Στις «κληρονομιές» της κρίσης αποδίδει ο οίκος DBRS την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, η οποία, όπως εξηγεί, περιορίζεται από τον πολύ υψηλό δείκτη δημόσιου χρέους, το ακόμη σημαντικό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και το υψηλό ποσοστό ανεργίας.

Όπως εξηγεί ο οίκος σε σημερινό του note για τις αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, η αξιολόγηση BBB (χαμηλή) και το σταθερό outlook της Ελλάδας υποστηρίζονται από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη ζώνη του ευρώ και από την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ενισχύσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας. Η χώρα συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο στην εκτέλεση του Σχεδίου Ανάκαμψης της, το οποίο αποτελείται από μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, μειώνοντας έτσι το επενδυτικό χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των ομοτίμων της στη ζώνη του ευρώ.

Σημειώνεται ότι η DBRS έχει δώσει «ραντεβού» για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στις 8 Μαρτίου.

Χατζηδάκης: H επενδυτική βαθμίδα βοηθάει να δανειζόμαστε φθηνότερα

Η DBRS θεωρεί ότι οι πόροι της ΕΕ θα συνεχίσουν να παρέχουν κίνητρα για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη, ενώ θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη των επενδύσεων με κεφάλαια που διοχετεύονται επίσης μέσω του ενισχυμένου τραπεζικού συστήματος. Οι αξιολογήσεις όμως περιορίζονται από τις οικονομικές «κληρονομιές» της παρατεταμένης κρίσης της Ελλάδας, δηλαδή τον πολύ υψηλό δείκτη δημόσιου χρέους, το ακόμη σημαντικό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και το υψηλό ποσοστό ανεργίας.

Δημοσιονομική σύνεση

Οι ελληνικές αρχές αναμένεται, κατά τον οίκο, να παραμείνουν προσηλωμένες στη δημοσιονομική σύνεση, διασφαλίζοντας ότι ο δείκτης του δημόσιου χρέους θα παραμείνει σε πτωτική τάση. Τα μέτρα στήριξης που σχετίζονται με την ενέργεια δεν εμπόδισαν το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο να φτάσει σε πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ το 2022. Πλέον αναμένεται πλεόνασμα 1,1% το 2023 και 2,1% το 2024.

Από την κορύφωσή του το 2020, ο δείκτης δημόσιου χρέους έχει μειωθεί κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.), εκ των οποίων 23 ποσοστιαίες μονάδες το 2022, επωφελούμενος από τη δημοσιονομική σύνεση και την ισχυρή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ. Η σημαντική βελτίωση των δημοσιονομικών επιδόσεων και του χρέους ενισχύεται από την ισχυρή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στην εφαρμογή ενός συνετού δημοσιονομικού σχεδίου.

Ανθεκτικότητα

Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες το 2022, η ελληνική οικονομία επέδειξε ανθεκτικότητα, σημειώνοντας ανάπτυξη 5,9% με επίσης συνεχείς βελτιώσεις στην αγορά εργασίας, υποστηριζόμενη από την ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση και επενδύσεις και την ανάκαμψη στον τουριστικό τομέα. Καθώς το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRP ή Ελλάδα 2.0) συνεχίζει να εφαρμόζεται, οι επενδύσεις θα παραμείνουν σημαντική πηγή ανάπτυξης, αν και υπάρχουν εξωτερικοί καθοδικοί κίνδυνοι, σύμφωνα με την DBRS.

Η βελτιωμένη πιστοληπτική ικανότητα αντικατοπτρίζει επίσης την συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τους θεσμούς του συστήματος του ευρώ. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα συνεχίζει να επωφελείται από ισχυρά εργαλεία υποστήριξης και χρηματοδότησης, ιδίως τα τελευταία χρόνια.

Ευρωπαϊκές αξιολογήσεις

Αναφορικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, ο οίκος αν και αναμένει ότι η ανάπτυξη είτε θα παραμείνει ασθενής είτε θα εξασθενήσει περαιτέρω το 2024, συντηρεί σταθερά τα outlook σε σχεδόν όλη την κάλυψη του. Στην Ευρώπη, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε το 2023 εν μέσω υψηλότερων τιμών ενέργειας, αυξημένου κόστους δανεισμού και διαρθρωτικών προκλήσεων, ιδιαίτερα στη Γερμανία.

Για το 2024, η ανάπτυξη στην Ευρώπη αναμένεται να βελτιωθεί, αλλά οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα εξακολουθεί να είναι αδύναμη. Εκτός Ευρώπης, η ανάπτυξη ήταν ισχυρότερη το 2023 λόγω των ευνοϊκότερων συνθηκών στην αγορά ενέργειας, της υψηλότερης αύξησης του πραγματικού εισοδήματος, των ισχυρών μεταναστευτικών ροών και των ανθεκτικών ισολογισμών των νοικοκυριών. Για το 2024, ωστόσο, η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία