Μεγάλα αποθέματα ρευστότητας για την επιτάχυνση των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης τα επόμενα χρόνια διαθέτουν αυτήν τη στιγμή οι ελληνικές τράπεζες.
Πρόκειται για ένα από τα βασικά συγκριτικά τους πλεονεκτήματα σε σχέση με τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα, που μπορεί να κάνει τη διαφορά στα αποτελέσματά τους στις επόμενες χρήσεις.
«Βουτιά» στα νέα δάνεια τον Ιανουάριο – Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ
Κι αυτό διότι όταν ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ θα έχουν μεγαλύτερα περιθώρια να αναπληρώσουν τα χαμένα έσοδα από τις υφιστάμενες χορηγήσεις, μέσω νέων εργασιών.
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, η εγχώρια καταθετική βάση διαμορφωνόταν στο τέλος Ιανουαρίου 2024 στα 190 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, τα υπόλοιπα των χορηγήσεων ανέρχονταν σε 115 δισ. ευρώ.
Δηλαδή οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν υπερβάλλουσα ρευστότητα της τάξης των 75 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, την μεγέθυνση του ενεργητικού τους και την ανάπτυξη της κερδοφορίας τους.
Όπως επισημαίνουν αναλυτές, «με δείκτη δάνεια προς καταθέσεις στο 60% έναντι 100% του μέσου ευρωπαϊκού όρου, οι ελληνικές τράπεζες είναι σε θέση αυτήν τη στιγμή να εκμεταλλευτούν την επικείμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ για να ενισχύσουν τις εκταμιεύσεις».
Τα περιθώρια επιτάχυνσης των ρυθμών αύξησης των δανειακών υπολοίπων αποτυπώνονται στο business plan της τριετίας 2024 – 2026 που έδωσε στη δημοσιότητα πρόσφατα η Τράπεζα Πειραιώς.
Σύμφωνα με αυτό, η συνολική καθαρή πιστωτική επέκταση κατά την υπό εξέταση περίοδο, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 18 και 21 δισ. ευρώ στο σύνολο της αγοράς.
Ο ρόλος της ζήτησης
Φυσικά για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, προϋπόθεση αποτελεί η ενίσχυση της ζήτησης από υποψήφιους δανειολήπτες που πληρούν τα συνήθη τραπεζικά κριτήρια.
Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα των ερευνών που πραγματοποιεί σε τακτική βάση η Τράπεζας της Ελλάδος, δεν είναι ενθαρρυντικά.
Παρά τη βελτίωση που καταγράφεται σε σχέση με την δεκαετία της κρίσης, ο αριθμός αξιόχρεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που αιτούνται δανειακής στήριξης, παραμένει χαμηλότερος του επιθυμητού.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τα δάνεια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα υποστηρίξουν σε μεγάλο βαθμό τις εργασίες στην επιχειρηματική πίστη, ωστόσο αυτό από μόνο του δεν αρκεί.
Όπως λένε, είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση επενδυτικών σχεδίων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ ανάκαμψη θα πρέπει να καταγραφεί και στη λιανική τραπεζική.
Η σύγκριση με τη χρυσή 10ετία
Η σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα είναι ενδεικτική των περιθωρίων αύξησης των σχετικών μεγεθών:
- Τα υπόλοιπα των δανείων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις είχαν φτάσει το 2010 ως τα 126 δισ. ευρώ. Τον περασμένο Ιανουάριο διαμορφώνονταν στα 65 δισ. ευρώ, σχεδόν στο μισό.
- Τα δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις σημείωσαν ιστορικό υψηλό στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας στα 16 δισ. ευρώ.
Σήμερα, τα υπόλοιπά τους βρίσκονται στη ζώνη των 4,5 δισ. ευρώ, χαμηλότερα δηλαδή κατά 72%.
- Τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων βρέθηκαν την ίδια περίοδο στα 81 δισ. ευρώ και σήμερα δεν ξεπερνούν τα 28 δισ. ευρώ. Είναι δηλαδή χαμηλότερα κατά 65%.
Βαίνουν δε, συνεχώς μειούμενα, καθώς οι νέες εκταμιεύσεις υπολείπονται σε μόνιμη βάση των αποπληρωμών.
- Τα υπόλοιπα των καταναλωτικών δανείων είχαν φτάσει έως και τα 36 δισ. ευρώ και σήμερα, παρά την αύξηση των πωλήσεων, δεν ξεπερνούν τα 9 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η υποχώρηση των μεγεθών σε αυτό το βαθμό, είναι αποτέλεσμα κυρίως του μεγάλου κύκλου αποενοποίησης κόκκινων δανείων που ολοκλήρωσαν τα προηγούμενα χρόνια οι τράπεζες μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων, στο πλαίσιο της εξυγίανσης των ισολογισμών τους.
Latest News
Ακόμη μια Κυριακή ανοιχτά τα καταστήματα - Τι περιμένει η αγορά
Το 54% των Ελλήνων δήλωσαν ότι θα ξοδέψουν περίπου τα ίδια με πέρυσι για εορταστικές αγορές, ενώ περισσότερα προτίθενται να ξοδέψει το 4%
Προϋπολογισμός 2025: Οι παροχές 1,1 δισ. και η δέσμη μέτρων για τις προμήθειες των τραπεζών
Ο προϋπολογισμός 2025 ψηφίζεται σήμερα Κυριακή 15 Δεκεμβρίου - Ο Μητσοτάκης για παροχές και προμήθεια τραπεζών
Πώς η Ελλάδα γίνεται κόμβος δεδομένων- Από τον Φάρο και τον Δαίδαλο μέχρι τα data centers
Η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάγκη της για δεδομένα «φέρνει» και ένα κύμα επενδύσεων, από τα data centers και τα καλώδια οπτικών ινών μέχρι τον «Φάρο» και τον «Δαίδαλο»
Πώς θα κινηθεί η αγορά τα Χριστούγεννα - Τι σχεδιάζουν Jumbo, Κωτσόβολος, Πλαίσιο
Τα Χριστούγεννα αναμένονται οι παραδοσιακές αγορές - το βάρος και τα ερωτηματικά για τις «δεύτερες ανάγκες» μετατίθενται για την εκπτωτική σεζόν του Ιανουαρίου
Τα «παράδοξα» του εμπορικού συνδικαλισμού – Τα 30 χρόνια ΕΣΕΕ και το ντεμπούτο της Αθήνας
Τα πρόσωπα που σημάδεψαν τον θεσμό – Η γένεση της ΕΣΕΕ και η πρώτη φορά πρόεδρος από την πρωτεύουσα
Τι φέρνει ο «γάμος» Entersoft με SoftOne – Στα σχέδια νέες εξαγορές
Όπως είπε ο κ. Κοτζαμανίδης μέχρι πρότινος Entersoft και Softone ήταν ανταγωνιστές μεν αλλά με αμοιβαίο μεταξύ τους σεβασμό, ενώ χαρακτήρισε τις δύο εταιρείες «διαμάντια του κλάδου»
«Κλείδωσε» η εξαγορά της Κάμπος Χίου από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη
Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις του θεσσαλικού ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία με την Κάμπος Χίου – Έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου από τη χιώτικη εταιρεία
Στη Newsphone το κτίριο της Ράδιο Κορασίδης στον Πειραιά μετά από πλειστηριασμό
Ο σημερινός πλειστηριασμός για το κτίριο της Ράδιο Κορασίδης στον Πειραιά, είχε μειωμένη τιμή πρώτης προσφοράς στα 3.417.000 ευρώ
Πράσινο φως από την Κομισιόν για παράταση του «Ηρακλή» - Στα 3 δισ. ο προϋπολογισμός
Η Κομισιόν ενέκρινε νέα παράταση του προγράμματος έως το τέλος του Ιουνίου
«Πράσινο φως» στην Ικτίνος για υπόγειο λατομείο στη Δράμα - Η ανακοίνωση
Η νέα αυτή εκμετάλλευση του υπόγειου λατομείου από την Ικτίνος θα αυξήσει κατά 20% την παραγωγή δολομίτικου Μαρμάρου του Βώλακα