Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ – Προδιαλεγμένων Οργανικών και Πράσινων) στους Δήμους Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, η οποία και θα αποτελέσει πιλότο για την κατασκευή και αντίστοιχων μονάδων στη χώρα.

Ειδικότερα, και όπως ανακοινώθηκε στις 21 Φεβρουαρίου υπεγράφη, σε ειδική εκδήλωση στο Αίγιο, η σύμβαση μεταξύ του Δήμου Αιγιαλείας και της αναδόχου εταιρίας για την έναρξη κατασκευής της Μονάδας  Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ – Προδιαλεγμένων Οργανικών και Πράσινων), που αφορά στους Δήμους Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλη Γραφάκου.

Η συγκεκριμένη Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων προβλέπεται ότι θα δέχεται ποσότητες περίπου 5.000 τόνων βιοαποβλήτων ανά έτος -τόσο προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα όσο και πράσινα απόβλητα (κλαδέματα, γκαζόν, φύλλα). Το σύνολο των βιοαποβλήτων που θα δέχεται, με ειδική επεξεργασία, θα μετατρέπονται σε ΚΟΜΠΟΣΤ, δηλαδή σε πολύ καλής ποιότητας εγγειοβελτιωτικό προϊόν εδάφους.

Σκυλακάκης: Μειώθηκαν τα πρόστιμα σε βάρος της Ελλάδας για τις παράνομες χωματερές

Η σύμβαση

Η σύμβαση αφορά στα εξής:

  • στην κατασκευή και εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία του έργου της ΜΕΒΑ, καθώς και στην προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού (προμήθεια κινητού εξοπλισμού μονάδας κομποστοποίησης βιοαποβλήτων, προμήθεια εξοπλισμού συλλογής βιοαποβλήτων και ηλεκτρονική πλαρφόρμα διαχείρισης βιοαποβλήτων) και
  • στην υπηρεσία κανονικής λειτουργίας του έργου (λειτουργία ΜΕΒΑ,  υπηρεσίες αποκομιδής και μεταφοράς βιοαποβλήτων και λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαχείρισης) για χρονικό διάστημα πέντε ετών.

Το έργο χρηματοδοτείται από Πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής κατά 85%, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και από ίδιους πόρους, με προϋπολογισμό 10.276.539 ευρώ. Η προθεσμία κατασκευής του έργου είναι 12 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης και θα ακολουθήσουν 6 μήνες δοκιμαστικής λειτουργίας και 60 μήνες κανονικής λειτουργίας. Τέλος, προβλέπεται η δημιουργία 45 νέων θέσεων εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων.

Ο κ. Μανώλης Γραφάκος

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλης Γραφάκος, δήλωσε: «Το έργο της ΜΕΒΑ Αιγιαλείας – Καλαβρύτων, είναι ένα πρωτοποριακό έργο που συνδυάζει την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας, τη λειτουργία της και τη συλλογή από την ανάδοχο εταιρία των βιοαποβλήτων. Είναι ένα έργο που μπορεί να θεωρηθεί “πιλότος” για την κατασκευή και λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων στη χώρα μας», είπε ο κ. Γραφάκος και συνέχισε:

«Η Αιγιάλεια αποτελεί παράδειγμα πόλης στον τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων, με δεδομένο ότι το 2019 “πνιγόταν” στα σκουπίδια και 4,5 χρόνια μετά, πορεύεται στον δρόμο της σύγχρονης διαχείρισης απορριμμάτων. Συνολικά η χώρα έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο στα ζητήματα της διαχείρισης των αποβλήτων της. Δουλεύουμε, μεθοδικά, ώστε η Ελλάδα, από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρωπαϊκη Ένωση στη διαχείριση των αποβλήτων, να βρεθεί στο στενό ευρωπαϊκό πυρήνα έως το 2030 και να πετύχει τότε τους κοινοτικούς στόχους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Κλιματική κρίση: Η ευρωπαϊκή εμπορία άνθρακα πιάνει λιγότερο από το 25% των εκπομπών των αεροπορικών εταιρειών
Green |

Πώς το σύστημα δικαιωμάτων άνθρακα πλήττει τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες

Με τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων που απαλλάσσονται από τέλη και τα δωρεάν δικαιώματα που δίνονται στους αερομεταφορείς, μεγάλο μέρος των πτήσεων δεν καλύπτεται από το σύστημα