Σε συζητήσεις για την πώληση των δραστηριοτήτων της στην Ιταλία βρίσκεται η Vodafone. Ειδικότερα ο όμιλος τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να προβεί σε διαπραγματεύσεις με την ελβετική εταιρεία Swisscom μετά από εκτενείς συναντήσεις στην Ιταλία με «πολλά μέρη για να διερευνήσουν την ενοποίηση της αγοράς».

Τo deal εάν οι συζητήσεις έχουν αίσιο τέλος αναμένεται να κυμανθεί στα 8 δισ. ευρώ.

DT: Τι λέει κορυφαίο στέλεχος της για τον Τσαμάζ και την αλλαγή σκυτάλης στον ΟΤΕ

Η Vodafone κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συμφωνία σε μετρητά με τη Swisscom, στην οποία ανήκει η Fastweb, «παρέχει τον καλύτερο συνδυασμό δημιουργίας αξίας, προκαταβολικών εσόδων μετρητών και βεβαιότητας συναλλαγών για τους μετόχους της Vodafone».

Η συμφωνία αποτιμά την επιχείρηση 7,6 φορές τα προσαρμοσμένα κέρδη του 2024.

Στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου αυτού του μήνα η Vodafone είχε δηλώσει ότι παρέμενε σε «ενεργές συζητήσεις» για μια συμφωνία για τις δραστηριότητές της στην Ιταλία.

Η συμφωνία με τη Swisscom αναμένεται να δημιουργήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη επιχείρηση ευρυζωνικής σταθερής γραμμής της Ιταλίας.

Η Ιταλία ήταν μια από τις μεγάλες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται η Vodafone με τις χειρότερες επιδόσεις το τρίτο τρίμηνο, όπου τα έσοδα από υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 1,3%.

Τον περασμένο μήνα η Vodafone απέρριψε μια άλλη σημαντική προσφορά συγχώνευσης της εταιρείας της στην Ιταλία με την Iliad, μια μικρότερη γαλλική εταιρεία.

Γύρος συγχωνεύσεων και πωλήσεων

Πέρυσι η Vodafone συμφώνησε να συγχωνεύσει τις δραστηριότητές της στο Ηνωμένο Βασίλειο με την Three, που ανήκει στην CK Hutchison, έναν όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων με έδρα το Χονγκ Κονγκ. Η συγχώνευση υπόκειται σε αρχική έρευνα από την βρετανική Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών. Επίσης πώλησε έναντι 5 δισεκατομμυρίων ευρώ την ισπανική επιχείρησή της στην Zegona Communications, ένα επενδυτικό όχημα εισηγμένο στο Λονδίνο.

Η Vodafone είναι ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους τηλεπικοινωνιών στον κόσμο, αλλά πλέον αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω μεγάλων χρεών, του υψηλού κόστους και του έντονου ανταγωνισμού σε πολλές αγορές.

Τα προβλήματα οδήγησαν τον Della Valle, πρώην επικεφαλής οικονομικών της Vodafone, να αντικαταστήσει τον Nick Read ως διευθύνοντα σύμβουλό της τον περασμένο Απρίλιο, εν μέσω απογοήτευσης των επενδυτών για τον ρυθμό της γενικής αναμόρφωσης, συμπεριλαμβανομένης της ενοποίησης σε ορισμένες χώρες για να επικεντρωθεί στις βασικές αγορές της Ευρώπης και της Αφρικής.

Αναλυτές της Deutsche Bank δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η Swisscom ήταν μια «καλά διαχειριζόμενη εταιρεία τηλεπικοινωνιών σε μια χώρα με υγιή δομή αγοράς, ισχυρό ισολογισμό και αυτό που αναμένουμε είναι ότι θα έχει σταθερές ταμειακές ροές».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή