλά ενώ η αγορά των ΗΠΑ είναι τεράστια από την άποψη της δυνητικής ανάπτυξης, περισσότερες εξαγορές από την Asahi εκεί ήταν απίθανο να συμβούν μέχρι το επόμενο έτος το νωρίτερο, πρόσθεσε.

Η Βόρεια Αμερική αντιπροσωπεύει μόλις το 6% των υπερπόντιων πωλήσεων της Super Dry, οι οποίες σήμερα ανέρχονται σε περίπου 200 εκατομμύρια εκατόλιτρα (5,3 δισεκατομμύρια γαλόνια).

Η Asahi συγκαταλέγεται μεταξύ πολλών ιαπωνικών εταιρειών που επιδιώκουν ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παρακινούμενες από την ανάγκη να αναζητήσουν ανάπτυξη εκτός της συρρικνούμενης και γηράσκουσας εγχώριας αγοράς τους, οι ιαπωνικές εταιρείες προχώρησαν σε εξαγορές αξίας 8,1 τρισεκατομμυρίων γιεν (54 δισεκατομμυρίων δολαρίων) πέρυσι, το μεγαλύτερο ποσό απο από το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Ο προστατευτισμός

«Δεν είναι πλέον ένα περιβάλλον όπου οι εξαγορές γίνονται απλώς για την οικονομική αξία. Μερικές φορές είναι απαραίτητο για μια εταιρεία να αναλάβει λίγο παραπάνω προκειμένου να μετασχηματιστεί», δήλωσε ο Katsuki.

Η Nippon Steel , για παράδειγμα, σχεδιάζει να αγοράσει την U.S. Steel  για 15 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά έχει συναντήσει την αντίθεση των Αμερικανών νομοθετών και του υποψήφιου πρόεδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Κατσούκι δήλωσε ότι η προστατευτική αντίδραση των αμερικανών φαίνεται να προέκυψε επειδή η U.S. Steel ήταν ένα σύμβολο για την οικονομία των ΗΠΑ και την κοινωνία της «ζώνης της σκουριάς» και πως η συγχώνευση πιθανότατα θα πετύχαινε στο τέλος.

Αλλά η αβεβαιότητα που μπορεί να φέρει η επανεκλογή του Τραμπ σήμαινε ότι ήταν μάλλον καλύτερο να κλειδώσει η αναχρηματοδότηση του χρέους νωρίτερα παρά αργότερα και αυτη είναι η προτεραιότητα της Asahi μετά τις τελευταίες μεγάλες εξαγορές της στο εξωτερικό όπως τις δραστηριότητες της Anheuser-Busch InBev στην Αυστραλία, το 2020 και τις επιχειρήσεις της SABMiller στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη το 2017.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή