Σε μία ευρέως αναμενόμενη κίνηση, η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε τις εξαιρετικά εύκολες νομισματικές ρυθμίσεις την Τρίτη, με τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής να αφήνουν περισσότερο χρόνο προκειμένου να καθορίσουν εάν οι αυξήσεις των μισθών θα διευρυνθούν αρκετά ώστε να διατηρήσουν τον πληθωρισμό σταθερά στον στόχο του 2%.

Οι traders εστιάζουν σε οποιεσδήποτε ενδείξεις παρέχονται από τον κυβερνήτη Καζούο Ουέντα σχετικά με το πόσο σύντομα η BOJ θα αποσύρει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια από το αρνητικό έδαφος, κάτι που θεωρείται ως η επόμενη κίνηση που θα κάνει ο Ουέντα.

Στη διήμερη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε την Τρίτη, η BOJ άφησε αμετάβλητο το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο -0,1% και αυτό για την απόδοση του 10ετούς ομολόγου γύρω στο 0%.

Αλλαγή πλεύσης για την BOJ – Τι λέει ο Ουέντα

Στην  τριμηνιαία έκθεση των προοπτικών της , η BOJ μείωσε τις προβλέψεις της για τον βασικό πληθωρισμό των καταναλωτών για το οικονομικό έτος που αρχίζει τον Απρίλιο στο 2,4% από 2,8% που προβλεπόταν τον Οκτώβριο. Ωστόσο, άφησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της ότι μια τάση μέτρησης του πληθωρισμού θα φτάσει στο 1,9% το οικονομικό 2024 και το 2025.

Το βλέμμα σε ΕΚΤ και Fed

Η συνεδρίαση της BOJ προηγείται της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, οι οποίες και οι δύο σύσφιξαν επιθετικά τη νομισματική πολιτική πέρυσι και τώρα οι αγορές αναμένουν τις πρώτες μειώσεις εντός του έτους.

Η Ιαπωνία έχει δει τον πληθωρισμό να υπερβαίνει τον στόχο της BOJ για πολύ περισσότερο από έναν χρόνο. Ωστόσο, ο Ουέντα τόνισε την ανάγκη να μην προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων έως ότου υπάρξουν περισσότερες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σταθερά γύρω στο 2%, συνοδευόμενος από σταθερή αύξηση των μισθών.

Έρευνες και σχόλια από επιχειρηματικά λόμπι έδειξαν αυξανόμενες πιθανότητες οι ανοιξιάτικες αυξήσεις των μισθών της Ιαπωνίας να είναι πάνω από το υψηλό 30ετίας του περασμένου έτους, 3,58% για τις μεγάλες εταιρείες – μια βασική προϋπόθεση που έθεσε η BOJ για την έξοδο από την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική.

Ωστόσο, η πιθανότητα επιτυχίας στην εκπλήρωση μιας άλλης προϋπόθεσης, που είναι η σταθερή αύξηση των τιμών των υπηρεσιών, παραμένει αβέβαιη.

Ενώ οι τιμές των υπηρεσιών έχουν αυξηθεί, οι αυξήσεις επικεντρώνονται σε τομείς που επωφελούνται από την ανάκαμψη του εισερχόμενου τουρισμού ή όπου οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού είναι έντονες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή