Στο Βουκουρέστι βρίσκεται από χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης πραγματοποιώντας την πρώτη του επίσημη επίσκεψη μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Enel Romania.
Υδρογονάνθρακες: Πώς ξεκλείδωσαν οι νέες έρευνες της ExxonMobil για τα κοιτάσματα στην Κρήτη
Ο κ. Στάσσης τόσο στη διάρκεια συνάντησης του με τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Marcel Ciolacu όσο και συνέντευξης που παραχώρησε στο πλαίσιο του Ziarul Financiar Power Summit 24 τόνισε πως «η τοποθέτηση της ΔΕΗ στη Ρουμανία αποτελεί στρατηγική επιλογή».
Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας
Κατά τη συνάντηση του με τον κ. Ciolacu, ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ παρουσίασε τις επενδύσεις που θα πραγματοποιήσει η PPC Romania (ΔΕΗ Ρουμανίας).
Δεσμεύτηκε για την υλοποίηση τους και για το στόχο τους που είναι η παραγωγή καθαρής και σε ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας αλλά και η ανάπτυξη και ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
«Η Ρουμανία είναι πολύ σημαντική αγορά για εμάς στην περιοχή, κι ενισχύει τις προσπάθειες μας για απανθρακοποίηση και ψηφιοποίηση του τομέα ενέργειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο ενεργειακός διάδρομος είναι ένα βασικό κλειδί για την επιτυχία μας», δήλωσε ο Έλληνας πρόεδρος και CEO μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας.
Οι επενδύσεις της PPC Romania στα επόμενα τρία χρόνια θα ανέλθουν στα 2,5 δισ. ευρώ και θα αφορούν στην ανάπτυξη συστημάτων ΑΠΕ 1,5 GW καθώς στην ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής.
Ισχυρός παίκτης στη ΝΑ Ευρώπη
Ο κ. Στάσσης μιλώντας σε ενεργειακό summit στο Βουκουρέστι αφηγήθηκε το όραμα της ΔΕΗ για τη γειτονική χώρα αλλά και συνολικά για την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Όπως είπε «αποτελεί στρατηγική επιλογή για εμάς να γίνουμε περιφερειακός παίκτης στην ενέργεια. Η Ρουμανία αποτελεί σημαντική αγορά για εμάς ως προς την επίτευξη αυτού του στόχου».
Ο πρόεδρος εξήγησε ότι «επενδύοντας στη Ρουμανία θα μπορέσουμε αξιοποιώντας το trading ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στη χώρα, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες για καθαρότερη ενέργεια και σε ανταγωνιστικές τιμές. Όταν η ισχύς των ανέμων στην Ελλάδα έχουν μεγαλύτερη ένταση σε σχέση στη Ρουμανία ή το αντίστροφο δημιουργούνται προϋποθέσεις win – win για τις δύο χώρες».
Οι ΑΠΕ και οι εξαγορές
Ο κ. Στάσσης έδωσε μεγάλη βαρύτητα στις επενδύσεις που προγραμματίζει η ΔΕΗ σε ΑΠΕ και στα δίκτυα. «Οι ΑΠΕ είναι η φθηνότερη μορφή ενέργειας και εμείς επενδύουμε σε αυτές όπως και στα δίκτυα προκειμένου να μεταφερθούν τα πλεονεκτήματα της καθαρής ενέργειας καθώς και των ανταγωνιστικών τιμών στις περιοχές όπου δραστηριοποιούμαστε», εξήγησε.
Μάλιστα ρωτήθηκε για το αν στα σχέδια της ΔΕΗ είναι και οι εξαγορές: «Σχεδιάζουμε και εξαγορές αλλά και ανάπτυξη του δικού μας χαρτοφυλακίου ΑΠΕ», απάντησε ο πρόεδρος και CEO στη διάρκεια του ενεργειακού summit.
Εκτίμησε δε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση πως τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία ότι η ζήτηση ενέργειας θα ανακάμψει μετά την ύφεση που σημείωσε στη διάρκεια της κρίσης καθώς προχωρά η ενεργειακή μετάβαση με την ένταξη ΑΠΕ στο σύστημα και συνολικά ο εξηλεκτρισμός για τη χρήση για παράδειγμα ηλεκτρικών οχημάτων.
Ο καταναλωτής του μέλλοντος
Στη συζήτηση στη διάρκεια του ενεργειακού summit ο κ. Στάσσης είχε την ευκαιρία να περιγράψει και το πώς βλέπει το μέλλον της ενέργειας αλλά και τον καταναλωτή του μέλλοντος στο τέλος της διαδρομής της πράσινης μετάβασης.
Σύμφωνα με τον ίδιο πλέον η ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται από τεχνολογίες ΑΠΕ μέσα στις πόλεις και όχι εκτός πόλεων, όπως γνωρίζουμε μέχρι σήμερα με τη λειτουργία μεγάλων εργοστασίων θερμικής παραγωγής: «Οι καταναλωτές θα έχουν το δικό του φωτοβολταϊκό στη στέγη θα παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζονται και θα την αποθηκεύουν στην μπαταρία του ηλεκτρικού τους οχήματος».
Ο ίδιος θεωρεί πως οι επενδύσεις του μέλλοντος στην ενέργεια θα είναι στο υδρογόνο αλλά και σε τεχνολογίες ενεργειακής απόδοσης και διαχείρισης. «Η Ευρώπη έχασε την ευκαιρία για επενδύσεις για παράδειγμα σε πανελ φωτοβολταϊκών αλλά το μέλλον είναι οι νέες τεχνολογίες που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της πράσινης μετάβασης», κατέληξε.
Latest News
Δυναμικό come back του LNG στην Ελλάδα - Αυξήθηκε η κατανάλωση φυσικού αερίου [γραφήματα]
Συνολικά στο ενδεκάμηνο το αέριο αυξήθηκε κατά 28.3%, ενώ το ρωσικό αέριο παρέμεινε πρώτο με μερίδιο 52,1%
Εξαγωγική δύναμη η Ελλάδα το 2024 στην ηλεκτρική ενέργεια
Αυξημένες κατά 76% οι εξαγωγές ρεύματος το 2024, συγκριτικά με το 2023 - Έκθεση του ΙΕΝΕ καταγράφει την εικόνα της ενεργειακής αγοράς τη φετινή χρονιά
Καμπανάκι από ΙΕΑ - Θα... πλημμυρίσουν πετρέλαιο οι αγορές το 2025
Οι παγκόσμιες αγορές θα έχουν υπερπροσφορά σε πετρέλαιο της τάξης των 1,4 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Παρουσίαση του GREGY στο «Βαλκανικό Νταβός»
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY) παρουσιάστηκε στο «Power Summit 2024» στη Σόφια
Κ. Μαύρος (Όμιλος ΔΕΗ): Από νέο σημείο εκκίνησης οι ΑΠΕ το 2025
Η επόμενη τριετία είναι η τριετία των ΑΠΕ στην παραγωγή, της πλήρους απολιγνιτοποίησης και των ευέλικτων μονάδων, είπε ο Κ. Μαύρος
Helleniq Energy: Χτίζει τον 5ο πυλώνα στην αγορά ενέργειας – Τι αλλάζει με το deal της Elpedison
Η Helleniq Energy μετά την απόκτηση του 100% της Elpedison καθετοποιεί πλήρως τις δραστηριότητες της στην ηλεκτρική ενέργειας
Κληρώνει για τους «υδρογονάνθρακες» - Η ώρα της ExxonMobil, το αδιέξοδο της Energean και ο νέος επενδυτής
Σε κρίσιμο σημείο το project «Υδρογονάνθρακες» που είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός την άνοιξη του 2022 – Οι γεωπολιτικές εξελίξεις
Φόβοι για νέα κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Ο ψυχρός Νοέμβριος, οι αυξημένες τιμές στο φυσικό αέριο και η λήξη της συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας προκαλούν ανησυχία για τα ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης